GLOBSEC: Terorizmus či migráciu musíme riešiť spolu, tvrdí Gajdoš

Extrémizmus, terorizmus či migrácia sú faktory, s ktorými treba bojovať spoločným úsilím a vyžadujú si užšiu spoluprácu so spojencami a partnermi. Vyhlásil to minister obrany Peter Gajdoš na brífingu počas strategického bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016. Konferencia sa začala v piatok v Bratislave, potrvá do nedele 17. marca. Medzi jej hlavné témy patrí napríklad Situácia na Blízkom východe a jej riešenie, príprava summitu NATO vo Varšave, migrácia, vzťahy s Ukrajinou a formujúcou sa ukrajinskou vládou a tiež vzťahy s Ruskom.

15.04.2016 08:27 , aktualizované: 16:58
GLOBSEC, gajdoš Foto: ,
Minister obrany SR Peter Gajdoš počas brífingu k začatiu bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016.
debata (77)

Bezpečnostná situácia nielen v Európe, ale na celom svete sa dramaticky zmenila, poznamenal. Obrana nemôže byť podľa Gajdoša záležitosťou len opozície, koalície, ministra obrany, vnútra alebo iných členov vlády. „Ale v každom prípade, aj ako hovorí Ústava SR, bezpečnosť musí byť povinnosťou každého občana Slovenska, pričom nie len povinnosťou, ale aj cťou,“ povedal Gajdoš.

Minister obrany sa v rámci GLOBSECU stretol s nemeckou ministerkou obrany Ursulou von der Leyenovou, s ktorou diskutoval o aktuálnych bezpečnostných výzvach. Šéf rezortu ju informoval o prioritách a aktuálnych plánoch, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. „Zaviazali sme sa, že pripravíme obrannú a vojenskú stratégiu a budeme participovať na príprave novej Bezpečnostnej stratégie SR, ktorej gestorom je rezort diplomacie,“ povedal minister. Okrem nej sa Gajdoš stretol aj českým ministrom obrany Martinom Stropnickým, dopoludnia sa stretol s predsedom Vojenského výboru NATO, českým generálom Petrom Pavlom.

Minister Gajdoš svojich zahraničných partnerov informoval tiež o tom, že pri napĺňaní priorít programového vyhlásenia vlády sa bude uchádzať o širšiu spoločenskú a politickú dohodu v strategických otázkach rozvoja obrany štátu, ale aj pri tvorbe a prijímaní potrebných zákonov. V rámci konferencie GLOBSEC 2016 sa šéf rezortu obrany dnes stretol aj s osobným priateľom generálom Johnom R. Allenom, ktorý je jeden z najvýznamnejších bývalých spojeneckých veliteľov v Afganistane.

EÚ potrebuje originálne riešenia na krízy, tvrdí Zaorálek

Európska únia potrebuje originálne riešenia a špecifické inštitúcie na krízy, ktorým teraz čelí, povedal na brífingu minister zahraničných vecí Česka Lubomír Zaorálek. Európska únia je totiž podľa jeho slov takisto originálna a unikátna.

„Je zrejmé, že inštitúcie v EÚ sa nedokážu vyrovnať s krízami tak, ako napríklad USA. Je to pre nás výzva. Žiada si to kreativitu, pričom je čas na nové myšlienky, nové nápady, aby sme vytvorili niečo nové a preto musíme spolupracovať a komunikovať,“ povedal. Takéto konferencie sú dôležitým nástrojom, ako sa posunúť vpred, dodal. V súčasnej dobe nemôžeme podľa neho nerozmýšľať nad bezpečnosťou.

Na fóre GLOBSEC je podľa slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka dobré to, že spája rôzne kategórie ľudí, ktorí sa za normálnych okolností spolu tak často nestretávajú. Takáto konferencia je podľa neho príležitosťou na vymieňanie si názorov a pohľadov k témam z rôznych uhlov. „Aby sme si vysvetlili, čo vlády môžu robiť, a ako môžu konať,“ poznamenal.

Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek... Foto: SITA, Jakub Julény
GLOBSEC, Zaorálek Minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek na brífingu k začatiu konferencie GLOBSEC.

Práve preto šéf diplomacie očakáva, že zmes ľudí na konferencii dokáže vytvoriť nové myšlienky a myslieť mimo bežných rámcov. Bezpečnostnú konferenciu preto považuje za najdôležitejšie podujatie o bezpečnosti na východ od Mníchova. „Situácia nie je jednoduchá, na stole je veľa tém na diskusiu,“ poznamenal. Zdôraznil, že originálne riešenia sú dôležité najmä v tomto čase, keď Slovensko 1. júla preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie. „Pevne verím, že GLOBSEC poskytne inšpiráciu pre túto úlohu,“ doplnil Lajčák.

Medzi hlavné témy strategického bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016 patrí Situácia na Blízkom východe a jej riešenie, príprava summitu NATO vo Varšave, migrácia, vzťahy s Ukrajinou a formujúcou sa ukrajinskou vládou, a tiež vzťahy s Ruskom. Konferencia, ktorá sa začala dnes v Bratislave, potrvá do nedele 17. apríla. Účastníci podujatia budú diskutovať aj o dopadoch britského referenda o zotrvaní v Európskej únii, ktoré sa uskutoční 23. júna.

