Na Oravskom hrade vystavujú unikátne pohrebné oblečenie veľmožov

Odevy zo 17. storočia nájdené v kryptách na Oravskom hrade sa zachovali aj po stáročiach. Patrili rodinám Turzovcov a Henkelovcov a dokonca sa predpokladá, že v nich mohli byť pochovaní Juraj Turzo a jeho syn Imrich.

02.05.2016 15:00
Oravský hrad, Orava Foto: ,
Po mesiaci, keď bola na hrade pravidelná údržba, je opäť otvorený, aj s novými zreštaurovanými priestormi, kde sú vzácne odevy či šperky.
debata

Po reštaurovaní z Prahy ich previezli späť na Slovensko ako oblečenie „z druhej ruky“. Aby hodvábne odevy veľmožov mohli ukázať verejnosti, Oravské múzeum dalo vybudovať na hrade špeciálny klimatizačný systém.

Renesančné oblečenie našli pri výskumoch v dvoch hrobkách rodín Turzovcov a Henkelovcov, ktoré sú pod kaplnkou svätého Michala na Oravskom hrade. Ľudské pozostatky vrátili späť do hrobiek. Oblečenie z polovice 17. storočia bolo v prekvapujúco dobrom stave. „Nie je zvykom, skôr je to výnimočnosť, že sa zachovajú textílie z takýchto historických epoch v takom stave, že sa môže pristúpiť k ich zmysluplnému reštaurovaniu,“ konštatoval historik umenia Oravského múzea Michal Čajka.

V hrobkách rodín Turzovcov a Henkelovcov sa... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kabátec, Oravský hrad, pohrebné oblečenie, exponát V hrobkách rodín Turzovcov a Henkelovcov sa našiel i kabátec.

Odevy z henkelovskej krypty opravovali na Slovensku, z turzovskej v závere minulého storočia skončili v reštaurátorských dielňach v Prahe. Keďže to bolo v období, keď sa delilo Československo, na Oravu sa dnes vrátili dosť netradične. „Dovoz by podliehal clu, tak sa to muselo previezť ako second hand,“ priblížila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Dosiaľ bolo historické oblečenie pánov z Oravského hradu známe skôr z dobových obrazov, odteraz je možné vidieť ich autentickú podobu priamo na hrade. Aby zostali v čo najlepšom stave, múzeum tomu prispôsobilo aj priestory. Miestnosť s vitrínami, kde sú vystavené, je klimatizovaná. „Pohrebné textílie sú unikátny zbierkový predmet, ktorý nemôže byť nasvietený viac ako dve a pol hodiny denne, čiže bude tam úplne špecifický režim a môže tam ísť po skupinách maximálne do 20 ľudí,“ dopĺňa riaditeľka múzea. Podobné odevy sa nachádzajú len v piatich múzeách v Európe.

Kabátec zo šiestich dielov, dolomán, teda spodný kabát, či mentieka, vrchný dlhý plášť. Ušité sú z hodvábu. „Môžeme predpokladať taliansky pôvod niektorých látok. Krajčírsky boli spracované v domácom, vtedy v uhorskom prostredí, kde zároveň samozrejme došlo k rôznym módnym spracovaniam, či už podľa nemeckej, alebo uhorskej módy. Jednotlivé textílie sú veľmi pôsobivou ukážkou pôvodných módnych trendov v Uhorsku v 17. storočí,“ priblížil historik umenia Michal Čajka.

Medzi odevmi zo 17. storočia bol aj dlhší... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravský hrad, exponát, pohrebné odevy Medzi odevmi zo 17. storočia bol aj dlhší vrchný plášť.

Unikátne odevy sú vystavené v nových, dosiaľ verejnosti neprístupných priestoroch Turzovho paláca. Jeho obnova odkryla mnoho nálezov, napríklad aj renesančnú nástennú maľbu vo vstupnej sále, o ktorej netušili ani odborníci. „Je to ukážka, ako boli zdobené pôvodne priestory prízemia paláca v období jeho dostavby Jurajom Turzom,“ povedal Čajka. V novootvorených priestoroch je napríklad aj dielňa alchymistu či dobovo zariadená kuchyňa, ktorá patrila k dôležitým miestnostiam. Šéfoval jej špeciálne vyučený kuchár, ktorý sa venoval príprave jedál pre panstvo.

Vystavené sú tiež historické mince a klenoty, ktoré sa našli počas vykopávok na hrade. Napríklad zlatý prsteň, nájdený v stavebnej sutine počas výskumu na hrade pred deviatimi rokmi. „Je to zásnubný prsteň s diamantom z takmer rýdzeho zlata,“ opísala riaditeľka Mária Jagnešáková.

Renesančný zlatý snubný prsteň s diamantom. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Oravský hrad, snubný prsteň, diamant, renesancia, exponát Renesančný zlatý snubný prsteň s diamantom.

Podkrovie a prízemie Turzovho paláca na Oravskom hrade sprístupnili od 1. mája, po takmer dvoch desaťročiach. Rekonštrukciu financovala žilinská župa z eurofondov. „Spolu za viac ako 650-tisíc eur sa nám podarilo dokončiť úžasný projekt,“ komentoval župan Juraj Blanár.

Oravský hrad je s výnimkou apríla otvorený po celý rok. Vlani ho navštívilo vyše 162-tisíc ľudí. V tomto roku je zatiaľ návštevnosť dvojnásobne vyššia ako za rovnaké obdobie od januára predchádzajúce­ho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #pohrebné oblečenie #17. storočie