Požiar v nemocnici, kto kontroluje fajčiarne?

Univerzitná nemocnica na Mickiewiczovej ulici v Bratislave zažila tento týždeň poriadny rozruch. Zo psychiatrického oddelenia museli vysťahovať pacientov. Dôvodom bol požiar. Oheň vznikol pravdepodobne v priestore vyčlenenom pre fajčiarov.

29.04.2016 13:00
poziar, nemocnica, Mickiewiczova, Foto: ,
Hasičom sa požiar v nemocnici na Mickiewiczovej ulici podarilo uhasiť.
debata (2)

Hasičom sa podarilo dostať ho pod kontrolu a v priebehu hodiny ho uhasili. Bratislavská nemocnica nie je jediná, kde na psychiatrii horelo. Pred dvomi rokmi hasili psychiatriu aj v košickej nemocnici.

„Približne 50 pacientov psychiatrie spolu s časťou pacientov kliniky neurológie bolo okamžite premiestnených do iných priestorov nemocnice. Situáciu sa podarilo zvládnuť v pomerne krátkom čase,“ uviedlo v stanovisku vedenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB). Hospitalizovaní pacienti z neurológie sa vrátili naspäť na oddelenie hneď po skončení zásahu. Po kontrole a prehliadke priestorov hasičmi sa vrátili aj psychiatrickí pacienti. Vedenie nemocnice uviedlo, že k žiadnemu poškodeniu zdravia nedošlo. Tiež ešte nemajú vyčíslené škody, prvotné odhady podľa vedenia ukazujú, že sú minimálne.

„Požiar vznikol v priestore, ktorý je vyčlenený pre fajčiacich psychiatrických pacientov, zistený bol v rámci pravidelnej preventívnej prehliadky, vďaka čomu sa podarilo rýchlo zakročiť," tvrdí ďalej vedenie UNB. Hoci sa v nemocniciach nesmie fajčiť, psychiatrické oddelenia majú zo zákona o ochrane nefajčiarov výnimku.

Fajčiarne na uzavretých psychiatrických oddeleniach, i keď sa to laikom zdá zvláštne, sú nevyhnutné. „Fajčenie je prostriedok na uvoľnenie napätia, pretože pacienti bývajú kvôli svojmu psychickému stavu zatvorení na oddelení dlhší čas,“ povedal riaditeľ Psychiatrickej nemocnice v Pezinku Pavel Černák.

„Psychiatrickí pacienti fajčia skoro všetci a ak chcete mať terapeutický úspech, tak im treba vyjsť v ústrety,“ myslí si tiež psychiatrička Danica Caisová. Na oddeleniach sú dlhodobo zatvorení bez možnosti vyjsť von. Preto im treba vyčleniť fajčiarne, pretože inak by fajčili po izbách či toaletách.

Podľa Caisovej je veľmi problematické takýchto pacientov zbaviť návyku, a pri hospitalizácii túto ambíciu nemá nikto. Psychiatrickí pacienti sú rôznorodá skupina. Sú tam ľudia, na ktorých nikto nezbadá, že sú chorí, ale nachádzajú sa tam aj veľmi ťažké stavy. „Prvoradým cieľom je pomôcť tomuto človeku vyzdravieť,“ dodala.

Bratislavská nemocnica nie je jediná, kde na psychiatrii horelo. Pred dvomi rokmi sa tak stalo aj v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach. V noci sa vznietila posteľ, na ktorej ležal 46-ročný muž. Pravdepodobne sa rozhorela od cigarety.

Otázkou je, či nie je na mieste zvýšiť kontroly na oddelení. Psychiatrička Caisová si myslí, že tie kontroly na oddeleniach sú. „Žiadna miestnosť nie je bez dozoru,“ dodala. Kontroluje ich stredný zdravotnícky personál, napríklad sanitári. „Závisí tiež od toho, či ho má oddelenie dostatok, zvlášť keď v zdravotníctve chýbajú takíto pracovníci,“ doplnila psychiatrička. Momentálne prebieha ešte vyšetrovanie zo strany hasičov a polície, takisto aj zo strany nemocnice. Zdravotná starostlivosť je od ukončenia zásahu poskytovaná v plnom rozsahu bez prevádzkových obmedzení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #Univerzitná nemocnica #fajčiari