Konferenciu otvoril prezident Kiska

O extrémizme, propagande či úlohe štandardnej politiky založenej na hodnotách a princípoch hovoril vo svojom príhovore na GLOBSEC-u prezident Andrej Kiska, ktorý bezpečnostnú konferenciu otváral. Kiska pripomenul, že vlani sa diskutovalo o tom, či sa svet zmenil nadobro, alebo či čelíme len zlému obdobiu. Uviedol, že mnohé problémy pokračujú a okolitý svet je stále nebezpečným miestom.

Prezident sa však vo svojom prejave pred medzinárodným publikom zameral hlavne na propagandu a spoločnosť. „Myslím si, že sa musíme úprimne pozrieť na to, čo sa deje v našej spoločnosti. Nielen na Slovensku, ale aj v iných demokratických krajinách na západe,“ povedal Kiska.

„Roky po skončení studenej vojny sme vystavení novej vlne politickej propagandy a informačnej vojny takej intenzívnej a efektívnej, že má silu manipulovať náladami v našej spoločnosti,“ dodal ďalej Kiska. Skonštatoval, že slovo „slušný“ sa stalo symbolom slabosti a slovo „extrém“ symbolom sily, pričom priznal, že extrémisti naberajú na sile v mnohých krajinách. „Na druhej strane je seriózna politika založená na hodnotách vnímaná ako slabá, staromódna a nie dosť populárna v svetle nálad volajúcich po zmene systému,“ vyhlásil prezident.

Prezident Andrej Kiska počas príhovoru k... Foto: SITA, Jakub Julény
GLOBSEC, Kiska Prezident Andrej Kiska počas príhovoru k zahájeniu 11. ročníka fóra GLOBSEC.

Kiska si myslí, že sa nemôžeme správať tak, ako keby sa história už skončila, keďže sa nestáva prvýkrát, že liberálne demokracie čelia tlaku. „Minulé storočie nás naučilo, ako chyby môžu viesť k nebezpečnému výsledku,“ dodal. Kiska uviedol, že naše základné hodnoty nemôžeme považovať za samozrejmosť, keďže práve tie sú cieľom propagandy, ktorá prebúdza duchov minulosti – extrémizmus či xenofóbiu. „Na zlosť nemôžeme odpovedať tichom,“ skonštatovala slovenská hlava štátu.

Podľa prezidenta by sme mali v spoločnosti pripomínať nenahraditeľnú úlohu Európskej únie a NATO, jednoty a stability. Zároveň tvrdí, že musíme úprimne diskutovať o bezpečnosti a hrozbám, ktorým čelíme. „Musíme rozumieť hodnotám solidarity a jednoty,“ dodal Kiska na záver.

GLOBSEC navštívi aj Albrightová

Tento rok sa na konferencie zúčastňuje približne 1 000 hostí z viac ako 70 krajín sveta. Medzi nimi je 20 ministrov, štyria prezidenti – Bulharska, Macedónska, Chorvátska a Slovenska. Zástupcov diplomacie budú mať na GLOBSEC-u aj Jordánsko, India či Japonsko. Silné zastúpenie bude mať USA, pričom na fórum zavíta i bývala ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Madeleine Albrightová, ktorá sa narodila na pražskom Smíchove ako Marie Jana Korbelová. V Bratislave si zároveň prevezme Českú a slovenskú transatlantickú cenu (CSTA) za svoj prínos k posilneniu euroatlantických vzťahov. Zástupcov diplomacie budú mať na GLOBSEC-u aj Jordánsko, India či Japonsko. Na konferenciu pricestovala tiež nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová, s ktorou sa už v piatok stretol minister obrany Peter Gajdoš.

Na bezpečnostnej konferencii sa zúčastní aj... Foto: SHUTTERSTOCK
Albrightova Na bezpečnostnej konferencii sa zúčastní aj Madeleine Albrightová.

Súčasťou strategického bezpečnostného fóra bude po tretíkrát aj formát Globsec City Talks v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. V Bratislave sa bude diskutovať v Štúdiu L+S, pričom debata je prístupná verejnosti, avšak treba sa na ňu zaregistrovať, pretože kapacita je obmedzená. Minimálne jednu debatu bude vysielať BBC aj viaceré európske spravodajské stanice. Fórum prinesie i formát Globsec young leaders forum, na ktoré prídu mladí ľudia z viac ako 30 krajín pracujúci na ministerstvách či v parlamentoch. Po prvýkrát bude podujatie možné sledovať aj cez portál globsec.tv, ktorý ponúkne okrem priameho prenosu aj iné rozhovory či tlačové konferencie.

Ako informoval Martin Wäldl z kancelárie prezidenta Policajného zboru, v súvislosti s GLOBSEC-om polícia prijíma preventívno-bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie nerušeného priebehu tohto podujatia. Ide o opatrenia, ktoré môžu obmedziť plynulosť dopravy v okolí miest konania konferencie, respektíve pri presunoch hostí podujatia, ktorí požívajú status chránenej osoby. „Uvedené podujatie svojím charakterom umožňuje polícií aj iným orgánom štátu precvičiť niektoré opatrenia, ktoré budú aj počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Pôjde napríklad o nácvik súčinnosti polície a zložiek ministerstva obrany pri zvýšenej ochrane prevádzky letiska M. R. Štefánika, ale aj širšieho okolia letiska, resp. Bratislavy,“ dodal Wäldl.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #Lubomír Zaorálek #GLOBSEC #Peter Gajdoš