Katolícke školy chcú vyradiť knihu Pišťanka z povinnej literatúry

Združenie katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) žiada ministerstvo školstva o stiahnutie knihy Petra Pišťanka a Dušana Tarageľa: Sekerou a nožom z povinnej literatúry pre stredoškolákov.

26.04.2016 12:55
debata (52)

Povinné čítanie pre stredoškolákov Sekerou a nožom, z ktorého vyplýva aj maturitná otázka, považuje ZKŠS za literatúru nevhodnú a deformujúcu slovenskú mládež. „Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorými má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja,“ upozornila tajomníčka združenia Renáta Ocilková.

Študenti stredných škôl sú podľa ZKŠS generácia, ktorej bude patriť budúcnosť slovenského národa. „Za jej kvalitu spoluzodpovedajú naše školy. Škola má príležitosť aj prostredníctvom povinnej literatúry vštepovať mladým ľuďom čnosti, lásku, afinitu a obdiv k dobru, slušnosti, vernosti, životu a skutočnej kráse, prehlbovať porozumenie medziľudských vzťahov a rozvíjanie estetického cítenia,“ zdôraznila Ocilková s tým, že výber prostriedkov a učebných obsahov má slúžiť vyvážene dvom účelom: pravdivému spoznávaniu sveta a kultivovaniu osobnosti mladého človeka.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné čítanie #katolícke školy