Budaj neuspel so zrušením amnestií Vladimíra Mečiara

Amnestie udelené zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom zostávajú v platnosti. Poslanec za OĽaNO - NOVA Ján Budaj neuspel s ústavným návrhom na ich zrušenie, parlament jeho právnu normu neschválil. Za zrušenie amnestií hlasovalo 55 zo 129 poslancov.

28.04.2016 19:18
debata (69)

Budaj zdôrazňoval, že neoddeliteľnou súčasťou a podmienkou právneho štátu je také konanie a rozhodovanie ústavných činiteľov, ktoré je založené na prirodzenej spravodlivosti a slušnosti a nevyvoláva podozrenie zo zneužívania verejných funkcií a právneho poriadku. Amnestie niekdajšieho premiéra Mečiara však podľa neho vyvolávali podozrenia, že ide o zamedzenie dôsledného vyšetrenia a spravodlivého uzavretia trestných činov súvisiacich so zavlečením slovenského občana do zahraničia.

Poslanec za OĽaNO – NOVA upozorňoval, že amnestie boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. "Takýmito amnestiami boli potlačené princípy právneho štátu a došlo k zásahu do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve,“ konštatoval. Podľa neho závažným zásahom do právneho štátu bolo tiež amnestovanie rozhodnutia vysokého vládneho činiteľa (ministra vnútra Gustáva Krajčiho) zmariť riadne pripravené a prezidentom vyhlásené referendum z 23. a 24. mája 1997 o vstupe SR do NATO a priamej voľbe hlavy štátu.

Nevyšetrenie všetkých činov, ktorých sa týkajú tzv. Mečiarove amnestie, bolo podľa Budaja poškodením základov demokratického štátu a dodnes relativizuje právnu istotu občanov v Slovenskej republike. "Neprijatím obsahovo takmer zhodných návrhov ústavných zákonov o zrušení tzv. Mečiarových amnestií, ktoré boli NR SR predložené v rokoch 2011 a 2014, sa dodnes neumožnilo orgánom činným v trestnom konaní stíhať páchateľov predmetných skutkov a nezávislému súdu rozhodnúť o prípadnej vine páchateľov,“ poznamenal Budaj. Amnestie podľa jeho slov zároveň účinne bránia pokračovaniu vyšetrovania únosu Michala Kováča ml. a tiež vraždy Róberta Remiáša.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie