Kubík: V boji proti extrémizmu sme zaspali

Štandardné politické strany budú musieť presvedčiť väčšinu ľudí, že im vedia priniesť skutočné zmeny a štát je schopný riešiť ich problémy. Inak získajú pravicoví extrémisti ešte viac podporovateľov ako v marcových voľbách, hovorí bývalý šéf odboru boja proti extrémizmu a terorizmu Prezídia Policajného zboru Martin Kubík.

18.04.2016 14:30
extrémisti, policajti, kukláči, skinhead, Foto: ,
V boji proti extrémizmu zostalo Slovensko niekde na úrovni roku 2007, tvrdí Martin Kubík.
debata (27)

Čo je príčinou, že sa Kotlebovi pravicoví extrémisti po úspechu v banskobystrickej župe objavili aj v parlamente? Kto zlyhal, štát či tradičné politické strany?

Základný problém bude v tom, že zaspal vývoj. Veci súvisiace s bojom proti extrémizmu a terorizmu tu štát, polícia už riešia roky. Boli na to vypracované koncepcie, akčné plány. To sú veci staré šesť-sedem rokov. Vypracovaný bol aj legislatívny zámer zákona boja proti extrémizmu a terorizmu. Vývoj však nepokračoval ďalej. Navyše došlo k totálnemu spolitizovaniu Policajného zboru. So zmenou vlády bola nie raz vymenená nielen podstatná časť riadiacich pracovníkov, ale na pracoviskách zaoberajúcich sa extrémizmom aj špecialisti, ktorí sa problematike venovali dlhé roky. Celá agenda tak skončila na iných odboroch bez špecialistov. Začínala odznovu s novými ľuďmi bez skúseností v tejto oblasti. Keď sa pretrhne kontinuita, tak sa potom ide odznova objavovať a pripravovať to, čo už dávno bolo a fungovalo. Sme v roku 2016, ale v podstate sme v boji proti extrémizmu zostali niekde na úrovni roku 2007.

Pred desiatimi rokmi Najvyšší súd zrušil Kotlebovu prvú stranu, pri druhej už nezasiahol.

Pokiaľ ide o preskúmavanie, či existujú dôvody na rozpustenie jeho strany, tak ústava a náš právny poriadok zaručuje slobodu združovania. Ak je všetko v poriadku, či už v stanovách, alebo v programe strany, ministerstvo vnútra nemá páky na to, aby registrácii zabránilo. Personalizovať sa v tomto prípade nedá, teda pozerať sa na to, kto ten subjekt zakladal, akú má minulosť.

Predvolebné prieskumy ukazovali, že ĽS NS sa do parlamentu nedostane. Ale je tam. Čo sa stalo?

Prvá chyba je, že prieskumy sa vyvíjajú podľa toho, kto si vykonanie prieskumu zaplatí. Situácia však nebola úplne neznáma. Poukazovala na to, ako sú ľudia sklamaní z vývoja v štáte. A do značnej miery to bolo aj to, že ľudia protestovali proti tzv. štandardným politickým stranám. Tie ich totiž už ikskrát sklamali. Mnohí ľudia sa potom rozhodli, keď vy takto, tak tu máte.

Kotlebovci skúšajú, kam až môžu zájsť. Zaviedli hliadky vo vlakoch, hovoria o vytvorení domobrany. Kedy môže štát proti takýmto praktikám, o ktorých z histórie vieme, kam viedli, zasiahnuť?

