Premiér Fico je po operácii srdca stabilizovaný

Taká výnimočná situácia sa ešte v dejinách Slovenska nestala. Dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov sa pre vážne zdravotné problémy museli s odstupom pár dní zveriť do rúk lekárov.

22.04.2016 11:22 , aktualizované: 19:52
Hulman, Drucker Foto: ,
Prednosta Kliniky kardiochirurgie Michal Hulman (vľavo) za prítomnosti ministra zdravotníctva Tomáša Druckera stručne informuje o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica po tom, čo ho operovali.
debata

Premiér Robert Fico podstúpil operáciu srdca už v piatok, predsedu parlamentu Andreja Danka pre ťažkosti so žalúdkom budú operovať na budúci týždeň. Ak nenastanú žiadne komplikácie, premiér Fico by mal byť späť v úrade asi do dvoch mesiacov a predseda snemovne Danko približne do troch týždňov.

Premiéra operovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Jeho zdravotný stav je podľa operatéra Michala Hulmana stabilizovaný. Viac informácií nechcel prezradiť. Podľa kardiológov však Ficovi pravdepodobne voperovali niekoľko bajpasov. Išlo o premostenie tých častí ciev, ktoré mohol mať upchaté.

Prečítajte si glosu Martina Krna Všetko má svoje limity.

O operácii premiéra Fica informoval riaditeľ srdcového ústavu Mongi Msolly. „Dnes doobeda (piatok – pozn. red.) bol vykonaný kardiochirurgický zákrok pánovi predsedovi vlády,“ povedal riaditeľ Msolly. Operáciu uskutočnil prednosta Kliniky kardiochirurgie a primár oddelenia kardiochirurgie NÚSCH Michal Hulman. Podľa neho kardiochirurgický zákrok prebehol štandardným spôsobom. „Pacient je v súčasnosti absolútne stabilizovaný a nachádza sa na ARO (anestéziologicko-resuscitačnom oddelení),“ doplnil Hulman s tým, že viac informácií nepovie. Pacient a jeho rodina si neželajú ich ďalšie zverejňovanie.

Kardiológ Juraj Pálka uviedol, že ak premiéra operovali, muselo ísť o väčšie postihnutie srdca. „Ak sa tím odborníkov rozhodol pre operáciu, muselo ísť o postihnutie troch hlavných ciev. A tie sa riešia bajpasom, čo znamená premostením upchatých ciev,“ povedal Pálka.

Ak by mal podľa neho postihnutú len jednu alebo maximálne dve koronárne cievy, tak by sa spriechodnenie robilo angioplastikou – balónikom so zavedením stentu. Ide o invazívny zákrok, ale v nemocnici by v prípade bezproblémového priebehu bol najviac tri dni.

Bajpas je podľa kardiológov náročný zákrok. „Je to predsa len zákrok na srdci a každá operácia srdca je náročná a má isté miery rizika, ale v rámci srdcových operácií je to rutinná operácia,“ povedal kardiológ. Patrí medzi tie, ktoré sa robia desiatky rokov. Dĺžka operácie je rôzna. Môže trvať hodinu, dve, ale aj 15 hodín. Tri hodiny je taký dobrý štandard, bez komplikácii.

Podľa kardiológa Štefana Farského by premiéra mohli prepustiť domov do týždňa, ak všetko prebehlo hladko. „Nejakých osem dní bude ešte v nemocnici, možno ho na budúci týždeň v piatok pustia, ak nebudú komplikácie. Potom bude chvíľu doma, čaká ho aj liečenie v kúpeľoch. Predpokladám, že do práce by sa mal dostať až po dvoch mesiacoch,“ povedal Farský s tým, že nie je jednoduché dostať sa do formy. „Po operácii je každý vyšťavený, otvára sa hrudník, prepiľuje sa hrudná kosť. Človek býva ubolený, hrudná kosť sa musí zrásť, takže aj keby chcel ísť po mesiaci do práce, bolo by to veľmi rizikové,“ doplnil.

Aké komplikácie by mohli nastať? Kardiológ uviedol, že ich je pomerne veľa. Môže ísť o zle hojace sa pooperačné rany, bajpas sa mohol uzavrieť, môže nastať krvácanie.

