Prokuratúra: Znalci pri kúpe CT nevyčíslili škodu

Aféra tendra na piešťanský CT prístroj opäť ožila. Postaral sa o to prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, ktorý zrušil obvinenie všetkých deviatich ľudí zodpovedných za kauzu. Na webovej stránke prokuratúry tento týždeň zverejnil odôvodnenie, prečo sa tak rozhodol. Zároveň však pripomenul, že trestné stíhanie beží ďalej.

19.04.2016 20:00
nemocnica, nemocnica alexandra wintera v... Foto: ,
Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch.
debata (77)

Dozorujúci prokurátor z Trnavy ani vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry objektívne nevyčíslili škodu, ktorej sa mali obvinení dopustiť. Takto vysvetľuje Generálna prokuratúra, prečo zrušila obvinenia, ktoré vyšetrovateľ vzniesol vlani na jeseň.

Polícia ich vtedy obvinila, že prípravou nákupu CT prístroja za 1,6 milióna eur v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch sa dopustili obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka: Ešte nie je koniec

Nemocnica zákazku v roku 2014 vysúťažila, podpísala zmluvu s dodávateľom, prístroj však nekúpila. Po prevalení aféry od kontraktu odstúpila. Podľa Generálnej prokuratúry nejestvuje žiadny hodnoverný dôkaz, ktorý by preukazoval, že tomograf bol predražený alebo že by verejné obstarávanie inak porušovalo pravidlá. Kľúčový znalecký posudok, ktorý by mal plytvanie peniazmi potvrdiť alebo vyvrátiť, je totiž podľa prokuratúry nepoužiteľný.   Prvý námestník Generálnej prokuratúry René Vanek zdôvodnil zrušenie obvinenia tým, že chýba jeden zo základných znakov trestného činu, a tým je škoda. Tú podľa neho znalci a následne aj vyšetrovateľ a prokurátor vyhodnotili nesprávne. „Posudok znaleckého ústavu trpí podstatnou vadou, pre ktorý je v trestnom konaní nepoužiteľný,“ uviedol Vanek.

Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity, ktorý znalecký posudok vypracoval, s kritikou nesúhlasí. Riaditeľ ústavu Gustáv Kasanický upozornil, že oni si splnili svoju úlohu.

„Zodpovedali sme na otázky vyšetrovateľa. Ten nám nedal otázku, čo sa týka vyčíslenia výšky škody,“ reagoval Kasanický. Znalci ústavu porovnávali ceny CT prístrojov na trhu s tým, aký mala kúpiť nemocnica v Piešťanoch. Vychádzali pritom z predajov v Česku, lebo v tom čase podobný tomograf ako v Piešťanoch na Slovensku podľa Kasanického nekupovalo žiadne zdravotnícke zariadenie.

Nemocnica v Piešťanoch si v roku 2014 vybrala tomograf s ďalšími súvisiacimi službami a prácami v celkovej výške 1 595 890 eur s DPH. Znalci skonštatovali, že odhad obvyklej ceny samotného prístroja v danom období na českom trhu sa pohyboval okolo 750-tisíc eur.

Vanek poukázal, že znalci posudzovali technicky rozdielne zariadenia. Podľa neho mali zanalyzovať tomografy z nemocníc v Poprade, Žiline, Bratislave alebo z onkologického ústavu v Košiciach. Tie majú tie isté parametre ako CT v Piešťanoch.

Hovorkyňa nemocnice Poprad Silvia Galajda potvrdila, že prevádzkujú CT, aké chcela zakúpiť piešťanská nemocnica. Podľa centrálneho registra zmlúv ho popradská nemocnica kúpila v roku 2015 za 1 338 600 eur s DPH, pričom cena okrem prístroja zahŕňala dodanie náhradného zdroja 100 KVA.

Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek. Foto: Robert Hüttner, Pravda
generalna prokuratura, rene vanek Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek.

Kasanický prokuratúre vyčíta, že mohla od nich žiadať buď potvrdenie znaleckého posudku, bližšie vysvetlenie, alebo jeho doplnenie. „To sa nestalo. Trváme na tom, že na to, čo sa nás pýtali, sme odpovedali správne. Posudok je plne preskúmateľný, veci sú porovnateľné. Konzultovali sme to s výrobcom, s dodávateľmi, so všetkými. Priamo s výrobcami v Holandsku a Nemecku. S naším kompletizátorom. Všetko je podložené,“ upozornil šéf ústavu.

Opozícia obvinila prokuratúru z toho, že zametá kauzu pod koberec. Poslanec Národnej rady Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA), ktorý ako lekár upozornil na predražený nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici, označil nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody za vykonštruovaný dôvod. Domnieva sa, že ak mal prokurátor nejasnosti, mohol dať doplniť znalecký posudok o nezodpoveda­né veci.

Generálna prokuratúra, aby rozptýlila podozrenia, zverejnila na svojej webovej stránke uznesenie a zdôvodnenie zrušenia obvinenia proti 9 obvineným. Zároveň zdôraznila, že trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje a v budúcnosti nie je vylúčené opätovné vznesenie obvinenia konkrétnym osobám, ak takýto postup bude odôvodňovať skutkový stav veci po jeho doplnení. V kauze pôvodne obvinili napríklad už bývalú riaditeľku piešťanskej nemocnice Máriu Domčekovú, niektorých členov správnej rady. Hrozilo im desať až 15 rokov väzenia.

Piešťanská nemocnica pred dvoma rokmi zazmluvnila nákup prístroja za 1,6 milióna eur, čo bolo o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Dodať ho mala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.

Vtedajšia ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu, predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová po zverejnení prípadu a po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali. Z funkcie neskôr odstúpil aj Pavol Paška, ktorý sa vzdal aj poslaneckého mandátu.

Kiska hovoril s Čižnárom o piešťanskom CT

Prezident Andrej Kiska v utorok diskutoval s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom o kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Ako informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan, "generálny prokurátor prezidentovi vysvetlil, prečo generálna prokuratúra zrušila uznesením obvinenia voči všetkým osobám v súvislosti s nákupom CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

Policajný vyšetrovateľ obvinil osem ľudí z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu". Podľa Čižnára „jedným z hlavných dôvodov zrušenia obvinenia bolo nedostatočné odôvodnenie výšky škody, ktorá mohla vzniknúť“.

Čižnár prezidenta informoval, „že pre ďalšie pokračovanie stíhania je nevyhnutné urobiť nový znalecký posudok. Prokuratúra preto už podnikla kroky k jeho zabezpečeniu a nevylučuje, že príde k opätovnému vzneseniu obvinenia“. Ako dodal v tlačovej správe po stretnutí Krpelan, prezident Andrej Kiska v utorok diskutoval o vývoji kauzy aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #prokurátor #kauza CT