Andrej Danko je po operácii žalúdka, zákrok bol bez problémov

Predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) odstránili nález na žalúdku aj časť žalúdka. V nemocnici bude asi dva týždne. Zákrok podľa lekárov nesprevádzali komplikácie.

25.04.2016 13:21 , aktualizované: 26.04.2016 09:00
debata
Zľava riaditeľ Národného onkologického ústavu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
operacia Danko, tk, Jozef Dolinsky, Juraj Pechan, Daniel Pindak Zľava riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský, vedúci operačného tímu Juraj Pechan a hlavný operátor Daniel Pinďák hovoria o priebehu operácie predsedu Národnej rady Andreja Danka.

Dankova operácia prebehla bez prekvapení. Podstúpil ju v Národnom onkologickom ústave v Bratislave v pondelok predpoludním. Počas nej mu odstránili nález v žalúdku aj časť žalúdka. Povedal to riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) a klinický onkológ Jozef Dolinský. „Operácia trvala dve hodiny a štyridsať minút. Participovali na nej štyria chirurgovia," doplnil Dolinský s tým, že vedúcim tímu bol prednosta kliniky chirurgickej onkológie Juraj Pechan a hlavným operatérom chirurg Daniel Pinďák.

Šéf parlamentu podľa Dolinského ešte minulý týždeň v ústave absolvoval sériu diagnostických vyšetrení. Nejasný nález v stene žalúdka sa rozhodli lekári odstrániť operáciou. Či ide o zhubný, alebo nezhubný nádor, musí potvrdiť histológia. Výsledky budú podľa šéfa onkologického ústavu známe o sedem až desať dní.

Dolinský predpokladá, že Danko bude hospitalizovaný 10 až 14 dní. „Pán predseda parlamentu nemá žiadne výhody, býva v štandardnej izbe, ktorá má vlastné sociálne zariadenie ako všetky ostatné izby. Stráži ho ochranka, pretože si to vyžaduje jeho funkcia," doplnil Dolinský.

O tom, že má Danko zdravotné problémy, informovala hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková ešte minulý týždeň vo štvrtok. Pre bolesti žalúdka absolvoval lekársku prehliadku u svojho lekára Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu vyšetrení. Podľa Čižmárikovej mu ťažkosti pravdepodobne spôsobilo enormné pracovné nasadenie počas parlamentných volieb.

Sám Danko priznal, že je vystavený veľkej hektike, ktorá sa môže prejaviť aj na jeho zdraví. „Verím, že všetko zvládnem a budem môcť ďalej pracovať, bojovať a niekedy aj strpieť rany, ktoré bolia," povedal počas víkendu.

Podľa chirurga Ondreja Kusého odstránenie nálezu v žalúdku a jeho menšej časti je bežným zákrokom. „Ešte pred príchodom liekov na odstránenie vredov to bola častejšia operácia než žlčník," vysvetlil Kusý. Myslí si, že v Dankovom prípade mohlo ísť aj o odstránenie žalúdočného vredu a práve preto je dôležité, aby sa šéf parlamentu vyhýbal stresu. V žalúdku sa podľa neho nachádza veľa sekrétov a hormónov, ktoré reagujú práve na stres. Hoci sa dnes vredy liečia prevažne liekmi, sú prípady, keď sa chirurgovia rozhodnú radšej pre chirurgické riešenie. O dva týždne by podľa neho mohol ísť Danko do pracovného procesu, ak všetko prebehne hladko.

S odstránenou časťou žalúdka sa podľa Kusého dá normálne existovať. Jediným obmedzením je prijímanie veľkého množstva jedla naraz. Pacienti po takýchto operáciách musia konzumovať častejšie a menšie porcie. Zloženie stravy na menší objem žalúdka nemá vplyv.

Aj prednosta chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave Peter Labaš si myslí, že ide o bežný nenáročný zákrok. „Teraz záleží na tom, či je nález zhubný, alebo nezhubný, prvé vzorky sa dajú zistiť veľmi rýchlo, a to už do hodiny," poznamenal Labaš s tým, že sa nemusí čakať týždeň. Neoficiálne sa už hovorí, že ide o nezhubný nález.

Agentúrnu správu sme nahradili textom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Andrej Danko