Bajpas

  • Slovo by-pass v angličtine znamená obchádzka alebo obchvat. V medicíne sa takto označuje umelo vytvorená cievna spojka, najčastejšie na tepnách, ktoré zásobujú srdce (koronárne tepny). Bajpasy sú šité tak, že tvoria spojenie medzi aortou (hlavná tepna vystupujúca zo srdca) a poškodenou koronárnou tepnou. Problematické miesto, kde je tepna zúžená, je premostené a tok krvi k srdcovému svalu sa obnoví. Premostení môže byť viac. O trojitom bajpase sa hovorí vtedy, ak bol urobený na troch cievach naraz.
  • Cievy, ktoré sa používajú vo funkcii spojky, sú najčastejšie časti žíl odobraté z dolných končatín. Odber žilných štepov sa robí počas operácie srdca. Okrem žíl sa na bajpas používa tepna, ktorá zásobuje vnútornú stranu hrudníka a prsnú žľazu (tzv. LIMA). Použitie tepny je výhodnejšie pre dlhú životnosť tohto štepu.
  • Bajpas nie je konečné riešenie. Aj keď sa operácia podarí bezchybne, proces zužovania ciev časom pokračuje ďalej. Ateroskleróza môže po rokoch postihnúť aj bajpasy. Po operácii pacient nesmie fajčiť, musí dodržiavať nízkocholesterolové diéty a užívať lieky.

Fico je v srdcovom ústave hospitalizovaný od štvrtka minulého týždňa. Do ústavu prišiel v sprievode ochranky po tom, čo mu pri rannom behu prišlo zle. Ešte v ten deň mu robili kardiologické vyšetrenia a odvtedy bol podľa ošetrujúceho lekára na pozorovaní. Hovorilo sa aj o podozrení na infarkt. Ten lekári nepotvrdili. Pre zdravotné problémy musel zrušiť pracovný program. Mal cestovať do Česka a do Poľska.

O svojich zdravotných problémoch prehovoril vo štvrtok aj predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Trápia ho bolesti žalúdka. Sám Danko v piatok potvrdil, že ho na budúci týždeň čaká operácia.

„Predseda NR SR po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu ďalších vyšetrení,“ uviedla šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ) „Má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková s tým, že zatiaľ ešte nie sú všetky výsledky a nie je tak rozhodnuté, kedy sa zákrok vykoná.

Podľa lekárov ložisko v žalúdku znamená prítomnosť nádoru. Ten však nemusí byť zhubný. Určí to až histologické vyšetrenie.

Šéf Národnej rady sa rozhodol o každom ďalšom postupe lekárov informovať verejnosť, ako aj médiá. Urobil tak preto, aby nevznikali rôzne špekulácie. Naopak, informácie o zdravotnom stave premiéra sú veľmi skromné. Srdcový ústav takýto postup zdôvodnil želaním premiéra a jeho rodiny.

Už na budúci týždeň by mal parlament hlasovať o vládnom programe, a teda aj o vyslovení dôvery vláde. Schvaľovanie programu sa tak udeje za výnimočných okolností. Chýbať budú totiž dvaja šéfovia strán, Smeru a SNS, z koaličného štvorlístka. Premiéra tento týždeň zastúpil v parlamente podpredseda vlády Peter Pellegrini, ktorý poslancom predstavil vládny program. Rokovania kabinetu majú namiesto Fica v ďalších týždňoch viesť buď Pellegrini, alebo podpredseda vlády a minister vnútra za Smer Robert Kaliňák. Danka v prípade neprítomnosti v parlamente zastúpi podpredseda snemovne Béla Bugár z Mostu-Híd.

Stihne premiér predsedníctvo EÚ?

Súčasné zdravotné problémy by nemali zabrániť premiérovi Robertovi Ficovi, aby sa mohol naplno podieľať na reprezentácii Slovenska, ktoré od 1. júla tohto roka prevezme úlohu predsedajúcej krajiny EÚ. Podľa odhadu lekárov by sa mal predseda vlády vrátiť do pracovného procesu do dvoch mesiacov.

Najdôležitejšie rokovania, teda summity únie, vedie síce stály predseda Európskej rady Donald Tusk, v prípade sporov v EÚ však premiér predsedajúcej krajiny môže prispieť k hľadaniu riešení. „Premiér riadi výkon predsedníctva v rámci svojej krajiny. To znamená, že má dosah na program predsedníctva, ale už nie na jednotlivé zasadania Európskej rady. Z hľadiska celoeurópskeho by to bol skôr domáci problém, keby premiér chýbal,“ povedal Vladimír Bartovic z pražského Inštitútu pre európsku politiku Europeum.

Počas predsedníctva bude dôležitá úloha slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka. „Slovenský model spočíva v tom, že ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí má na starosti koordináciu európskych záležitostí. To nie je bežné v krajinách EÚ. Väčšinou je buď táto koordinačná rola pod úradom premiéra, alebo je zvláštny minister pre európske záležitosti,“ vysvetlil Bartovic. Ako ďalej uviedol, minister zahraničných vecí chodí na zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti a na zasadnutia Rady pre zahraničnú politiku. „V Rade pre zahraničnú politiku je stála predsedníčka Frederica Mogheriniová, ale Rade pre všeobecné záležitosti bude predsedať minister Lajčák. Tam je jeho úloha podstatná,“ povedal Bartovic.

Slovensko prevezme 1. júla predsedníctvo EÚ od Holandska a na konci roka ho odovzdá Malte. (su)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #operácia #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH)