Premiéra prepustia z nemocnice až po víkende

Dvaja najvyšší štátni činitelia po operáciách začínajú s menej náročnými rehabilitáciami. Premiéra Roberta Fica aj predsedu parlamentu Andreja Danka by už postupne mali preložiť z anestéziologicko-resuscitačných oddelení (ARO) na chirurgické oddelenia.

29.04.2016 11:15
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata

„Predseda vlády pán Robert Fico sa zotavuje po kardiochirurgickom zákroku, začal s rehabilitáciami, verejnosť bude informovaná o skončení jeho hospitalizácie,“ povedala hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave Dobroslava Krajačičová. Rehabilitácia zahŕňa cvičenie, ale aj výchovu o tom, aká má byť jeho životospráva, aj to, ako má reagovať na stres.

O jeho prepustení z nemocnice sa rozhodne zrejme až v pondelok. Premiéra operovali minulý týždeň v piatok, pravdepodobne mu voperovali niekoľko bajpasov.

Predseda parlamentu Andrej Danko leží na ARO v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. „Všetko prebieha štandardne, bez akejkoľvek zmeny,“ uviedla hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. Začal už rehabilitovať. Podľa nej ide o prvé nenáročné pohybové úkony, prijíma aj tekutiny.

Pre podozrivý nález lekári odstránili Dankovi časť žalúdka. Výsledky histológie, ktorá má potvrdiť, o aký typ nádoru išlo, zatiaľ neoznámili. To, kedy by Danko mohol opustiť nemocnicu, ešte nie je známe. „Dnes je o tom ešte predčasné hovoriť,“ dodala Vasilenková.

Šéf parlamentu v utorok podvečer už volal do Národnej rady. Poslancom odkázal, že sa cíti dobre. Zákonodarcov o tom po hlasovaní informoval predsedajúci schôdze Béla Bugár (Most-Híd) s tým, že Danko by mohol z nemocnice do domácej liečby nastúpiť budúcu stredu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #premiér #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb