Noční vlci navštívili Osvienčim, chystajú sa do Brna

Motorkári z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známeho vzťahmi s prezidentom Vladimirom Putinom, si v utorok v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore Osvienčim na juhu Poľska uctili pamiatku obetí fašizmu. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na jedného z účastníkov jazdy Nočných vlkov z Moskvy do Berlína, Vladislava Vasiljeva.

03.05.2016 10:32 , aktualizované: 14:06
debata (41)
Noční vlci rovnako ako vlani položia vence aj k... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Noční vlci, Slavín Noční vlci rovnako ako vlani položia vence aj k pomníku sovietskych vojakov na Slavíne.

Skupinka Nočných vlkov sa ukázala aj vo Vroclavi, kde v pondelok popoludní položila kvety na cintoríne 763 sovietskych vojakov a tiež k pomníku poľským obetiam ukrajinských nacionalistov. „Asi 15 ľudí sympatizujúcich s Putinovými obľúbencami zo skupiny Nočných vlkov prišla s policajným sprievodom. Mali kvety a na ich motocykloch viali ruské vlajky. Len časť hovorila po rusky, najviac motocyklistov bolo zo Slovenska,“ napísal miestny denník Gazeta Wroclawska.

Osvienčim je podľa TASS posledným bodom v programe Nočných vlkov v Poľsku, odkiaľ v najbližších hodinách odcestujú do Česka. „Obyčajní Poliaci sa k nám vždy správali slušne, veľmi nám pomohli, aj so stravou a nocľahmi, avšak v styku s úradmi sme cítili mierne povedané napätie,“ povedal agentúre Vasiljev v narážke na zákaz vstupu, s ktorým sa v nedeľu na poľských hraniciach stretlo sedem motorkárov, hoci štyria mali slovenské a dvaja nemecké pasy.

„Nehľadiac na to, že niektorým Nočným vlkom sa nepodarilo prekročiť poľské hranice, v ceste pokračovali tí účastníci, ktorým sa podarilo do Poľska prísť skôr, ako aj členovia klubu žijúci v Európe,“ napísal TASS.

Niektorí sa zákazu vyhli letom na Slovensko

Zhruba desaťčlenná skupina motorkárov sa vyhla poľskému zákazu vstupu do schengenského priestoru leteckým presunom do Bratislavy, kam prileteli v pondelok. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnili na internete. Podľa skorších informácií by sa motorkári mali presunúť do Brna a v stredu sa vrátiť na Slovensko, cieľom kolóny je Berlín. „Bratské Slovensko nás bez problémov vpustilo cez hranicu. Pozdravujeme do Poľska … My v každom prípade dokončíme to, čo sme začali a vlajku víťazstvo dovezieme 9. mája do cieľa,“ povedal rusky hovoriaci člen skupiny pred halou bratislavského letiska.

Z vyjadrenia slovenských úradov vyplýva, že Slovensko na rozdiel od Poľska vstup motorkárom na svoje územie zakazovať nebude. „V prípade, že by mali neplatné víza alebo nemali povolenie na vstup, bude ich riešiť úrad hraničnej a cudzineckej polície. Polícia je na ich prejazd pripravená,“ citoval portál Aktuality.sk hovorcu slovenského ministerstva vnútra Ivana Netíka.

Skupiny motorkárov sa spoja v Brne

Skupina Nočných vlkov zo Slovenska sa má v utorok v Brne spojiť so skupinou z Poľska a spoločne pokračovať v ceste. Predtým zverejnený plán cesty počíta s tým, že motorkári v stredu vyrazia z Brna do Bratislavy, kde podobne ako pred rokom položia vence pri pamätníku Slavín. Na Slovensku podľa programu zostanú do piatku a navštívia niekoľko ďalších pamätníkov po celej krajine vrátane múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Noční vlci cestu ukončia v Berlíne 9. mája. V tento deň si Rusi pripomínajú víťazstvo nad nacistickým Nemeckom z roku 1945.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident Putin. Šéf Kremľa čas od času navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov. Šéf klubu Alexander Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa však nezúčastňuje.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Červená armáda #Noční vlci #motorkári