Dosiahne Kiska novú voľbu kandidátov?

Situácia na Ústavnom súde, ktorému chýbajú traja z trinástich sudcov, by sa mohla vyriešiť do leta.

12.04.2016 07:00
Ústavný súd Foto: ,
Na Ústavnom súde chýbajú traja z trinástich sudcov.
debata (71)

Podľa informácií Pravdy prezident Andrej Kiska pravdepodobne nevymenuje ani jedného z doteraz parlamentom schválených kandidátov na sudcov a poslanci by ich mali voliť nanovo. Vyzerá to tak, že prezident po takmer dvoch rokoch dosiahne svoje.

O probléme Ústavného súdu už podľa neoficiálnych informácií hovoril Kiska s premiérom Robertom Ficom (Smer). Z tlačového odboru strany Smer to však nepotvrdili.

Prezident sa stretol aj s predsedom parlamentu a strany SNS Andrejom Dankom a šéfom Siete Radoslavom Procházkom.

„Táto téma bola veľmi okrajovou časťou môjho nedávneho stretnutia s pánom prezidentom, ale iba sme si na ňu vymenili názory,“ uviedol Procházka. Zároveň dodal, že o nijaký výsledok sa v tomto smere neusilovali. Ani kancelária prezidenta nezverejnila podrobnosti.

Podľa zdroja Pravdy by mal mať Kiska na programe ešte rozhovory s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou a tiež s predstaviteľmi opozičných strán SaS a OľaNO.

Predseda parlamentu Andrej Danko už pred pár dňami upozornil, že Ústavný súd je takmer nefunkčný. Po rokovaní s Kiskom povedal, že bude dôležité nájsť konsenzus medzi predstavami prezidenta a Národnej rady. Naznačil tiež, že by bolo dobre zamyslieť sa nad mechanizmami aj výberom kandidátov.

Prezident má v súčasnosti k dispozícii piatich uchádzačov. Troch, ktorých odmietol vymenovať za sudcov ešte v roku 2014. Vtedy si vybral iba sudkyňu Janu Baricovú. K ostatným mal výhrady. Pred niekoľkými týždňami Kiska oznámil, že už má pripravené podklady pre rozhodnutie o ním nevymenovaných kandidátoch Eve Fulcovej, Jurajovi Sopoligovi a Miroslavovi Ďurišovi.

Ďalších dvoch uchádzačov mu zvolil parlament tesne pred voľbami na miesto, ktoré sa vo februári uvoľnilo po Ľubomírovi Dobríkovi. Ide o poslankyňu Smeru Janu Laššákovú a bývalého poslanca za túto stranu Mojmíra Mamojku.

U nich si podľa našich informácií prezident už overoval niektoré okolnosti. Predseda Národnej rady na ich adresu povedal, že spĺňajú odborné kritériá, ale je na zvážení, do akej miery sú politickými nominantmi.

Podľa našich informácií kandidátov na sudcov po tom, čo Kiska zdôvodní prečo si z tých terajších nevybral, bude nanovo voliť parlament. Ten musí vybrať dvojnásobný počet chýbajúcich sudcov, teda šesť kandidátov. Malo by sa tak stať do leta.

O vypísanie novej voľby žiadal prezident už predchádzajúceho predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Ten s tým nesúhlasil a odkázal hlave štátu, že uchádzačov na vymenovanie má dosť.

Začiatkom februára Kiska oznámil, že do marcových parlamentných volieb už nerozhodne o kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých mu ponúkla Národná rada a počká si na novú politickú parlamentnú reprezentáciu.

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vládneho Mosta-Híd Lucia Žitňanská už pred voľbami avizovala, že ich strana chce problém riešiť zmenou ústavy, ktorá by upravila kompetencie pri menovaní ústavných sudcov.

„Máme záujem to riešiť na úrovni ústavného zákona. Výsledkom chaosu, ktorý vznikol v dôsledku rôznych rozhodnutí Ústavného súdu, je to, že interpretácie sú rôzne od rôznych právnikov. Toto právnej istote a Ústavnému súdu, samozrejme, nepomáha,“ uviedla. Konkrétne riešenie by však nechala na rokovania.

Plénum Ústavného súdu minulú stredu opätovne neschválilo prerozdelenie vyše sto vecí pôvodne pridelených sudcovi spravodajcovi Dobríkovi. Zdôvodnilo to tým, že očakáva vymenovanie nového sudcu.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #parlament #Ústavny súd #Andrej Kiska