Procházka: Opozícia predviedla povinnú jazdu bez nápadu

Odmietol slová o zrade, ktorými ho častuje opozícia po vstupe do vládnej koalície so Smerom. „Podľa mňa je zradou prísť pred voľbami pred ľudí s brožúrkou opatrení, toto pre vás spravíme a potom im po voľbách povedať, neurobíme z toho vôbec nič, lebo by sme to museli urobiť s ľuďmi, ktorí sa vám nepáčia,“ hovorí líder Siete Radoslav Procházka. V rozhovore pre Pravdu pripustil, že na poste šéfa SIS dôjde k zmene. Na otázku o možnej výmene policajného prezidenta, povedal, že osobne dôvod na to nevidí.

02.05.2016 08:00
Radoslav Procházka, Foto: ,
Líder strany Sieť Radoslav Procházka.
debata (174)

Keby vám bol niekto týždeň pred voľbami povedal, že Sieť vytvorí vládu so Smerom, SNS a Mostom-Híd, aká by bola vaša odpoveď?

Že si to viem predstaviť iba za predpokladu, že žiadna iná možnosť nebude k dispozícii.

Pre mnohých bol vstup Siete do vládnej koalície prekvapením, pre ďalších zradou. Čo znamenal pre vás?
Znamenal príležitosť presadiť do vládneho programu to, kvôli čomu sme vznikli a vo voľbách kandidovali. To je protischránkový zákon, praktická podpora pracujúcim rodičom, úľava pre malých a stredných zamestnávateľov z daní aj z administratívnej záťaže, a najmä zveľadenie rozvojových príležitostí pre regióny, ktoré boli doteraz zanedbávané.

Očakávali ste, že budete čeliť výčitkám, že vládnete so Smerom?
Áno.

Kvôli koalícii so Smerom odišli zo Siete traja poslanci. Rátali ste dopredu s takýmito stratami?
Nie, ani priebeh predsedníctva Siete nedával dôvod na takýto odhad. Aspoň nie v úvode.

Ďalší už neodídu?
Nie.

Myslíte si, že táto koalícia vydrží štyri roky?
Myslím si, že áno.

O čo to opierate?
O to, že zatiaľ je v koalícii veľmi silné sústredenie sa na realizáciu vládneho programu. Je tam veľké odhodlanie urobiť veci, ktoré sú zmenou v porovnaní so súčasným stavom. Napokon, jednou z podmienok Siete bolo, že z vládneho programu musí byť zrejmé, že sa hýbeme dopredu a že veci nepôjdu rovnako ako doteraz. Zároveň, aj keď to nechcem zakríknuť, je dobrým predpokladom aj priaznivá chémia v medziľudských vzťahoch na úrovni vlády a koaličnej rady.

Kandidáti, pri ktorých by sme radšej odišli z rokovania, takí zo strany Smeru navrhnutí ani neboli.

Čo je pre Sieť natoľko dôležité, že by ste uprednostnili odchod z koalície?
To, čo je v programovom vyhlásení vlády, sa musí plniť. Dostali sme tam osem z ôsmich priorít, s ktorými sme išli na rokovanie. Kľúčovými pre nás sú protischránkový zákon, znižovanie administratívnej a finančnej záťaže pre pracujúcich ľudí. Či už sú to živnostníci, malí a strední zamestnávatelia, alebo ich zamestnanci.

Opozícia už predkladala pred voľbami protischránkový zákon, ale nenašla podporu Smeru. Prečo by to teraz malo byť inak?
Už len z toho dôvodu, že časť opozície je dnes súčasťou vládnej koalície. Reálny účinný protischránkový zákon predkladala počas minulej vlády Sieť spolu s Mostom-Híd. Gestorom je teraz ministerka spravodlivosti, ktorá bola spoluautorkou pôvodného návrhu.

Smer bude mať vo vláde deväť kresiel, zatiaľ čo SNS, Most-Híd a Sieť dohromady len šesť. Čo keď vás Smer prehlasuje?
Zatiaľ nie sú žiadne náznaky, že by sa malo vo vláde hlasovať väčšina verzus menšina. Každé kľúčové rozhodnutie vo vláde musí byť vecou dohody.

