Miestečká v parlamente sa našli

Časť neúspešných kandidátov na poslancov si predsa len našla cestu do Národnej rady. A za celkom slušné peniaze. Budú robiť asistentov svojim úspešnejším kolegom, ktorí prešli marcovými voľbami.

04.05.2016 13:00
parlament, NRSR, Foto: ,
Od marcových volieb môže mať každý poslanec už len troch asistentov a nie neobmedzený počet, ako to bolo v minulosti.
debata (9)

Takto si zo straníckych kandidačných listín vyberali viacerí zákonodarcovia zo Sme rodina, OĽaNO, Smeru či SNS. Niektorí asistenti si v hrubom prilepšia za mesiac 2 077 eur. Pri priemernej mzde zamestnanca v hospodárstve za minulý rok 883 eur ide o slušný zárobok. Sú však aj prípady, keď asistenti robia za symbolické euro. Dôvod? Je to preto, aby mali „voľný vstup do Národnej rady a nezdržiavali sa pri bezpečnostnej prehliadke“.

Starým harcovníkom medzi asistentmi je bývalý banícky odborový predák a poslanec SOP Marián Mesiarik. Pomáha poslancovi Smeru Dušanovi Bublavému. „Asistent by mal byť pomocou, a nie príťažou,“ povedal Mesiarik. Predpokladá, že si ho Bublavý vybral pre jeho skúsenosti v sociálnej oblasti, pri tvorbe legislatívy či pre poznatky z obdobia, keď bol sám poslancom. Mesiarik bol asistentom aj uplynulé dva roky a ako povedal, ešte chce potiahnuť do konca roka, kým sa nenájde za neho náhrada.

Exposlanec KDH Július Stanko radí poslankyni Kotlebovej ĽS NS Natálii Grausovej. Jeho spojenie s extrémistickou stranou nie je náhodné, ani v minulosti sa netajil obdivom k prezidentovi klérofašistického tzv. slovenského štátu. Stanko na seba upozornil počas vlády Ivety Radičovej, keď sa rokovalo o tom, že popieranie zločinov fašizmu a komunizmu, teda osvienčimskej a jáchymovskej lži, bude trestné. Tento návrh označil za tendenčný. „Srší z neho nenávisť voči našej prvej štátnosti, srší z neho nenávisť voči mučeníkovi slovenského národa Jozefovi Tisovi, srší z neho nenávisť voči biskupovi Vojtaššákovi,“ vyhlásil v pléne parlamentu Stanko.

Strana Sme rodina stavila na služby ľudí, ktorí za tento subjekt neúspešne kandidovali do parlamentu. Poslankyni Petre Krištúfkovej, bývalej partnerke šéfa strany Borisa Kollára, pomáha právnik Dávid Tarčák. Ide o syna exposlanca HZDS a niekdajšieho žilinského župana Jozefa Tarčáka. Ďalší poslanec Milan Krajniak sa opiera o asistenta Romana Šmida a poslanec Rastislav Holúbek o Viliama Kandru.

Asistentom je aj bývalý vládny splnomocnenec pre Rómov a exposlanec OĽaNO Peter Pollák. Radí poslancovi OĽaNO Jozefovi Lukáčovi. Ďalšia poslankyňa Obyčajných ľudí Erika Jurinová sa spolieha na služby bývalej kolegyne z parlamentu Janky Šípošovej. Politológ Ivan Rončák kandidoval za Sieť. Do parlamentu sa nedostal, je však jedným z troch asistentov poslankyne Veroniky Remišovej z OĽaNO.

Aj neúspešný kandidát Smeru na poslanca Andrej Kolesík miestečko v parlamente má. Postaral sa oň jeho stranícky kolega Ľubomír Želiezka. Okrem toho má Želiezka ešte ďalších dvoch asistentov. Kolesík kandidoval za Smer do parlamentu z 82. miesta. Poslancovi Smeru Vladimírovi Balážovi asistuje Iveta Riečanová, ktorá na Miss Universe SR v roku 2007 skončila tretia.

Nezaradená poslankyňa Katarína Macháčková, ktorá po voľbách odišla zo Siete pre nesúhlas s vytvorením vládnej koalície so Smerom, si za asistentku zobrala Zuzanu Zimenovú. Tá rovnako kandidovala za Sieť a od strany sa dištancovala. Je prvou poslaneckou náhradníčkou. Poslanec SNS Anton Hrnko si tiež vybral za asistenta človeka z kandidačnej listiny národniarov, študenta práva Maroša Pavloviča.

Kým v minulom volebnom období mohol mať poslanec celú armádu asistentov, po marcových voľbách sa pravidlá zmenili. Jeden zákonodarca môže mať najviac troch, a tí nemôžu zároveň robiť aj pre iných poslancov. Počas predošlého volebného obdobia 150 poslancom dokonca asistovalo až 346 ľudí. Pre niektorých pracovalo až sedem asistentov, napríklad pre poslancov Richarda Vašečku či Ľubomíra Galka. Problém sa začal riešiť po tom, čo vyšlo najavo, že deviatim poslancom Smeru pomáhala ako asistentka kaderníčka.

Napriek tomu, že k zmene v počte asistentov došlo práve po škandáloch s asistentmi, niektorí zákonodarcovia kritizujú, že môžu mať len troch pomocníkov. Tvrdia, že aj tak majú k dispozícii len jeden balík peňazí vo výške 2 077 eur. Ten môžu rozdeliť iba trom asistentom a prípadne časť z toho ešte použiť na prenájom poslaneckej kancelárie.

Je však aj 26 poslancov parlamentu, ktorí ešte zatiaľ žiadnych asistentov nemajú. Kedykoľvek sa to môže zmeniť.

Ako fungujú asistenti poslancov

  • Poslanec má k dispozícii 2 077 eur mesačne. Kancelária parlamentu z tejto sumy poslancovi uhradí výdavky na asistenta a na prevádzku kancelárie. Plat bratislavského poslanca spolu s paušálnymi náhradami je mesačne 3 346 eur a mimobratislavského 3 576 eur.
  • Každý poslanec môže mať maximálne troch asistentov. Tí môžu pracovať len pre jedného poslanca.
  • Je na poslancovi, ako sumu 2 077 eur rozdelí medzi asistentov, môže ju dať celú len jednému asistentovi s tým, že kanceláriu nebude mať.
  • Asistenti pracujú na živnosť.
  • Asistenti majú voľný vstup do parlamentu, neprechádzajú bezpečnostnou prehliadkou.
  • Úlohou asistentov je príprava podkladov pre návrhy zákonov, organizujú a zabezpečujú program poslancov, pripravujú stanoviská a materiály pre prácu vo výboroch a v pléne Národnej rady, vybavujú korešpondenciu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #asistenti