Fico ostáva v nemocnici aj v piatok, prijali ho s podozrením na infarkt

Kvôli ťažkostiam so srdcom skončil vo štvrtok premiér Robert Fico v opatere lekárov bratislavského Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Išlo pravdepodobne o upchatie cievy. Problémy so srdcom premiéra trápili aj v minulosti. Premiér nemocnicu neopustil ani v piatok.

14.04.2016 09:09 , aktualizované: 15.04.2016 10:04
debata (2)

Fico ďalej zostáva v nemocnici na pozorovaní, uviedol v piatok primár zdravotníckeho zariadenia Vasiľ Hricák. Bližšie informácie o stave premiéra a možnej dĺžke jeho hospitalizácie neuviedol. „Pán premiér je na pozorovanie ako pacient, je to štandardný postup,“ uviedol Hricák.

Predsedovi vlády prišlo nevoľno ráno počas behu. Mal bolesti na hrudi a neposlúchalo ho srdce. S podozrením na infarkt ho do nemocnice doviezla ochranka. Podľa hovorkyne ústavu Dobroslavy Krajačičovej to bolo asi okolo siedmej hodiny. „Pán premiér zostáva v nemocnici na pozorovaní, čo bude ďalej, sa ešte rozhodne,“ povedala vo štvrtok po tom, čo Fico absolvoval niekoľkohodinové kardiologické vyšetrenie. Krajačičová uviedla, že išlo o echokardiograf, EKG a ďalšie.

Infarkt lekári nepotvrdili. Srdcová nevoľnosť vznikla pravdepodobne po upchatí cievy. Príčinou môže byť vysoký krvný tlak, ale aj stres či zvýšený cholesterol (tuk v cievach). Neliečené problémy môžu viesť k infarktu. Za Ficom ešte doobeda prišla aj jeho manželka Svetlana.

Posledné dva týždne sa premiér Robert Fico na verejnosti objavoval minimálne. Tento týždeň v utorok sa necítil dobre, preto zrušil svoju účasť na súde, kde mal vystupovať ako svedok. V stredu sa však zúčastnil na zasadnutí vlády, na ktorom odsúhlasili programové vyhlásenie. Po jej skončení mal iba krátke vystúpenie pre médiá a hneď odišiel bez toho, aby odpovedal na otázky.

Prvýkrát sa u Fica väčšie zdravotné ťažkosti so srdcom mali objaviť už v roku 2006, iba pár mesiacov po voľbách. Prepadnuté oči s tmavými kruhmi verejnosť pripisovala vysokému pracovnému nasadeniu a vyčerpanosti. Sám Fico tvrdil, že ide na pol plynu, ale že má tuhý koreň a zo všetkého sa dostane. Čo mu presne bolo, nechcel prezradiť. Tvrdil, že je to jeho súkromná vec. V tom čase zrušil viaceré dôležité rokovania. Premiér mal mať ťažkosti s vysokým krvným tlakom. Tie sa mali premietnuť do zúženia tepny privádzajúcej krv do srdca.

Kardiológ, ktorého denník Pravda oslovil, si myslí, že pracovné vypätie, stres, námaha môžu viesť k problémom so srdcom, najmä vtedy, ak už premiér mal s ním v minulosti ťažkosti, napríklad v podobe vysokého tlaku. Fico podľa neho je učebnicovým príkladom hypertonika. „Je popudlivý a pri takýchto reakciách stúpa tlak a zároveň vzniká riziko vzniku väčších srdcových porúch rytmu, pretože sa pritom vyplavuje adrenalín,“ povedal odborník.

Ak mal premiér podľa neho nekontrolovaný krvný tlak, to znamená, že ho ma vyšší, tak mu pri strese alebo športovaní môže stúpnuť a môže mu spôsobiť zdravotné problémy. „Kontrolovaný tlak neznamená, že si ho chodí pravidelne merať, ale že ho má vďaka liekom na normálnych hodnotách,“ doplnil s tým, že hypertenzia je hlavným rizikovým faktorom vzniku infarktu a aj koronárnej choroby srdca.

Fico vo štvrtok zo zdravotných dôvodov zrušil aj svoju prvú zahraničnú cestu do Prahy vo funkcii staronového premiéra. Mal sa tam stretnúť so svojím partnerom Bohuslavom Sobotkom aj s prezidentom Milošom Zemanom. Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová uviedla, že návšteva sa uskutoční v náhradnom termíne. Či sa bude rušiť aj ďalší jeho program, Szabóová nechcela uviesť. Podľa informácií Pravdy kvôli Ficovmu stavu zrušil Sobotka aj piatkovú účasť na medzinárodnej bezpečnostnej konferencií Globsec, ktorá sa koná v Bratislave.

Koronárna nevoľnosť

Prejavuje sa silnou až zvierajúcou bolesťou, ktorá môže vystreľovať do krku, svalov. Môže spôsobiť dýchavičnosť. Základnými rizikovými faktormi sú vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, ktorý môže spôsobiť upchatie ciev, ale aj fajčenie, obezita či cukrovka. Riziko ochorenia zvyšuje aj stres či nadmerné vypätie. Zákrok na rozšírenie cievy prebieha neivazívnym spôsobom. Do miesta zúženia sa zavedie kovová výstuž, takzvaný stent, ktorý ju spevní a udrží priechodnú. Tiež sa ordinujú lieky na riedenie krvi. Zákrok si vyžaduje pobyt v nemocnici minimálne dva dni.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Robert Fico #zdravotné problémy