Cez víkend má u nás padať žltý dážď

Teploty s letnými hodnotami vystrieda už tento víkend na toto obdobie iná anomália - žltý, teda pieskový dážď.

09.04.2016 07:00
pocasie, mama, mamicka Foto: ,
Aj v piatok dopoludnia bolo ešte v Bratislave príjemné slnečné počasie. Popoludní však už zapršalo.
debata (7)

Tento jav prekvapil pred niekoľkými dňami obyvateľov niektorých častí západnej Európy a v najbližších hodinách sa ho s najväčšou pravdepodobnosťou dočkáme aj u nás. Objaviť sa môže v ktorejkoľvek časti Slovenska.

Podľa klimatológa Pavla Faška bude „zafarbený“ dážď viditeľný napríklad na karosériách áut či náhrobných kameňoch na cintorínoch. Dostane sa k nám z Afriky a súvisí s poveternostnými pomermi.

„Prúdenie teplého vzduchu bolo v uplynulých dňoch veľmi výrazné, a to aj v severnej časti Afriky. Prúd vzduchu rozvíril púštny prach a vďaka silnému prúdeniu sa dostal najskôr do juhozápadnej Európy a potom postupoval ďalej. Tým, že bude cez víkend aj u nás pršať, tento prach by mohol byť zrážkami spláchnutý na zem aj v našich končinách,“ vysvetľuje klimatológ.

Uplynulé dni boli z hľadiska počasia na toto ročné obdobie teplotne nadnormálne. Vďačíme za to dvom činiteľom. Prvým je podľa Faška skutočnosť, že postavenie riadiacich tlakových útvarov bolo také, že k nám umožnilo prúdenie teplého vzduchu od juhu.

Vyskočeniu teplôt napomohlo aj to, že zima bola teplotne nadnormálna a bolo počas nej málo snehu. Keď sa teraz začalo oteplievať, netopila sa snehová pokrývka, lebo nebola, a hneď sa začal zohrievať zemský povrch. "Obyčajne v apríli, keď sa výraznejšie oteplí, tak to trvá jeden, dva dni.

Poveternostné podmienky tentoraz spôsobili jav, že sa u nás vyskytlo viac dní po sebe s letnými teplotami. V pondelok, utorok a stredu dosiahli na viacerých miestach úroveň nad 25 stupňov Celzia a aj vo štvrtok nechýbalo veľa, aby bola táto hranica opäť prekonaná," zdôraznil klimatológ. Meteorológovia mali dôvod na prepisovanie historických rekordov. Stalo sa tak hneď dva dni po sebe. V utorok a v stredu.

„V utorok bolo v Rimavskej Sobote a Čadci nameraných rekordných 26,4 stupňa. Na druhý deň padali celoslovenské rekordy znova. V Moldave nad Bodvou namerali 27,5 stupňa, v Revúcej 27 stupňov. V utorok až 80 percent meteorologických staníc nameralo rekordné teploty vzduchu. O deň neskôr to bolo 50 percent staníc,“ zdôraznil Faško.

Tento víkend sa mierne ochladí a aj zaprší už spomínaný žltý dážď. Vyskytovať sa dokonca môžu aj búrky. Oblačné počasie ešte možno očakávať aj v strede budúceho týždňa, no od pondelka sa teploty opäť budú posúvať nahor. Faško nevylučuje, že teplotne letný môže byť aj nasledujúci víkend.

„Nezabúdajme však, že aprílu sa hovorieva, že je bláznivý. Preto treba počítať s tým, že v druhej polovici tohto mesiaca môže prísť k ochladeniu a môžu sa k nám vrátiť ranné mrazy. Toto hrozí ešte aj na začiatku mája. Vo svojich plánoch by s touto hrozbou mali počítať aj záhradkári, ktorí už niekde začali s výsadbou,“ dodal klimatológ.

Predseda zväzu záhradkárov v Rimavskej Sobote Ľubomír Brezovický tiež upozorňuje, aby záhradkári ešte rátali aj so studeným frontom a s jarnými mrazmi. A mali by tomu prispôsobiť aj rozsah jarných prác v záhrade. „Rozhodne ešte treba počkať s výsadbou zeleninových priesad. Zemiaky už do zeme ísť môžu, tie sú v pôde chránené. Sadiť už treba aj ovocné stromy. A to čím skôr, aby boli v zemi prv, ako prídu jarné dažde,“ radí záhradkárom Brezovický.

Ako bude

  • Sobota: Deň: 16 až 21 stupňov, na väčšine územia dážď a prehánky, ojedinele búrky.
  • Nedeľa: Noc: 11 až 16 stupňov. Deň: 13 až 18 stupňov. Oblačno, zamračené, na väčšine územia dážď.
  • Pondelok: Noc: 5 až 10 stupňov. Deň: 13 až 18 stupňov. Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď.
  • Utorok: Noc: 3 až 8 stupňov. Deň: 13 až 19 stupňov. Polooblačno až oblačno. Ojedinele slabé zrážky.
  • Streda: Noc: 3 až 9 stupňov. Deň: 15 až 21 stupňov. Polooblačno, miestami dážď.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #víkend #žltý dážď