Lajčák oznámi, že chce byť šéfom OSN

Slovensko zabojuje o najvýznamnejšie kreslo na svete. V najbližších dňoch sa očakáva, že minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák oznámi, že sa bude uchádzať o funkciu generálneho tajomníka OSN.

02.05.2016 07:00
MZV SR, Miroslav Lajcak Foto: ,
Miroslav Lajčák bude kandidátom na šéfa OSN.
debata (46)

Kandidatúru odobrí vláda a oficiálny list s nomináciou zašle do newyorského sídla Spojených národov. "S týmto postupom sa iba čakalo na minulotýždňové hlasovanie v NR SR o podpore ministerskej štvorkoalície, čiže aby Lajčák bol kandidátom novej vlády, ktorej parlament vyslovil dôveru,“ poznamenal pre Pravdu nemenovaný zdroj zo Smeru.

Najbližšie rokovania vlády sa uskutoční v stredu. S kandidatúrou Lajčáka budú určite súhlasiť všetci jej členovia. V programovom vyhlásení sa píše, že "vláda bude podporovať kandidatúry Slovenskej republiky a jej odborníkov na pozície v štruktúrach OSN a ďalších medzinárodných organizáciách“.

Volanie po žene

Po oznámení kandidatúry Lajčáka sa o funkciu šéfa OSN bude uchádzať desať ľudí. Z doterajších deviatich až sedem pochádza z východnej Európy, čo vyplýva zo skutočnosti, že tento región ešte nikdy neobsadil hlavné kreslo Spojených národov, a tak sa predpokladá, že teraz prišiel rad naň. Nie je to však nárok, len značné očakávanie.

Pri výbere nástupcu Juhokórejčana Pan Ki-muna, ktorému v decembri tohto roku vyprší druhý mandát, môže zohrať úlohu nielen hodnotenie bohatých skúseností kandidátov. V poslednom čase sa totiž ozývajú hlasy, podľa ktorých by šéfkou OSN mala byť žena.

Oficiálne sú v hre štyri, z toho tri Východoeurópanky: Irina Bokovová, Bulharka, ktorá riadi UNESCO, Natalia Ghermanová z Moldavska, ktorá viedla rezort diplomacie, Vesna Pusičová, ktorá zastávala rovnaký post v Chorvátsku a pôsobí ako podpredsedníčka parlamentu.

Štvrtou je novozélandská expremiérka Helen Clarková. Nehľadiac na to, že nie je z východnej Európy, hovorí sa o nej ako o kompromisnej kandidátke, pričom jedna veľká zahraničná stávková spoločnosť jej prisudzuje najväčšiu šancu nahradiť Pan Ki-muna.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s... Foto: Robert Hüttner, Pravda
mzv sr, lajcak, Pan Ki-mun Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom počas jeho návštevy Slovenska vlani v októbri.

Dvaja Slováci?

Nie je vylúčené, že do zápasu o hlavné kreslo v New Yorku sa zapojí ďalší skúsený slovenský diplomat. Exminister zahraničných vecí Ján Kubiš na nedávnej konferencii Globsec, ktorá sa konala v Bratislave, povedal, že stále uvažuje o kandidatúre na šéfa OSN.

"Rozhodnem sa, predpokladám, v máji. Mám prácu, nič ma netlačí. V rámci nej som v stálom kontakte s Bezpečnostnou radou OSN. Vedia, kto som,“ pripomenul Kubiš, ktorý v súčasnosti vedie misiu OSN v Iraku.

Čo urobia susedia

Keďže z východnej Európy ešte nikto nezastával funkciu generálneho tajomníka OSN, určite nie je náhoda, že z momentálnych deviatich oficiálnych kandidátov je sedem Východoeurópanov, z toho väčšina z nich z Balkánu.

Lajčákova kandidatúra by však mohla by prijateľná pre visegrádsku štvorku. Jej podpora, samozrejme, nebude rozhodujúca pre úspech. Môže však pomôcť. Výhodné je, že z V4 okrem Slovenska zatiaľ žiadny štát neprejavil očividný záujem o post generálneho tajomníka. Pripomína to aj poľský zahraničnopolitický analytik Dariusz Kalan. "Je pravda, že spomedzi krajín V4 chce navrhnúť vlastného kandidáta len Slovensko. To znamená, že aj Poľsko by mohlo prípadne podporiť Lajčáka, keď berieme do úvahy otvorenosť súčasnej vlády smerom k V4,“ pripomenul odborník pre Pravdu.

Podľa Kalana rovnako treba mať na pamäti, že Varšave záleží na nestálom členovi Bezpečnostnej Rady OSN na roky 2018 až 2019. "V tom súperí so Sofiou,“ vysvetľuje expert. Ako je známe, jednou z favoritiek na post generálneho tajomníka OSN je Bulharka Irina Bokovová. Poľsko sa snaží vyrokovať presadenie svojich záujmov s Bulharskom. Ak Sofia bude trvať aj na nestálom členovi BR OSN, Poľsko môže podporiť iného kandidáta, môže aj Lajčáka. Ale dôležité je, že momentálne sa o tom verejne nehovorí, všetko beží na úrovni diplomatickej komunikácie,“ vysvetlil Kalan.

Z ďalších štátov V4 sa zatiaľ predpokladá, že Česko nebude mať so slovenským kandidátom výraznejšie problémy. Čo sa týka Maďarska, tam je postoj asi trochu nejasnejší. Šéf diplomacie Péter Szijjártó však na aprílovej návšteve Macedónska uviedol, že Budapešť sa ešte nerozhodla, koho podporí. Za vhodného kandidáta by však považovala aj Igora Lukšiča. To je súčasný čiernohorský minister zahraničných vecí a bývalý premiér.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák