Elity KDH podľahli pocitu neomylnosti, tvrdí Porubcová

Riaditeľka gymnázia v Prievidzi Eleonóra Porubcová ohlásila kandidatúru na post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Ako povedala na piatkovej tlačovej besede, KDH dokázalo meniť svet, ale stratilo dôveru ľudí.

06.05.2016 12:20
Eleonóra Porubcová, KDH, Foto: ,
Eleonóra Porubcová počas tlačovej besedy k ohláseniu kandidatúry na predsedníčku KDH.
debata (51)

„Elity KDH podľahli pocitu vlastnej neomylnosti. Ignorovali sme témy chudoby. Voliči očakávali, že ich budeme reflektovať, ale my sme ich nepočúvali. KDH musíme prinavrátiť ľudovosť. KDH musí zostať verné kresťanským hodnotám, ale úlohu kazateľa treba nechať tým, ktorým patrí. Potrebujeme novú dynamiku, víziu i ciele,“ povedala.

Slovensko je dnes podľa Porubcovej sociálne nespravodlivý štát. Konštatovala, že ľudia na Slovensku zarábajú málo, veľká väčšina menej ako je priemerný plat v národnom hospodárstve. „Systém je chorý a našou ambíciou je priniesť riešenia, aby sme tento systém zmenili,“ povedala s tým, že je neprijateľné, aby 300-tisíc Slovákov muselo odísť pracovať do zahraničia. „Je neprijateľné, aby naše vysoké školy produkovali armádu nezamestnaných, lebo mladí ľudia sa nevedia po skončení štúdia uplatniť na pracovnom trhu. Žiaľ, najmúdrejšie hlavičky odchádzajú do zahraničia, čo je horšie, nechcú sa vrátiť,“ dodala.

Pre Porubcovú je nepochopiteľné, že ročne ide do slovenského zdravotníctva päť miliárd eur, ale úroveň nemocníc je pre pacienta často ľudsky ponižujúca. „KDH musí nájsť riešenia, aby sme tento stav zmenili,“ zdôraznila. Podľa nej sa to ale nedá opakovaním fráz o hodnotovej politike či moralizovaním. Ak bude na sneme úspešná, toto budú jej priority.

KDH je podľa Porubcovej v zlej situácie, ale nie tak, aby sa nepozviechalo. V hnutí sa podľa nej v prvom rade musia zjednotiť. Porubcová chce byť predsedníčkou naplno, ale chce zostať aj riaditeľkou gymnázia. „Chcem tú prácu robiť naplno, ale to neznamená sedieť v ústredí. Život sa neodohráva tu. Kádeháci sú ľudia, ktorí sa živia poctivou prácou. Ja to chcem robiť. Toto nemôže byť problém,“ povedala.

Porubcová bola riaditeľkou piaristickej základnej školy v Prievidzi a deväť rokov je riaditeľkou prievidzkého gymnázia, čo je podľa Záborskej najúspešnejšia stredná škola v Trenčianskom samosprávnom kraji. Porubcová je tretie volebné obdobie poslankyňou mesta a kraja. Od roku 1998 je členkou KDH. Od roku 2004 je okresnou predsedníčkou KDH v Prievidzi a členkou krajskej a slovenskej Rady KDH.

Kandidáti na predsedu mali byť traja. Milan Majerský však vo štvrtok oznámil, že na post predsedu KDH kandidovať nebude, dôvodom je, že sa nechce vzdať postu primátora Levoče. „Samotné rozhodnutie kandidovať nebolo mojou osobnou ambíciou, ale bolo reakciou na silný tlak z regiónov, aby som sa uchádzal o post predsedu KDH, pomohol hnutie reformovať a prinavrátiť ho na parlamentnú scénu,“ vysvetlil Majerský v tlačovej správe.

KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý bude 11. Júna v Ružomberku. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom totiž po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, ohlásilo, že sa vzdáva funkcií. KDH má približne 11 000 členov. Kandidáta na predsedu môžu aj delegáti priamo na sneme.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Eleonóra Porubcová