Medzinárodná štúdia otestuje čitateľskú gramotnosť štvrtákov

V pondelok 2. mája sa začne na viacerých slovenských školách hlavné testovanie medzinárodnej štúdie PIRLS 2016. Cieľom štúdie je monitorovanie úrovne čitateľskej gramotnosti žiakov štvrtého ročníka základných škôl.

01.05.2016 14:14
debata (1)

Testovanie sa uskutoční až do 13. mája na 220 základných školách, z čoho je 204 škôl s vyučovacím jazykom slovenským a 16 škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Informoval o tom Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania na svojej internetovej stránke.

Do hlavného merania štúdie sa celkovo zapojí približne 5 600 žiakov. Organizácia rezortu školstva pritom predpokladá, že žiaci v tomto období už zvládli techniku čítania a začínajú využívať čítanie na svoje ďalšie vzdelávanie. Štúdia PIRLS pritom skúma viaceré úrovne porozumenia textov rozličného typu.

Popri monitorovaní žiackych výkonov v čitateľskej gramotnosti, štúdia PIRLS venuje značnú pozornosť aj čitateľským návykom a postojom žiakov a aj podmienkam ich domáceho a školského prostredia. Na zozbieranie týchto údajov slúžia štyri druhy dotazníkov: dotazník pre žiaka, dotazník pre rodičov, dotazník pre učiteľa a dotazník pre školu, ktorý je určený jej riaditeľovi. Štúdia IEA PIRLS sa uskutočňuje v päťročných cykloch a Slovenská republika sa jej zúčastňuje od roku 2001.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #školstvo #škola