Nepovažujete za chybu, že ste pri vzniku koalície nevyrokovali viac kresiel vo vláde?
Povedal som krátko po voľbách, ešte keď bola na stole aj možnosť inej vlády, že ju vieme podporiť, aj keby sme nemali žiadne kreslo. Pre nás bolo dôležité to, čo sa presadí do programových priorít. Nemali sme dôvod meniť tento postoj v situácii, keď napokon vznikla iná vláda. Doprava v tej podobe, v akej je dnes, vznikla zlúčením dvoch rezortov v roku 2010. Vtedy sa tomu hovorilo ekonomický superrezort. Pre nás je ten rezort dôležitý aj preto, že Sieti dáva možnosť predviesť jej ekonomickú kompetenciu. Nie je to len doprava, ale aj výstavba a regionálny rozvoj. Práve regionálny rozvoj bol jedným z pilierov nášho programového úsilia.

Spomenuli ste už priaznivú chémiu v koaličnej rade. Čo si pod ňou predstaviť?
Znamená to, že sa snažíme vyjsť si v ústrety v témach, ktoré sú pre tú-ktorú stranu kľúčové. Navyše, nie sú tam vzťahy postavené na osobnej nevraživosti, nie je to so zaťatými zubami. Ja napríklad nemám s premiérom osobný, ale pracovný vzťah. Ten je dobrý. Dúfam, že aj dobrým zostane a bude sa rozvíjať.

Je pravda, že Sieť a Most-Híd nechceli, aby bol Robert Kaliňák ministrom vnútra?
Ani teraz niekoľko týždňov po skončení koaličných rokovaní nebudem vynášať veci, ktoré sa tam povedali z očí do očí.

Boli v Smere kandidáti na ministrov, ktorí boli pre vás neprijateľní?
Kandidáti, pri ktorých by sme radšej odišli z rokovania, takí zo strany Smeru navrhnutí ani neboli.

Potom ste Roberta Kaliňáka ani nemohli odmietať.
Vyjadrili sme sa jasne a nahlas k vhodnosti tej nominácie, nebolo to v istých fázach rokovania príjemné pre nikoho, ale nebola to nominácia, ktorá by pre nás znamenala, že buď on, alebo my.

Zostane Tibor Gašpar policajným prezidentom a na miesta viceprezidentov polície prídu bratislavský krajský riaditeľ Csaba Faragó a Jaroslav Malík, šéf špecializovaných služieb Policajného zboru, ktorých nominujú Most-Híd a SNS?
Pre Sieť zostáva dôležitou téma depolitizácie bezpečnostných zložiek, oslabovanie politického vplyvu. Ja som do programového vyhlásenia vlády formuloval záväzok k posilneniu inštitucionálnej nezávislosti kontroly vo vzťahu k policajným zložkám. Preto je porozumenie medzi koaličnými partnermi, že bezpečnostné zložky by nemali byť predmetom politickej dohody a politických nominácií.

Stanú sa teda títo ľudia viceprezidentmi Policajného zboru?
Nemám o tom žiadnu informáciu.

Zmení sa aj vedenie SIS?
Predpokladám, že vedenie SIS sa zmení.

Bude šéfom SIS Anton Šafárik, bývalý prezident Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku?
Je to kompetencia predsedu vlády, v tejto chvíli aj z logických dôvodov nemám informácie, akým smerom premiér uvažuje.

Súčasný riaditeľ SIS Ján Valko teda odíde.
V tejto chvíli sa mi to zdá pravdepodobnejšie ako to, že zostane.

S každou vládou prichádzajú aj kauzy, ako sa k nim Sieť postaví?
Kľúčovou úlohou tejto vlády okrem bežnej správy verejného priestoru je presvedčiť kritickú masu občanov, že bude platiť rovnosť pred zákonom a že pravidlá sa budú na každého vzťahovať rovnako. O to viac to znamená nulovú toleranciu k podozreniam z trestných činov korupcie pri verejných funkcionároch.

Čo v prípade, že pochybí minister za koaličnú stranu, budete trvať na tom, aby bol odvolaný?
Celá koalícia nesie zodpovednosť za celú vládu. Je to spoločná zodpovednosť.

