Tóth: Remiáš si nemyslel, že mu siahnu na život

Bývalý šéf kontrarozviedky SIS za druhej Dzurindovej vlády Peter Tóth nevie, či vrah Róberta Remiáša žije, alebo je už po smrti. Tóth bol ešte ako novinár v dennom kontakte so zavraždeným Remiášom, ktorý bol spojkou na Oskara Fegyveresa, korunného svedka únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. Podľa Tótha bol Remiáš sledovaný SIS a je pravdepodobné, že jeho smrť mala ak nie priamy, tak nepriamy súvis s únosom Kováča ml.

01.05.2016 15:30
debata (69)

Musel pred dvadsiatimi rokmi zomrieť Róbert Remiáš pri výbuchu svojho auta preto, lebo bol v kontakte s korunným svedkom únosu prezidentovho syna ?
Určite bol sledovaný SIS aj podsvetím z Nitry a z Bratislavy, pretože bol v kontakte s Oskarom Fegyveresom. Či aj jeho smrť s tým priamo súvisela, nemôžem s absolútnou istotou povedať, ale je vysoko pravdepodobné, že ak nie priamo, tak nepriamo áno.

Vtedajšia moc sa však snažila oddeliť vraždu od kauzy únosu prezidentovho syna.
V každom prípade reakcia vtedajšej moci bola na vraždu veľmi hysterická. Keď Vladimír Mečiar pochopil, že Róbert Remiáš bol jediným človekom, ktorým mal v určitom čase kedykoľvek prístup k Fegyveresovi, tak reagoval neadekvátne. Dá sa to vysvetliť viacerými spôsobmi. Aj tak, že štátna moc mala nejakým spôsobom prsty v jeho smrti. Tiež tým, že sledovanie Remiáša SIS a podsvetím na pokyn SIS bolo natoľko kompromitujúce, že sa chcel čo najskôr od toho dištancovať. Nemožno ani vylúčiť, že umiestnenie nástražného výbušného systému do Remiášovho auta mohlo súvisieť s pokusom o jeho zastrašenie, ale páchateľ nečakal, že ešte v tú noc znovu nastúpi do svojho auta. Vtedy išiel odo mňa z domu a už nikam neplánoval ísť. Až keď si našiel na záznamníku odkaz od istého Albánca, prezývaného Džimi, tak znovu odišiel z domu.

Žije vrah Roberta Remiáša alebo je už po smrti?
Neviem. Určite je dnes vo väzení človek, ktorý by prinajmenšom o tom vedel rozprávať a poskytnúť dôležité informácie. Je to Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ktorý bol v najtesnejšej blízkosti bosa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Ten bol poverený zo strany SIS, najmä od jej námestníka Svěchotu, aby jeho ľudia sledovali Remiáša.

Znamená to, že polícia, ktorá dnes pokračuje vo vyšetrovaní Remiášovej vraždy, môže konať na základe informácií od Lališa?
Nedá sa to vylúčiť. Lališ však nemá veľký dôvod dnes spolupracovať s políciou. Bol odsúdený na prvom stupni z viacerých vrážd. Je pravdepodobné, že bude prebiehať ďalšie vyšetrovanie vrážd, v ktorých mohol byť zapletený, takže polícia mu ani nemá veľmi čo ponúknuť.

Pokyn na umiestnenie výbušniny do auta Remiáša mal dať bos podsvetia Sýkora, ktorého zabili v roku 1997. Nariadil mu to niekto zo SIS?
Sýkora nerobil žiadne aktivity len tak. Ak niekoho sledoval, tak pre nejaké nezhody. Keďže mal veľmi dobré vzťahy s vedením SIS, tak to mohol robiť akoby na objednávku SIS. Otázka je, ako znela tá objednávka. To je kľúčová otázka. Skutkový dej tohto prípadu je totiž zdokumentovaný len do určitej miery. Vie sa, že v aute bol nástražný výbušný systém, ale kto ho tam umiestnil, na koho objednávku, to zdokumentované nie je. Podľa mojich informácií tá objednávka neznela v prvom rade tak, že zavraždite Remiáša, ale zmocnite sa ho aj násilím a prinúťte ho, aby vycestoval za Fegyveresom do zahraničia a presvedčil ho na zmenu výpovede v kauze únos. Túto moju informáciu a zároveň aj teóriu podporuje fakt, že som bol jediný novinár, ktorý poznal Róberta Remiáša za jeho života. Denne sme boli spolu. Viackrát som bol svedkom, keď ho sledovalo nitrianske podsvetie. Dokonca raz sa ho pokúsili zmocniť pred mojimi očami. Začal som kričať na celú ulicu o pomoc. Keď videli svedkov, od útoku upustili.

Trestné stíhanie voči bývalému riaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi za návod na vraždu Róberta Remiáša prokurátor v roku 2006 zastavil pre spochybnené výpovede svedkov. Kto si teda mohol objednať vraždu Remiáša?
Existujú isté indície, že aj bývalý riaditeľ SIS mohol mať kontakty s niektorými predstaviteľmi podsvetia, ale takéto úlohy podsvetiu spravidla vydával námestník SIS Jaroslav Svěchota, ktorý už zomrel.

V minulosti ste hovorili že Remiáš mal kontakt na albánsku mafiu, ktorá je známa obchodom s drogami. Mohlo to mať nejaký súvis s vraždou?
Faktom je, že mal kontakty s Albáncami. Aj spomínaná správa na odkazovači bola od Džimiho, to bola známa albánska firma v Bratislave. Remiášove kontakty na albánsku komunitu mohli byť využité alebo zneužité voči nemu, aby sa zviedla pozornosť iným smerom.

Prečo Remiáš radšej na nejaký čas neušiel do zahraničia? Nezachránilo by mu to život?
Boli sme denne spolu. Zo sledovania SIS sme mali srandu, ale sledovanie podsvetím bolo nepríjemné. Podsvetie sledovalo najmä jeho. Išiel vtedy za policajným vyšetrovateľom Čížom, ale odmietol mu pomôcť. Ale ani ja, a ani Remiáš sme si nemysleli, že by niekto mohol siahnuť na jeho život.

Dôležitý je prvotný objednávateľ vraždy. Ak by to mal byť niekto zo SIS, ochráni ho amnestia udelená premiérom Vladimírom Mečiarom? Najprv treba vyšetriť vraždu. Keď bude jasné, s čím súvisela, bude zrejmé, či sa na ňu vzťahuje amnestia. Podľa mojej mienky by sa asi nemala.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Róbert Remiáš