Školstvo si prilepší o dve miliardy

Platy učiteľov v regionálnom aj vo vysokom školstve by sa mali od 1. septembra tohto roku zvýšiť v priemere o šesť percent. Nasledujúce štyri roky by rezortu malo natiecť o dve miliardy eur viac.

14.04.2016 14:00
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan po rokovaní so zástupcami učiteľských odborov.
debata (22)

Vládny program pre školstvo je podľa rezortného ministra Petra Plavčana rozpracovaný najrozsiahlejšie za posledných 20 rokov. Učitelia nadšení nie sú, čakali konkrétnejšie návrhy.

Peniaze navyše však nebudú zadarmo, kabinet očakáva zmeny, a to prísnejší výber budúcich pedagógov či prípadné znižovanie počtu nekvalitných škôl. „Dve miliardy sú verejné výdavky na vzdelávanie. Chcem podotknúť, že od roku 1990 sa prvýkrát v programovom vyhlásení vlády objavili konkrétne čísla, ktoré sa týkajú verejných výdavkov. Celková suma umožňuje komunikovať a dohodnúť sa aj na ďalšom zvýšení platov,“ vyhlásil včera Plavčan. Pripomenul, že na znení vyhlásenia sa dohodol s takmer 30 združeniami a iniciatívami a so školskými odbormi.

Na začiatku tohto roka zvýšili učiteľom platy o 4 percentá a k prvému septembru im na výplatnej páske pribudne ďalších šesť percent. V tomto roku teda celkovo dôjde k desaťpercentnému navýšeniu ich miezd.

Školské organizácie však v spoločnej deklarácii požadovali od januára tohto roku tarifné zvýšenie platov o 25 percent a potom každoročné navýšenie o desať percent. „Deklaráciu vláda do programového vyhlásenia vlády nezahrnula, a to považujeme za veľkú chybu. Nie sme spokojní a predpokladám, že ani odborový zväz nebude spokojný a že to vyústi do protestných akcií. My sme na to pripravení a čakáme len na ich povel,“ povedal predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi.

Reakciu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa včera Pravde nepodarilo získať. Odborári vraj plánujú programové vyhlásenie analyzovať až dnes.

Každý rok dostáva rezort z rozpočtu okolo 1,2 až 1,3 miliardy. V novom volebnom období tak k tejto sume pribudne ročne 500 miliónov eur. Prezident komory učiteľov Vladimír Crmoman ani to nepovažuje za dostatočné. Hovorí, že len pre regionálne školstvo by bolo potrebných asi štyristotisíc eur na vynovenie učebných pomôcok.

Ministerstvo sľubuje, že vo vyhlásení je viacero bodov, ktoré budú po jednom rozpracované v koncepcii vzdelávania na nasledujúcich desať rokov. Najzásadnejšie zmeny sa majú týkať financovania škôl a ich kvality.

Po voľbách, keď sa do parlamentu dostali aj extrémistické strany a pedagógovia sa začali sťažovať na zradikalizovávanie žiakov už na základných školách, na čo upozornil aj denník Pravda, sa vedenie rezortu rozhodlo do dokumentu zapracovať aj zlepšenie vyučovania občianskej výchovy. Ako presne by to malo fungovať, minister ešte povedať nevedel. Podľa neho budú konkrétnosti pripravovať odborníci. V súčasnosti majú žiaci na základných školách jednu hodinu občianskej výchovy týždenne. Čo je o hodinu menej, ako to bolo v minulom školskom roku.

Zaujímavým bodom dokumentu je aj cieľ, aby sa na Slovensku dosiahla stopercentná dochádzka detí od štyroch rokov do materských škôl. „Experti navrhnú model a urobíme všetko preto, aby bol splnený. Navýšenie výdavkov na vzdelávanie je z môjho pohľadu také vysoké a garantované vládou, že si viem predstaviť, že tá zaškolenosť bude podstatne vyššia už od troch rokov,“ uzavrel Plavčan.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #štvorkoalícia #Peter Plavčan #program vlády