Na žilinský daňový úrad smeroval kamión plný noriek

Kuriózna zásielka smerovala na žilinský daňový úrad. Z Dánska mu mali doručiť viac ako stovku zvierat, ktoré na jeho adresu vystavil neznámy objednávateľ. Podľa dokumentov mali prísť do Žiliny dravé šelmy, z ktorých sa nakoniec vykľuli norky. Polícia zisťuje, či išlo o žart alebo omyl.

12.04.2016 14:00
norka
Norka. Ilustračná snímka.
debata (9)

Žilinských daniarov na dodávku upozornila regionálna veterinárna a potravinová správa v Martine. Žiadala o vysvetlenie, prečo si úrad objednal šelmy. Veterinárov na to upozornila správa, ktorá prišla do ich obchodno-kontrolného systému. „Dánsky veterinár vytvoril certifikát na prevoz 134 zvierat druhu Carnivora na adresu daniarov v Žiline," povedala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Zvieratá druhu Carnivora sú podľa nej mäsožravé cicavce, môže ísť o psy, mačky, ale aj medvede či tigre, patrí sem aj norka. O farme alebo chove na daňovom úrade však nikto informácie nemal.

Preverovaním sa nakoniec zistilo, že ide o norky. Tie mal vodič kamióna prepraviť z Dánska na Slovensko. Slovenské úrady ho stopli ešte v Dánsku, pokiaľ si tamojší dopravca neopravil papiere a v nich aj adresáta.

Doklady na dodávku zvierat pôvodne adresovanú daňovému úradu vystavil neznámy objednávateľ. „Daňový úrad, samozrejme, neprevádzkuje žiadnu farmu ani chov noriek, a teda nemohol byť ich objednávateľom," uviedla Macíková s tým, že podľa dokumentov malo byť v nákladiaku 82 samíc a 52 samcov.

Celý prípad v súčasnosti prešetruje polícia. Denník Pravda oslovil aj Krajské policajné riaditeľstvo v Žiline. „Preverili sme podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, to sa nepotvrdilo," reagoval hovorca žilinskej polície Radko Moravčík. Podľa zistení denníka Pravda za chaos s dokladmi môže pravdepodobne administratív­na chyba.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #daňový úrad #norka