Kotlebovu minútu za Tisa posúdi prokuratúra

Žiadosť poslanca ĽS NS Mariana Kotlebu o minútu ticha za prezidenta slovenského fašistického štátu Jozefa Tisa v parlamente si všimla aj Generálna prokuratúra.

15.04.2016 13:36 , aktualizované: 15:22
debata (1)

„Generálna prokuratúra posúdi túto medializovanú informáciu tak, ako v každom obdobnom prípade posudzuje informácie, z ktorých by mohlo vyplynúť podozrenie z trestnej činnosti a následne prijme eventuálne zákonné opatrenie,“ odpovedala na otázku Pravdy, či a ako naloží s Kotlebovým počinom.

Ten sa otvoreným listom obrátil na predsedu parlamentu Andreja Danka s požiadavkou, aby do programu najbližšej schôdze NR SR 18. apríla zaradil minútu ticha pri príležitosti úmrtia Tisa. Danko jeho požiadavke nevyhovel s odôvodnením, že bude dodržiavať rokovací poriadok.

Iniciatíva odmieta vytváranie štátu v štáte

Skupina 130 občanov sa obrátila na predsedu vlády SR Roberta Fica, ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú, policajného prezidenta Tibora Gašpara a lídrov parlamentných strán s výzvou Odmietame štát v štáte. Táto výzva je reakciou na samozvané hliadky príslušníkov strany Kotleba – ĽSNS v slovenských vlakoch, kde chcú dohliadať na bezpečnosť cestujúcich. Informoval jeden z iniciátorov výzvy Juraj Mesík s tým, že od predstaviteľov štátu požadujú, aby použili všetky zákonné prostriedky na zamedzenie „vytváraniu štátu v štáte“.

„Príslušníci Kotlebovej strany vytvárajú hliadky, ktoré svojvoľne ochraňujú bezpečnosť cestujúcich vo vlakoch a roznášajú vo vlaku neoprávnene letáky, propagujúce založenie súkromno-straníckej domobrany,“ uvádzajú iniciátori výzvy. V každej demokracii sú ochrana a bezpečnosť výlučnou úlohou a mocenským monopolom štátu. Zakladanie hliadok či domobrany skupinami občanov a politickými stranami je protiprávne.

„To, čo začína vlakovými hliadkami, pokračuje domobranou a vlastnou straníckou politickou políciou a na konci takéhoto únosu štátu býva zánik právneho štátu a nastolenie totalitného poriadku,“ uviedol Mesík v závere.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Tiso #Marian Kotleba #ĽSNS