Zavedenie eHealthu o rok je podľa INEKO ambiciózny plán

Plné nasadenie eHealthu v budúcom roku, ktoré deklaruje Programové vyhlásenie Vlády SR, je podľa analytika Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušana Zachara ambiciózny plán. Dodal však, že to možno stihnúť len pri kompetentnom a angažovanom líderstve a plnom nasadení.

22.04.2016 11:18
ministerstvo zdravotnictva, MZ SR, budova Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Dobrým príkladom môže byť zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá pri rozvoji svojich elektronických služieb potrebovala len zlomok času a peňazí štátneho eHealthu. Gro práce pri štátnom projekte bolo vykonané, ale ako sa hovorí, posledný krok býva najťažší,“ zhodnotil analytik.

Zachar tiež víta, že vláda počíta so zrušením povinnej pracovnej zdravotnej služby. „Aj keď sa zruší pravdepodobne len pre tie najmenej rizikové povolania, aj tak to bude mať pozitívny vplyv na znižovanie administratívnej záťaže, a to najmä pre malých podnikateľov a organizácie,“ vysvetlil.

Odborník pozitívne hodnotí, že v programovom vyhlásení sa objavujú zmienky o potrebe efektívnejšieho nakladania so zdrojmi, ako aj zvyšovania transparentnosti. „Veľmi ambiciózne znie výrok, že ‚musí platiť princíp nulovej tolerancie voči nehospodárnemu vynakladaniu finančných prostriedkov na ktorejkoľvek úrovni poskytovania zdravotnej starostlivosti‘. Lenže ako to docieliť a čo bude nasledovať v prípade nehospodárnosti už z programového vyhlásenia vlády nie je také zrejmé,“ konštatoval Zachar.

Podľa analytika je dobré, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce postupne viac presadzovať centrálne obstarávania pri štátnych nemocniciach, čím sa môžu dosiahnuť úspory z rozsahu. „Kvitujem, že sa pri tom majú zverejňovať a dôsledne porovnávať ceny pri obstarávaní, vrátane špeciálneho zdravotného materiálu a zdravotníckej techniky, čo sme aj my odporúčali,“ poznamenal Zachar.

Z programu vlády vyzdvihuje aj deklarovaný prístup, že „vláda bude pri zdravotníckych pracovníkoch podporovať a presadzovať odmeňovanie na základe zásluhového princípu“. „A podľa zásluh, teda väčšmi podľa výsledkov liečby, spokojnosti pacientov a ďalších indikátorov kvality by mali byť odmeňovaní aj všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, čo však v programovom vyhlásení explicitne nie je vyjadrené,“ uviedol Zachar.

Pri modernizácii infraštruktúry v slovenskom zdravotníctve ide podľa Zachara len o nekonkrétne formulácie typu „je nutné vytvoriť účinné dlhodobé opatrenia na zabezpečovanie obnovy a modernizácie zdravotníckych zariadení v pôsobnosti štátu“, či „vláda vytvorí predpoklady pre pravidelnú ročnú investíciu do obnovy a rozvoja zdravotníckych zariadení v pôsobnosti štátu“. „Ale o aké konkrétne opatrenia, o aké predpoklady pôjde, sa z programu vlády nedozvieme,“ uzavrel analytik.

O programovom vyhlásení vlády momentálne diskutuje parlament. V časti zdravotníctvo si dal kabinet za hlavné programové ciele pacienta na prvé miesto, zamerať sa chce aj na transparentnosť, efektívnosť a účelnosť, dôstojnosť povolania či rozvoj, obnovu a modernizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #INEKO #e-Health