Školským odborárom sa platy vyššie o 6 až 10 percent mália

V programovom vyhlásení vlády sa pre oblasť školstva neobjavia konkrétne čísla, o koľko sa zvýšia platy učiteľom a kedy a o koľko dá štát viac peňazí do školstva. Povedal to predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák (Smer) v diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

11.04.2016 13:00
ministerstvo skolstva, Å¡kolstvo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

Konkrétne čísla a termíny by sa mali objaviť a byť rozpracované podľa neho až v Národnej stratégii pre rozvoj školstva na dlhšie časové obdobie. „Slovensko má jedinečnú možnosť prijať reformu školstva, ktorá môže byť stabilná a trvať dlhšie časové obdobie, pretože v nej budú zohľadnené požiadavky viacerých relevantných skupín,“ uviedol Petrák. Podľa neho je výhodou prijatia tejto reformy práve to, že nová vláda je pravicovo-ľavicová a že sú v nej aj zástupcovia maďarskej menšiny.

Slovensko má jedinečnú možnosť prijať reformu školstva, ktorá môže byť stabilná a trvať dlhšie časové obdobie.
Ľubomír Petrák, predseda školského výboru

Poslanec Martin Poliačik (SaS) upozornil, že v školstve je potrebné zvýšiť materiálnu, finančnú a metodickú podporu zo strany štátu. „Plošné zvýšenie platov učiteľov a zvýšenie financií, ktoré do rezortu pôjdu, sú nutným základom,“ konštatoval. Verí, že sa v školstve začne viac hľadieť na potreby dieťaťa.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek uviedol, že pri rokovaniach s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS) bol minister k požiadavkám odborárov ústretový. Ondekovi sa však zvýšenie platov učiteľov o šesť až desať percent zdá málo. Toto číslo pred niekoľkými dňami vyslovil predseda SNS Andrej Danko. Odbory a partnerské organizácie v školstve žiadajú v deklarácii, ktorá sa má podľa nich stať súčasťou programu vlády, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o desať percent. Deklarácia sa týka aj platov nepedagogických zamestnancov. Požadujú tiež, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca volebného obdobia najmenej šesť percent.

Ondek potvrdil, že v regionálnom školstve požadujú previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. Šéf odborárov nevylúčil protestné akcie v prípade, že sa ich požiadavky nesplnia. Štrajk učiteľov označil za úplne krajné riešenie.

Prezident Slovenskej komory učiteľov a zástupca Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman povedal, že vláda musí v školstve naštartovať zmeny. „Chce to naozaj jasné činy a víziu, ktorá sa bude dať kontrolovať a bude mať harmonogram,“ podotkol. Ako prvé gesto dobrej vôle zo strany vlády by podľa neho malo byť splnenie požiadaviek štrajkujúcich učiteľov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #programové vyhlásenie vlády #odborové hnutia