SaS chce poslancom NR SR zakázať iné exekutívne funkcie

Zakázať súbeh exekutívnych funkcií s výkonom poslaneckého mandátu navrhujú v novele Ústavy SR poslanci za SaS Martin Klus a Milan Laurenčík. Poslanci parlamentu by podľa ich návrhu nemohli byť napríklad predsedami vyšších územných celkov a starostami, alebo štatutármi vo verejnoprávnych inštitúciách.

01.05.2016 18:37
debata (16)

„Uvedená kumulácia funkcií otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt, či už je to obec, mesto, vyšší územný celok alebo verejnoprávna inštitúcia a takýto stav stavia poslancov Národnej rady SR do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach, najmä pri štátnom rozpočte a daniach, ale napríklad aj pri hlasovaniach o zákonoch upravujúcich príslušné verejnoprávne inštitúcie,“ vysvetľujú Klus a Laurenčík.

Poslanci za SaS si uvedomujú, že v minulosti sa skôr presadzoval mäkší a pre „závistlivú časť verejnosti“ príťažlivejší model založený na princípe viacero funkcií – jeden plat. „Tento model však ako predkladatelia odmietame, pretože by sa tým len zakonzervoval súčasný stav, pri ktorom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej, respektíve komunálnej úrovni, na ktorom sú hmotne zainteresované tisícky ľudí,“ argumentujú predkladatelia. Samotný plat toho-ktorého funkcionára je podľa nich na mocenskej šachovnici zanedbateľný a títo funkcionári nemajú problém sa ho zriecť a pred verejnosťou to prezentovať ako nezištné obetovanie sa. Samotný Laurenčík okrem toho, že je poslancom NR SR, je aj starostom Terchovej, ale už avizoval, že starostovského mandátu sa vzdáva.

Vládny Smer-SD v minulom volebnom období prijal zákon, podľa ktorého poslanci parlamentu, ktorí majú inú exekutívnu funkciu v samospráve alebo verejnej správe, môžu za ňu poberať odmenu maximálne do výšky minimálnej mzdy. Návrhom SaS sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR #SASKA