Protischránkový zákon je podľa Žitňanskej top prioritou

Návrh protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje by chcela nová ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) predstaviť počas prvých sto dní. "Očakávam, že by návrh mohol byť na stole v priebehu dvoch mesiacov a schválený by mal byť tento rok," uviedla Žitňanská v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

01.05.2016 14:09
debata (14)

Ako dodala, nejaký návrh už existuje a pripravila ho strana Most-Híd ešte za pôsobenia v opozícii. „Samozrejme, keď chceme dobrý protischránkový zákon, tak sa potrebujeme na neho ešte dobre pozrieť a predložiť ho,“ uviedla v diskusnej relácii.

Podľa Žitňanskej je príprava protischránkového zákona top prioritou a pripraviť chcú účinný zákon, ktorý sa bude vzťahovať nielen na verejné obstarávanie, ale aj na všetky prípady, keď bude štát vstupovať do obchodného vzťahu so súkromným sektorom, teda vždy keď pôjde o použitie verejných zdrojov. „Budeme mať verejný register konečných užívateľov výhod, aby tu bola verejná kontrola. Budeme sa vážne zaoberať sprísnením sankcií, aby boli odstrašujúce a tí, ktorí zapisujú údaje do registra konečných užívateľov boli motivovaní hovoriť pravdu a nie klamať,“ vysvetľovala Žitňanská. Podľa nej by mal byť tzv. protischránkový zákon vyňatý zo zákona o verejnom obstarávaní a mal by byť samostatným zákonom. „Práve preto, že sa nebude týkať len verejných obstarávaní, ale aj plošne akéhokoľvek nakladania s verejnými zdrojmi,“ dodala šéfka rezortu spravodlivosti.

V diskusnej relácii Žitňanská hovorila aj o situácii na Ústavnom súde SR, kde chýbajú traja sudcovia. Podľa ministerky spravodlivosti je to dlhodobý problém, ktorý treba vyriešiť. Podľa nej cestou by bola novela ústavy, ktorá určí presné kompetencie, aby podobné spory už nevznikali. „Namieste je na to odpovedať novelou ústavy, ktorá vyjasní aj kompetenčne tieto otázky, aby pri ďalších voľbách sudcov Ústavného súdu takéto spory nevznikali a mohli sme si povedať, že kompetentne a dôveryhodne sme obsadili pozície sudcov Ústavného súdu,“ domnieva sa Žitňanská. Ako ďalej vysvetlila, mohlo by ísť o zmenu pravidiel pri výbere sudcov či nastavenie kritérií, ktoré by mal ústavný sudca spĺňať. „S tým potom súvisí aj vyjasnenie kompetencií prezidenta, v akom rozsahu má právo posudzovať kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých mu parlament predloží,“ dodáva ministerka.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #protischránkový zákon