Finančná správa skúma, či bola v prípade predaja nehnuteľností firmy Ladislava Bašternáka uhradená štátu daň z pridanej hodnoty. Od podnikateľa Bašternáka si prenajíma byt aj premiér. Ako sa postavíte k tomuto prípadu?
Pred pár dňami o tom rokoval finančný výbor parlamentu do štvrť na jednu v noci a bola o tom intenzívna debata. Finančná správa skúma tento prípad a na základe toho, čo zistí, budeme aj my ďalej reagovať.

Čo si myslíte o tom, že bez zmien v polícii či na špeciálnej prokuratúre sa kauzy nevyšetria a je potrebné, aby sa vymenili šéf Policajného zboru Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik?
Táto slovenská téza, že treba meniť modrých za červených, hnedých za bielych, potom naspäť a zrazu bude dobre, nesedí. Majú dnes ľudia na Slovensku pocit, že za jedných to fungovalo všetko bez problémov a za druhých úplne zle? Dôležité sú procesy, pravidlá, aby na ne bolo vidieť, kto je za čo zodpovedný a ako sa svojej úlohy zhostil. Pokiaľ ide o policajného prezidenta Gašpara, pravdupovediac, v tejto chvíli nenachádzam konkrétny dôvod, pre ktorý by jeho výkon mal byť diskvalifikáciou na ďalšie pokračovanie.

Opozícia má však iný názor.
To je súčasť opozičnej taktiky. Aj opozícia mala vedenie Policajného zboru a stranícky kolega ministra vnútra a ministra spravodlivosti bol obvinený z korupcie. Stratili sa nahrávky, ktoré mali byť usvedčujúcim dôkazom jeho účasti na trestnom čine. Znamená to, že to sú tí dokonalí, ktorí sú zárukou rovnosti pred zákonom?

Ste spokojný s obsahom vládneho programu?
Som. V pléne parlamentu som povedal, že je to neúplný a nedokonalý, ale autentický a zmysluplný pokus pohnúť so Slovenskom dopredu, otvoriť verejnú moc kontrole v rozsahu, aký doteraz nepoznala, a vytvoriť predpoklady na to, aby sa ľudia mali lepšie nielen v grafoch a rebríčkoch, ale aj na úrovni dobrého pocitu z roboty a mzdy, ktorú za ňu dostanú. Možno ešte dôležitejšie než toto je však vrátiť ľuďom pocit, že na Slovensku platí rovnosť pred zákonom.

Bude na Slovensku o štyri roky menej korupcie?
Som presvedčený, že áno. Najsilnejší verejný dopyt je dnes po očiste verejného priestoru a rovnosti pred zákonom. Ak by mala vláda zlyhať v tejto kľúčovej úlohe, nebude mať právo na ďalšie pokračovanie. Ak tú úlohu splní popri zvýšení životnej úrovne, bude mať právo na ďalšie pokračovanie.

Opozícia označila program vlády za plný fráz a pochybuje, či ho vláda dokáže naplniť. Čo si myslíte o týchto výhradách?
Samá Sibyla, samý Nostradamus sedeli v sále parlamentu. Takmer polovica ľudí dopredu vie, čo neprejde, čo nebude fungovať. Je to tak vždy. Opozícia predviedla povinnú jazdu bez nápadu, akurát sa niektorí lídri stihli tváriť, že z posledných síl zachraňujú svet. Hovorili to isté, čo smeráci na Radičovej program.

Aký dojem máte z parlamentnej debaty?
Nebol som prítomný počas celej debaty. Ale z reakcií ľudí vonku na ulici sa mi zdá, že hecovanie najnižších pudov je kontraproduktívne aj pre opozíciu. Nie je normálne, aby síce exilový, ale predsa len líder opozície, odkazoval premiérovi na nemocničné lôžko, aby sa zdekoval, kým je ešte nažive. Nie je normálne, aby druhý sled opozičných lídrov častoval hlava-nehlava kohokoľvek zradcami, zlodejmi bez opory vo faktoch. Čo je zradou? Podľa mňa je zradou prísť pred voľbami pred ľudí s brožúrkou opatrení, toto pre vás spravíme a potom im po voľbách povedať, neurobíme z toho vôbec nič, lebo by sme to museli urobiť s ľuďmi, ktorí sa vám nepáčia. Budeme znova ďalšie štyri roky z opozície kričať a ukazovať prstom na tých, ktorí niečo budú robiť, akí sú to zlodeji a podvodníci? Toto je zrada. Veď zmyslom existencie politickej strany je presadiť veci, na ktoré sa od ľudí uchádzala o mandát. Strany dnešnej opozície dostali nejaký mandát, povedali, že ho nevyužijú na to, aby tie veci urobili, ale aby si užili ďalšie štyri roky domnelej morálnej prevahy.

