Pojednávanie v kauze exministra Szigetiho odročili

Čítaním výpovedí a listinných dôkazov pokračovalo vo štvrtok pred senátom Okresného súdu Bratislava III pojednávanie s bývalým ministrom školstva Lászlóom Szigetim.

21.04.2016 14:21
Szigeti Foto:
Bývalý minister školstva Lázsló Szigeti na archívnej snímke.
debata

Ten čelí obžalobe z trestného činu subvenčného podvodu za údajné neoprávnené udelenie finančnej dotácie na rekonštrukciu školskej telocvične v obci Zemianska Olča v roku 2006. Exminister obvinenia popiera.

Predsedníčka senátu prečítala aj výpoveď Ladislava K. z prípravného konania, ktorý bol starostom obce Zemianska Olča v rokoch 2002 až 2011. V tomto prípade tiež čelil obvineniu vyšetrovateľa, avšak začiatkom minulého roka zomrel. Podľa jeho výpovede bývalý minister školstva vedel, že dotácia má smerovať na úpravu budovy, ktorá nie je majetkom obce ale súkromnej firmy, a nie miestnej školskej telocvične. Szigeti mu tiež údajne poradil, aby žiadosť o dotáciu adresoval priamo jemu a nie prostredníctvom štandardného postupu ministerstvu. Szigeti označil výpoveď starostu za „množstvo nepravdivých informácii, klamstiev a poloprávd“. „Dvakrát som ho žiadal o konfrontáciu, v oboch prípadoch odmietol,“ povedal exminister na adresu Ladislava K. s tým, že ho označil za nedôveryhodnú osobu. Pre časovú vyťaženosť senátu dnes ešte nebolo ukončené listinné dokazovanie a neodzneli ani avizované záverečné reči. Ďalšie pojednávanie predsedníčka senátu vytýčila na august.

Exministra školstva Lászlóa Szigetiho obvinili zo subvenčného podvodu na jeseň roku 2013. Podľa polície ako minister v roku 2006 neoprávnene udelil dotáciu viac ako 116-tisíc eur obci Zemianska Olča v okrese Komárno, a to aj napriek vedomosti, že žiadosť obce o dotáciu na opravu školskej telocvične nespĺňala formálne náležitosti a nebola riadne zaregistrovaná na ministerstve. Televízia Markíza neskôr informovala, že dotáciu určenú na rekonštrukciu školskej telocvične nakoniec použili na prestavbu sály v budove súkromnej spoločnosti. Szigeti bol minister školstva päť mesiacov v roku 2006 a práve v tomto období sa podľa polície dohodol so starostom obce Zemianska Olča na poskytnutí dotácie. Starosta bol v prípade takisto stíhaný, ale v januári 2015 zomrel. Exminister tvrdí, že celá kauza je len dôsledkom administratívneho pochybenia na ministerstve.

Súd v októbri 2014 už jednu obžalobu na exministra zamietol. "Pri tvorbe spisového materiálu boli porušené základné práva obvineného na jeho obhajobu,“ vysvetlila vtedy odmietnutie obžaloby predsedníčka senátu Okresného súdu Bratislava III, pričom skonštatovala, že vyšetrovatelia vtedy urobili viacero chýb. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť na krajský súd, ktorý nariadil nové zasadnutie okresného súdu. Na tom už žalobu na exministra prijali.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #László Szigeti #pojednávanie