Prezident hovoril s vojnovým veteránom Imrichom Gablechom

S jedným z dvoch posledných žijúcich Slovákov, ktorí bojovali v britskom kráľovskom letectve, s československým vojnovým pilotom Imrichom Gablechom sa v nemocnici v Havlíčkovom Brode stretol prezident Andrej Kiska.

03.05.2016 17:55
Kiska, prezident, veterán, Imrich Gablech Foto: ,
Československý vojnový pilot Imrich Gablech a prezident Andrej Kiska počas spoločného stretnutia v nemocnici v Havlíčkovom Brode.
debata (137)

Ako ďalej informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, stretnutie sa uskutočnilo pred blížiacim sa Dňom víťazstva nad fašizmom, ktorý si pripomenieme v nedeľu 8. mája. Gablech, ktorého pri príležitosti 100. narodenín povýšili v Českej republike na generála, pôsobil ako riadiaci veliteľ letovej prevádzky 311. bombardovacej perute RAF. Má vysoké vyznamenania zo štyroch štátov: Veľkej Británie, Českej republiky, Poľska a Slovenska, pričom slovenské mu bolo udelené ako posledné, keď si v roku 2014 prevzal rad Bieleho dvojkríža II. triedy, informovala kancelária hlavy štátu.

Prezident SR je rád, že mal možnosť osobne spoznať Imricha Gablecha a poďakovať mu za všetko, čo pre nás urobil. „Slovensko si musí vážiť svojich hrdinov. Možno viac ako kedykoľvek v minulosti si musíme pripomínať protifašistických bojovníkov, ľudí, ktorí bojovali za našu slobodu,“ cituje Kisku tlačová správa z kancelárie prezidenta.

Imrich Gablech sa prihlásil do československého letectva v roku 1936. Po vyhlásení slovenského štátu a okupácii Čiech a Moravy odletel spolu s ďalšími siedmimi letcami do Poľska, kde sa znovu stali bojovými pilotmi. Gablech je posledným žijúcim Slovákom, ktorý v roku 1939 bojoval na strane Poľska proti nacistickému Nemecku a slovenskému štátu. Po napadnutí Poľska Sovietskym zväzom bol vypočúvaný a odsúdený NKVD, poslaný do gulagu na Sibír, kde organizoval vzburu. Gulag mu natrvalo poškodil zdravie, viackrát na krátky čas oslepol. Keď Nemecko napadlo Sovietsky zväz, viacerí vojnoví piloti sa dostali do Británie, Gablech však vzhľadom na nalomené zdravie nemohol lietať a stal sa dôležitým leteckým dispečerom. Po návrate ho komunisti šikanovali, vyhodili ho z letectva aj z ďalších prác a bytov. V roku 2005 mu vyšla kniha Hallo, airfield-control, go ahead! (Spomienky vojnového pilota), priblížila osudy vojnového pilota Kancelária prezidenta SR.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #vojnoví veteráni