Riziká úrazov v práci má znížiť prevencia

Pracovných úrazov pribúda. Vlani prišlo v zamestnaní o život 57 ľudí, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 17 prípadov. K najrizikovejším oblastiam patria najmä stavebníctvo a priemysel. Odborári vidia riešenie v prevencii a zhustených kontrolách inšpektorov.

06.05.2016 10:00
Richter pietna spomienka Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter zdôraznil, že zisk za každú cenu nie je správnou cestou.
debata (9)

„Zareagovali sme tým, že robíme viac kontrol, čo sa týka stavebníctva a priemyslu. Najviac nás však brzdia pracovnoprávne vzťahy, pretože mnohí zamestnávatelia nechcú platiť nadčasy, stravné lístky, víkendy a podobne. Takže pracovnoprávne vzťahy nás zamestnávajú viac ako bezpečnosť práce,“ vysvetlil generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce Andrej Gmitter.

V tomto roku zatiaľ inšpektorát eviduje 10 smrteľných pracovných úrazov a 38 úrazov, pri ktorých majú pracovníci ťažkú ujmu na zdraví. V odvetviach vedie štatistku stavebníctvo, hneď za ním nasleduje priemysel.

Najväčší odborový zväz priemyslu Kovo, zastupujúci viac ako 200-tisíc zamestnancov, si podľa jeho predsedu Emila Machynu uvedomuje, že zdravie a život zamestnancov musia byť na prvom mieste. Inšpektori zväzu preto robia preventívne kontroly a hliadky priamo v podnikoch a upozorňujú na zásady bezpečnosti pri práci. Pripomína tiež, že často sú zamestnanci ochotní pracovať na rizikových pracoviskách kvôli príplatkom a neberú ohľad na svoje zdravie.

„Chceme, aby príjmy rástli a aby rizikových pracovísk bolo menej. Vieme, že riziko sa úplne odstrániť nedá nikdy, ale ak budeme mať prevenciu, budeme s ľuďmi komunikovať a ak to prijmú ako základnú prioritu aj zamestnávatelia, tak som presvedčený, že je to dobrá cesta. Len zdravý človek a pracovník môže podávať dobré výkony,“ spresnil predseda odborového zväzu Kovo. Ďalším problém vidí v nedostatočnom množstve inšpektorov, čo spôsobuje, že nemôžu okamžite riešiť problémy, ktoré na pracoviskách vznikajú. Zväz s inšpektorátom podľa jeho slov komunikuje, často však na všetky prípady nestačia.

Na potrebu zvýšenia prevencie upozorňuje aj prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár. V tejto súvislosti by podľa neho malo dôjsť aj k zmene úrazového poistenia. „Nie sme úplne spokojní s tým, ako sa vyberá úrazové poistenie, ktoré je prebytkové, ale prechádza do iných fondov a veľmi málo sa dáva na prevenciu. Preto máme jednu z požiadaviek, aby sa vytvoril takzvaný osobitý zábranný fond na prevenciu, kam sme chceli spolu so zamestnávateľmi prispievať na to, aby akékoľvek zvýšenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci bolo z tohto fondu financované,“ konštatoval Kollár.

Podotkol, že na mieste by bolo uvažovať aj o zvýšení odškodného pri smrteľných pracovných úrazoch. V tomto ohľade by podľa neho štát mal byť vo vzťahu k pozostalým rodinám flexibilnejší a solidárnejší.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera musia zamestnávatelia aj zamestnanci pochopiť, že zisk za každú cenu nie je správnou cestou. „Iste, že aj štát v podobe ministerstva má svoju konkrétnu zodpovednosť a úlohy. Jasne sme premietli všetky veci, aj časové, aj obsahové, do stratégie, ktorá tu je až do roku 2020. Jej cieľom je v prvom rade prevencia,“ povedal minister.

Pamiatku obetí pracovných úrazov si minister a zástupcovia odborov a ďalší sociálni partneri uctili na pietnom spomienkovom zhromaždení pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný úraz