Pieseň gardistov spustila kontrolu obecného rozhlasu

Pieseň, ktorá nikdy nemala odznieť vo verejnom rozhlase. Bratislavskou mestskou časťou Lamač sa tento pondelok niesli slová „rež a rúbaj do krve“. Ide o pieseň, na ktorú počas fašistického Slovenského štátu pochodovali gardisti.

21.04.2016 14:00
rozhlas Foto:
Ilustračné foto.
debata (293)

V rozhlase ju pustili práve na deň výročia popravy prezidenta slovákštátu Jozefa Tisa, ktorý kolaboroval s fašistami. Mestská časť prijala opatrenia, aby sa takéto niečo už nestalo.

Pamätníci si spomínajú, ako túto pesničku v časoch Slovenského štátu púšťal rozhlas a takisto ju pri pochodoch spievali členovia Hlinkovej gardy, čo bola stranícka polovojenská organizácia. Jej členovia sa podieľali na deportáciách Židov do koncentračných táborov, v noci vyťahovali ženy a deti z domov na ulicu, rodinám brali šperky a peniaze. Zúčastnili sa tiež na prenasledovaní kritikov vtedajšieho režimu.

Sú známe viaceré varianty tejto gardistickej piesne, v ktorých je časť textu namierená napríklad proti Čechom či Židom. „Táto pieseň je u nás známa práve z gardistickej verzie. Za Slovenského štátu sa to vykrikovalo po krčmách. Okrem pamätníkov, ktorí žili počas tohto obdobia a ktorých už nie je na svete veľa, pozná jej historický kontext aj druhá generácia, ktorá sa o nej dozvedela od svojich rodičov. Dnešná mladá generácia o nej zrejme nič nevie,“ priblížil Dušan Kováč z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

„Keď už raz bola zviazaná s gardistami, to sa nezmaže. Na tej piesni to ostane,“ podotkla riaditeľka Ústavu hudobnej vedy SAV a etnomuzikologička Hana Urbancová. Myslí si, že mladí by ju mali poznať zo škôl. Pieseň podľa nej začala fungovať ako znak gardistov a nemala zaznieť vo verejnom rozhlase. Urbancová pripomenula, že niekto by mal na to dohliadať. Zoznam piesní, ktoré majú negatívny historický kontext, neexistuje. Pri získavaní informácií by preto mohli pomôcť štátne archívy, ústav etnológie či hudobnej vedy.

Pesničku pustili v lamačskom rozhlase pri príležitosti 50. jubilea miestneho obyvateľa. Známi preňho pôvodne vybrali song od Michala Tučného Báječná ženská. "Na záver úradných hodín sa dostavil poslanec miestneho zastupiteľstva a požiadal, aby bola zahratá pieseň, ktorú si jubilant pôvodne želal, Rež a rúbaj do krve,“ uvádza sa v stanovisku starostu Lamača Petra Šramka.

Poslanec Radoslav Olekšák sa pre médiá vyjadril, že na tom nič zlé nevidí. Išlo podľa neho o normálnu pesničku na želanie, ktorú si jubilant zaplatil. Pracovníčka miestneho úradu, ktorá ju zaradila do zoznamu, vraj nevedela o jej spojitosti s históriou a ani s dátumom Tisovej popravy. Starosta historický kontext piesne pozná. „Kedy som o takejto požiadavke vedel, urobil by som kroky, aby sa neodohrala,“ reagoval. Podľa Šramka sa nenachádza v obecnom repertoári, púšťali ju z webu. Obecný rozhlas vysiela dvakrát do týždňa, spravidla v pondelok.

Muziku na želanie začala obec ponúkať len pred mesiacom. Zatiaľ to využili traja. "Ak má človek záujem o službu hlásenia v rozhlase, predloží text, ktorý chce prečítať, skladbu, ktorú si praje zahrať a dátum,“ vysvetlila prednostka úradu.

Na piesne, ktoré sa majú dostať do éteru, chcú v Lamači po tejto skúsenosti dozerať. Pracovník, úradu, ktorý prijme objednávku, predloží text, prípadne skladbu, na schválenie. „Odsúhlasí to vedúci úseku, potvrdí prednosta a podpíše starosta,“ odpísali zo sekretariátu starostu.

Na želanie vedia zahrať oslávencom aj v obci Turecká (okres Banská Bystrica), ktorá má asi 150 obyvateľov. „Nie je to štandard, ale keby o to niekto požiadal, vieme mu vyjsť v ústrety,“ povedal starosta obce Ivan Janovec. Ročne takto zaznejú dve či tri piesne. Obec má k dispozícii asi desať originálnych cédečiek s overenými piesňami, prevažne ľudovkami či šansónmi. Medzi interpretmi je napríklad Robo Kazík. „Ak by niekto prišiel, že chce zahrať inú pieseň, vypočul by som si ju a posúdil,“ doplnil starosta.

© Autorské práva vyhradené

293 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhlas #pieseň #Lamač #Jozef Tiso #Hlinkova garda