Budú katolícke školy riadiť Plavčana?

Ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi stačí niekoľko stoviek či tisícov mailov, aby upravil svoj názor. Navyše ráta s tým, že na základe jeho názoru a názoru ľudí, ktorí mu napísali, prípadne podpísali petíciu katolíckych škôl za vyškrtnutie knihy zo zoznamu povinnej literatúry pre stredoškolákov, prehodnotí svoj názor aj komisia, ktorá ju už raz posudzovala.

06.05.2016 12:48 , aktualizované: 20:00
ministerstvo skolstva, rokovanie, peter plavcan Foto: ,
Minister školstva Peter Plavčan.
debata (98)

Spor o knihu Petra Pišťanka a Dušana Taragela Sekerou a nožom, ktorú katolícke školy žiadajú vyradiť z povinného čítania, sa ešte pred pár dňami zdal byť vyriešený. Odborná komisia pri Štátnom pedagogickom ústave navrhla, aby povinné zostali len niektoré poviedky. Knihu si prečítal aj minister a „pozitívne hodnotil, že dokázala reálne vystihnúť doby 90. rokov“.

Po stretnutí so Združením katolíckych škôl Slovenska mu zrazu na nej prekážajú „prehnané vulgarizmy“. „Môj osobný názor je ten, že prehnané vulgarizmy do povinnej literatúry nepatria,“ vyhlásil v piatok Plavčan.

Komisia, ktorá knihu už raz posudzovala, dostala teraz za úlohu čo najskôr sa pozrieť na celý zoznam povinnej literatúry, a teda ešte raz aj na knihu Sekerou a nožom. Zmenu svojho rozhodnutia minister zdôvodnil tisícami e-mailov, ktoré v uplynulých dňoch dostal od rodičov a učiteľov.

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Literárni kritici

„Myslím si, že odborná komisia zohľadní nielen môj osobný názor, ale aj názor tisícov rodičov a učiteľov,“ predpovedal Plavčan. Bez ohľadu na to, čo komisia po tomto vyhlásení ministra odporučí, posledné slovo bude mať aj tak on. To, či je definitívne rozhodnutý vyškrtnúť knihu z povinnej literatúry, odmietol potvrdiť.

Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť považuje Plavčanov postup za absurdný a celý spor sa podľa nej dostáva už do novej roviny. Prirodzene z toho totiž vychádza otázka, či budú katolícke školy takýmto spôsobom určovať, čo sa budú učiť žiaci na všetkých školách.

„Myslím si, že to už nepatrí len do rúk nejakej komisie. Vo verejnom diškurze sa z toho stáva úplne iný problém, ako bol ten, o ktorý ľuďom, čo ho vyvolali, zrejme šlo. Smerujú totiž k obmedzovaniu práv všetkých ostatných. Teda k tomu, aby sa na školách učilo na obraz toho, ako si to predstavujú katolíci v tejto krajine. A to kde sme?“ pýta sa Pufflerová.

Nepochopiteľné je podľa nej aj to, že minister sa rozhodol na základe stoviek či tisícov e-mailov. „Minister sa má rozhodovať, keď má zodpovedne zozbierané dáta a stanoviská orgánov, kde sú odborníci. Rozhodnutie sa totiž bude týkať všetkých,“ zdôrazňuje Pufflerová. Upozorňuje, že sa tak môže vytvoriť precedens.

„Keď si niekto niečo zmyslí, spíše petíciu, ľudia naposielajú maily a bude to mať takéto dopady. Ale takto sa to v demokratickej spoločnosti nerobí. V každej z tých kníh v povinnom čítaní môžu byť nejaké veci, ktoré niekomu prekážajú. Zakaždým bude petícia? Čo tým vyriešime? Ale veď my predsa musíme pracovať na tom, aby sme v deťoch pestovali kritické myslenie,“ hovorí Pufflerová.

Celým problémom by sa podľa nej mal čo najskôr zaoberať poradný orgán vlády – Výbor pre výskum, vzdelávanie a výchovu v oblasti ľudských práv a rozvojového vzdelávania a minister môže osloviť aj Výbor pre rodovú rovnosť, ktoré sú súčasťou Rady vlády pre ľudské práva.

„Pretože toto je už z viacerých dôvodov ľudskoprávny problém. Toto je už na hranici cenzúry. Nemyslím si, že je dobré, že tu niekto bude stále iniciovať niečo, čo si myslí, že je dobré pre ostatných, ale čo vlastne obmedzuje ich ľudské práva, pričom tí sa na to majú len pozerať. Môže byť o tom diskusia, ale nielen s jednou skupinou, ktorá chce presadzovať svoje predstavy o tom, ako má vyzerať povinná literatúra,“ dodáva Pufflerová.

Šéf Združenia katolíckych škôl Slovenska Ján Horecký bol po stretnutí s ministrom spokojný. „Zhodli sme sa na tom, že sexuálne násilie alebo texty, ktoré majú znaky pornografie, ktoré zraňujú, ponižujú dôstojnosť človeka, určite nemôžu byť povinným čítaním. Odovzdal som pánovi ministrovi petíciu, ktorú za tri dni podpísalo vyše desaťtisíc ľudí a ďalej beží,“ povedal Horecký.

Odmietol prirovnávanie so situáciou, keď Marian Kotleba nedávno prerušil a zakázal divadelné predstavenie pre vulgarizmy, alebo to, že by cirkev šla zavádzať nejaký index či cenzurovať knihy. „To je sprostá lož,“ tvrdil Horecký. Autori si podľa neho môžu slobodne písať a čitatelia slobodne čítať.

Nápad katolíckych škôl podporil aj šéf Asociácie učiteľov slovenčiny Ján Papuga. Včera pred novinármi však potvrdil, že asociácia slovenčinárov túto iniciatívu katolíckych škôl nepodporila a v tomto prípade sa angažuje ako fyzická osoba.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Peter Pišťanek #povinné čítanie #Peter Plavčan