Štát v tejto oblasti zlyháva dlhodobo. Rómsky problém riešime už 25 rokov. Nehovorím, že sa tu nič neurobilo. Vznikli nové kontajnerové školy, ľuďom z vylúčených komunít sa umožnilo zapojiť sa do pracovných aktivít, aby nestratili úplne pracovné návyky. V tom treba pokračovať, ale nerieši sa prapôvod toho, prečo je toto etnikum sociálne vylúčené. Nerieši sa možnosť ich vzdelávania či zmeny návykov. Pozrime sa, čo urobil štát napríklad pre pána z Malaciek, ktorému obec do susedného domu nasťahovala skupinu sociálne neprispôsobivých občanov. Pomohol mu? No nepomohol. Takýchto prípadov je iks po celom Slovensku. Kotleba nemusel nič robiť. Popularitu získal tým, že sa chystal urobiť poriadok s takýmito ľuďmi. Tu je veľká medzera, ktorú vytvoril štát. A Kotleba tú medzeru vyplnil a dal ľuďom jednoduchý, rýchly a lacný návod – poďme tento problém vyriešiť. On im dal šancu a ľudia sa jej chytili. Dôsledok. Je v parlamente. V prípade hliadok vo vlakoch polícia nezvláda nejaký úsek a Kotleba ponúkol – občania, pomôžme si. Prečo nefunguje pomocná stráž polície? Nezareagoval štát, tak zareagoval on. On nemá jasnú koncepciu, ako by to malo vyzerať. Len reaguje na to, na čo sú ľudia maximálne vytočení. A preto je úspešný a bude úspešný.

V programovom vyhlásení vlády sa píše, že použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu. Čo to znamená? Prijme polícia viac odborníkov na boj s extrémistami?

Spamätať sa musia tradičné politické strany. Za to, že je tu Kotleba a hrozí, že mu podpora ešte vzrastie, môže bezzubosť a nemohúcnosť niektorých štandardných strán. Ony pre neho vytvorili ten priestor. V zásade táto situácia je zrkadlo, čo politici spôsobili občanom. Máme demokraciu a nikto nemôže zakázať Kotlebovi stranu, ak je v súlade so zákonom. Na to už nie je trestnoprávny priestor, ten sa vyčerpal v predchádzajúcich rokoch. Ich prejavy už nie sú také, aké bývali. Všetci vieme, čo znamená jeho prianie na proteste proti islamizácii Slovenska o peknom bielom dni. To nie sú veci, ktoré by vedela polícia v trestnoprávnej rovine riešiť. Sú tu politické strany, ktoré by sa vedeli tejto problematiky chopiť a majú aj odborníkov. Zatiaľ sa však šesť-sedem rokov išlo cestou rozbíjania toho, čo bolo dobré. Nielen neprestajnými personálnymi výmenami, ale aj nič nehovoriacimi vyhláseniami, že posilníme boj proti extrémizmu. To je síce super, ale aj keď existujú uznesenia vlády a šéf financií dá peniaze na dobudovanie polície o tím úzko špecializovaných odborníkov, neznamená to, že sa ho aj podarí zostaviť.

Čo musia teda politici spraviť, aby kotlebovci nemohli ponúkať ľuďom, že len oni zachránia Slovensko?

Strany musia veľmi konkrétne povedať, čo chcú robiť, aby sa situácia sociálne vylúčených ľudí zlepšila. Konkrétne, poďme sa postarať o ich vzdelanie, o školy, zabezpečme v regiónoch možnosť zamestnať sa. To sa netýka len Rómov, ale aj sociálne slabších skupín väčšinového obyvateľstva. Tu blúdime v kruhu už veľmi dlho. Pokiaľ ľudia nemajú pracovné návyky, žijú na sociálnych dávkach a celé dni nemajú čo robiť, potom sa nečudujme, že konajú tak, ako konajú. Kotlebovi pomáha aj negatívna reklama. Napríklad ako ležal na zemi s putami. Mnohí ľudia si povedia, on bojuje za nás a pozrite, ako ho štátna moc ničí. Silové zložky nevedeli ľuďom vysvetliť, že práve ony chránia záujmy občanov. Že ak sa pácha nejaká krivda, môžu sa na štátnu moc obrátiť, a tá urobí poriadok. Práve na tomto Kotleba získal podporovateľov, že on je ten, kto ochráni tých, na ktorých štát zabudol.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #Martin Kubík