Vyradia Pišťanka a Taragela zo škôl?

Zmizne z povinného čítania stredoškolákov kniha Sekerou a nožom? Medzi povinné čítanie sa dostala len v septembri minulého roka a budúci štvrtáci ju budú mať zaradenú medzi maturitnými otázkami.

27.04.2016 14:30
debata (63)

Autormi knihy sú Peter Pišťanek a Dušan Taragel. O stiahnutie knihy žiada ministerstvo školstva Združenie katolíckych škôl Slovenska. Dielo podľa nich deformuje mládež a je pre študentov nevhodné.

„Združenie katolíckych škôl Slovenska žiada ministerstvo školstva o stiahnutie knihy Petra Pišťanka a Dušana Taragela: Sekerou a nožom z povinnej literatúry pre stredoškolákov. Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť,“ uviedla tajomníčka združenia Renáta Ocilková. Ako ďalej dodala, životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorými má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja.

Ján Ľalík, riaditeľ detvianskeho gymnázia, si však nemyslí, že by bola kniha kontroverzná. „Nie som slovenčinár, ale nezaznamenal som od učiteľov ani rodičov zatiaľ žiadne sťažnosti. Ak by s knihou mali nejaký problém, určite by som o tom vedel,“ povedal pre Pravdu riaditeľ.

Dielo Sekerou a nožom vzniklo krátko po revolúcii a jeho dej sa sčasti odohráva aj v čase komunizmu. Skladá sa z viacerých poviedok a opisuje život predstaviteľov robotníckej triedy, ich pracovné návyky a problémy. Často sú v knihe používané aj vulgarizmy.

Spoluautor knihy Dušan Taragel bol žiadosťou katolíckeho združenia úprimne zaskočený. „Asi sa ešte nezobudili a nepozreli sa do detských izieb, že všetky deti majú v izbách počítače napojené na internet a keď dieťa napíše kľúčové slovo, má toľko pornografie a erotiky pred očami…“ povedal Taragel pre Pravdu.

Pripomína, že poviedky v knihe sú paródie na socialistický realizmus, ktoré s dnes už nebohým Pišťankom písali koncom 80. rokov. Nie sú teda vôbec nové. „Teraz by ma zaujímalo, či nebudú žiadať zákaz internetu, aby zabránili ohrozovaniu všetkých detí. Pretože len niektoré deti čítajú povinnú literatúru. Tie, ktoré ju čítajú, sú mentálne dosť vyspelé, aby vedeli rozlíšiť, čo je naozaj vulgárne, čo je paródia na niečo, čo je ponáška. Veď to je literatúra, to je umenie. Ale internet im to dáva natvrdo. Títo učitelia by asi mali spísať žiadosť, aby provideri zakázali internet do všetkých domácností, kde sú deti. Lebo to omnoho viac ohrozuje mravný vývoj detí aj mládeže,“ dodal Taragel.

Zbierku tvoria literárne prvotiny, ktoré autori napísali buď spoločne, alebo každý sám. Je v nich paródia, drsný čierny humor aj cynizmus. Knihu ilustroval Jozef Gertli Danglár, ktorý kreslí karikatúry pre denník Pravda.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné čítanie #katolícke školy #Sekerou a nožom