Trh s triedeným odpadom si rozdelí asi 14 firiem

Trh so smeťami, ktorý je podľa ekonómov veľkým biznisom, sa už rozdelil. Od júla budú zber separovaného odpadu zastrešovať aj financovať súkromné firmy, ktoré v tejto pozícii vystriedajú samosprávy.

12.04.2016 15:00
triedeny odpad separovany zber petflase papier Foto: ,
Od júla budú zber separovaného odpadu financovať súkromné firmy, ktoré v tejto pozícii vystriedajú samosprávy.
debata (6)

Záujem má 14 spoločností, najväčší podiel má akciovka Envi-Pak, ktorá má dohodnuté zmluvy s viac ako polovicou obcí. Ľuďom by táto zmena mala priniesť nižšie poplatky za odpad, viac možností triedenia a fungujúci zber. Peniaze však ušetria až na budúci rok.

Zásadný obrat v tejto oblasti priniesol nový zákon o odpadoch, ktorý zber a likvidáciu separovaného odpadu preniesol na súkromné firmy, v nich by mali byť zastúpení výrobcovia. Tie by mali od júla v každej obci zabezpečiť kontajnery v štyroch farbách a ich pravidelné vyprázdňovanie. Zelené budú určené na sklo, modré na papier, do žltých sa budú vhadzovať plasty a do červených obaly z kovu. Niektoré dediny, kde funguje systém zberu do vreca, zostanú pri tomto modeli.

„Zodpovednosť za triedený zber sa v podstate rozdelí medzi občanov, výrobcov, ktorí sa združujú v takzvaných organizáciách zodpovednosti výrobcov a zberovú spoločnosť, ktorá odpad zozbiera. Tú už objedná organizácia na základe dohody s mestom o tom, ako systém bude fungovať, či sa bude zberať odpad kontajnerovým alebo vrecovým spôsobom či ako často sa bude vyvážať," vysvetlila generálna riaditeľka spoločnosti Envi-Pak Hana Nováková. Aby výrobcovia mohli zabezpečovať zber odpadu, museli ministerstvo životného prostredia požiadať o takzvanú autorizáciu. Urobilo tak 14 spoločností. Autorizácie sa budú udeľovať v rámci správneho konania.

Envi-Pak si už zazmluvnil 1 543 z celkového počtu 2 890 samospráv, v ktorých žiú takmer tri milióny obyvateľov. Zber odpadu v najlukratívnejšej lokalite – hlavnom meste bude podľa magistrátu zabezpečovať akciovka Natur-Pack. „Fyzicky bude tento triedený zber vykonávať mestská spoločnosť OLO," spresnila hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. Obce, ktoré nemali podpísanú ešte žiadnu zmluvu, rozdelilo ministerstvo medzi firmy žrebovaním. Samosprávy si z rozpočtov budú môcť škrtnúť kolonku platby za triedený zber a môžu obyvateľom znížit poplatky. Tento rok sa tak zrejme nestane.

„Podľa zákona nemôžeme v priebehu roka meniť poplatky. Máme ich schválené a budú sa vyberať počas celého roka. Pokiaľ nám spoločnosť skutočne vyplatí to, čo podpíšeme v rámci zmluvy, tak by sa nám celkovo mali znížiť náklady na vývoz komunálneho odpadu, čo by sa malo premietnuť do poplatkov na ďalší rok," vysvetlila starostka obce Čajkov v okrese Levice Eva Uhnáková. Obyvatelia Čajkova budú tak ako doteraz aj od júla separovať odpad do vriec, ktoré dostane každá domácnosť spolu s rozpisom odvozu.

Žilina je kontajnermi na triedený odpad vybavená už od roku 2008. Sú rozmiestnené tak, aby boli k dispozícii všetkým občanom. Žilinčania sú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu v triedení disciplinovaní. „Objem separovaného odpadu u nás z roka na rok stúpa. Veríme, že to bude pokračovať. Do budúcnosti nevylučujeme ani úpravu poplatku, ale je to čisto v teoretickej rovine, lebo budeme bilancovať v druhej polovici roka," uviedol Čorba.

Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Eva Balážová považuje odpad za vzácnu surovinu. Firmy podľa nej získajú peniaze najmä predajom a ďalším spracovaním odpadu. Zisky v tejto oblasti budú zaujímavé.

„Na Slovensku nie je veľa firiem, ktoré sa takto zaangažovali, ale bude to dobrý biznis. Odpad je surovina, ktorá sa využíva či už pri výrobe olejov, pneumatík alebo papiera. Všetky segmenty, ktoré sa separujú, sú surovinou. Spoločnosti sú motivované ziskami," myslí si Balážová.

Okrem financovania majú výrobcovia na starosti aj osvetu a vzdelávanie ľudí v oblasti separovania odpadu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #separovanie