Korčok bude môcť počas predsedníctva zastupovať Lajčáka pred EP

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák bude môcť poveriť svojho štátneho tajomníka Ivana Korčoka zastupovaním Slovenska pri vykonávaní predsedníctva v Rade EÚ vo vzťahu k inštitúciám Európskej únie. V tejto súvislosti sa tak bude pre Korčoka od 1. mája používať oslovenie „ministre délégué“. Návrh z dielne rezortu diplomacie v piatok schválila vláda. Ivan Korčok v súčasnosti pôsobí aj ako splnomocnenec vlády pre predsedníctvo.

29.04.2016 11:24
debata

Ako materiál ďalej objasňuje, po Lisabonskej zmluve sa posilnili právomoci Európskeho parlamentu, čím sa zvýšila intenzita politického dialógu medzi Radou EÚ, ktorú zastupuje predsedajúci štát, a EP. Mnohé štáty, napríklad Veľká Británia, túto situáciu vyriešili vytvorením samostatného postu ministra pre záležitosti EÚ alebo poverením štátneho tajomníka MZV zastupovať členský štát pri výkone predsedníctva.

„Ministre délégué“ je zaužívaný pojem pre zástupcu členského štátu predsedajúceho Rade EÚ, povereného v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi zastupovať predsedajúci členský štát najmä vo vzťahu k Európskemu parlamentu. Tento zástupca je trvalo a osobne zaangažovaný do rokovaní s partnermi Európskeho parlamentu k legislatívnym a nelegislatívnym návrhom. Agenda si vyžaduje intenzívne nasadenie počas celého predsedníctva členského štátu v Rade EÚ a tiež najmenej dva mesiace pred jeho začiatkom a po jeho skončení. V prípade potreby bude „ministre délégué“ zastupovať ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí vo vzťahu k iným inštitúciám Európskej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Miroslav Lajčák #Ivan Korčok #predsedníctvo v Rade EÚ