SAV plánuje projekt veľkokapacitného úložiska energie

Slovenská akadémia vied v spolupráci s partnermi plánuje uskutočniť projekt budúceho skladovania elektrickej energie vo forme zmesi vodíka a zemného plynu v horninových štruktúrach.

10.04.2016 11:51
debata (5)

Koordinátorom projektu, ktorý sa bude uchádzať o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondoch EÚ, je Ústav vied o zemi SAV. Jeho partnermi sú Ústav anorganickej chémie SAV, Ústav geotechniky SAV, Slovenská technická univerzita a spoločnosť NAFTA, ktorá má skúsenosti v oblasti budovania a prevádzkovania podzemných zásobníkov zemného plynu.

Informoval o tom vedúci referátu pre komunikáciu a médiá SAV Stanislav Ščepán. Prínosom projektu je okrem interdiscipli­nárneho prepojenia geológie, chémie, geotechniky plynárenstva a energetiky podľa akadémie vied aj zvyšovanie energetickej bezpečnosti a diverzifikácia energetických zdrojov.

„V prvej etape budú účastníci v rámci výskumu vplyvu vodíka na horninové štruktúry a technológie získavať základné geologické, ložiskové, bezpečnostné a kapacitné vzťahy pre identifikáciu vhodnej geologickej štruktúry na území Slovenskej republiky pre uskladnenie energie vo forme zmesi zemného plynu a vodíka,“ informuje Ščepán.

„Na základe laboratórnych testov partneri vytvoria komplexnú metodiku identifikácie vhodných geologických štruktúr na realizáciu ďalšieho výskumu testovania interakcie hornín a uloženej energie,“ dodáva s tým, že v našich podmienkach sa javí najefektívnejšie sústrediť sa na bývalé ložiská zemného plynu.

Po ukončení jednotlivých etáp projektu vytvoria metodiku na identifikáciu vhodných geologických štruktúr, pričom univerzálna využiteľnosť tohto projektu bude mať podľa SAV významný vplyv aj na medzinárodný energetický trh.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #elektrická energia #úložisko