Prečo Sieť ako potenciálny líder pravice skončila vo voľbách ako najslabšia parlamentná strana?
Za volebný výsledok najväčší diel zodpovednosti nesie líder. Na úrovni subjektívnych príčin je najväčšia zodpovednosť na mojich pleciach. Volebný výsledok ako taký bol hlboko pod očakávaniami. V praxi však volebný výsledok znamená, že Sieť je vládna strana s reálnou možnosťou naplniť podstatnú časť svojho programu. Vybudovať z nuly vládnu stranu s možnosťou niečo urobiť sa naposledy podarilo v roku 2010 Sulíkovi, aj keď s podstatne lepším výsledkom ako nám.

Kde vidíte Sieť o štyri roky?
To je vecou debaty vnútri strany a dopytu verejnosti. Snem budeme mať 1. septembra. Aj tam bude priestor hovoriť ako ďalej.

Na sneme dáte svoju funkciu predsedu k dispozícii?
Zo stanov vyplýva, že mi končí mandát, takže áno, tá funkcia je k dispozícii. Snem bude rozhodovať, kto bude nový predseda.

Budete znovu kandidovať?
S najväčšou pravdepodobnos­ťou áno.

Budete mať aj protikandidáta? Hovorí sa o Andrejovi Hrnčiarovi.
Sám Andrej Hrnčiar kandidatúru vylúčil. Počul som to iba od novinárov.

Je v strane niekto, kto vás chce nahradiť?
O nikom neviem.

Čo urobíte preto, aby Sieť neskončila ako SOP alebo ANO, ktoré sa po štyroch rokoch vlády vytratili z vrcholovej politiky?
Všetko, čo budem vedieť a môcť, ale podrobnosti prezrádzať nejdem.

Sieť má vo vláde len jedného ministra dopravy. Bude to stačiť, aby sa strana znovu dostala do parlamentu?
Mali sme možnosť prihlásiť sa aj o dva rezorty, vrátane takého, kde by som bol ako ryba vo vode. Ale uprednostnil som záujem Siete pred svojím osobným, pretože to tak robím, odkedy som ju založil. Vybral som tento rezort práve preto, že nám dáva lepšiu príležitosť realizovať podstatu nášho programu vo vzťahu k regiónom. Aj preto, že chcem, aby Sieť bola strana so silným ekonomickým programom. Závisí to aj od výkonu ministra. V tejto chvíli mám všetky dôvody blahoželať si k rozhodnutiu, že sme v Sieti vybrali za ministra Romana Brecelyho. Je to tvrdý, efektívny a schopný manažér a vo vláde nás veľmi dôstojne zastúpi.

Prečo ste sa rozhodli neprijať žiadnu funkciu a zostali ste len radovým poslancom?
Vyhodnotil som to tak, že je to najlepšie pre stranu. Odkedy Sieť vznikla, na všetko sa pozerám cez prizmu, čo posilní a čo, naopak, oslabí Sieť. Podľa toho aj formujem vlastné rozhodnutia. Dospel som k záveru, že mojou úlohou je starať sa o konsolidáciu a rast strany.

Nie je to tak, že ste si sám udelili sankciu za výsledok Siete vo voľbách?
Udeľovať si sankciu za to, že som na zelenej lúke urobil zo Siete vládnu stranu s reálnou možnosťou niečo urobiť pre občanov, na to nenachádzam dôvod. Nenašlo ho ani predsedníctvo. Ak ho nájde snem, tak tú sankciu s plnou pokorou prijmem.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť