Prokurátor podozrieva Harabina z manipulácie, podal námietku

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podozrieva Štefana Harabina z manipulácie. K tomuto názoru dospel potom, čo si úrad preštudoval písomnosti k zasadnutiu dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR, ktoré sa malo zaoberať dovolaním bývalého bratislavského sudcu Igora Škultétyho, odsúdeného za korupciu.

06.05.2016 15:17
debata (5)

Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, prokurátor vzniesol preto námietku zaujatosti voči predsedovi senátu Štefanovi Harabinovi a ďalším dvom členom senátu. Podľa informácií by malo ísť o Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohnňanského. O námietke prokurátora ÚŠP doposiaľ rozhodnuté nebolo.

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR sa mal prípadom bratislavského sudcu zaoberať 14. marca. Dvaja členovia, Peter Hatala a Libor Duľa, namietali postup predsedu senátu. Ten určil termín prejednania veci na neverejnom zasadnutí na 14. marca o 11:00 a zároveň na ten istý deň o 12:00 určil termín verejného vyhlásenia rozsudku.

Podľa Duľu a Hatalu takýto postup vyvoláva predstavu, že obsah rozhodnutia na neverejnom zasadnutí je už vopred daný a to v podobe vyhovenia dovolaniu, pretože vyhlásenie rozsudku po neverejnom zasadnutí prichádza do úvahy jedine v prípade rozhodnutia o dovolaní v prospech obvineného.

Vyvoláva to dojem, že vo veci už bolo fakticky rozhodnuté, a preto nemožno považovať rozhodnutie senátu za daného stavu za zákonné a objektívne, argumentovali Duľa a Hatala. Ich námietkami sa senát už zaoberal. A zasadnutie sa skončilo podľa hovorcu Najvyššieho súdu Borisa Urbančíka „bez rozhodnutia o oznámených námietkach“.

Harabin postup sudcov kritizoval, podľa neho spôsobili prieťahy v konaní. Uviedol, že on má taký systém, že hneď stanovuje aj termín vyhlásenia rozhodnutia. Ak sa stanoví termín vyhlásenia, neznamená, že k nemu dôjde, dodal v marci.

Bývalého bratislavského sudcu Igora Škultétyho v novembri 2013 právoplatne odsúdili za pýtanie si úplatku. Súd mu za pýtanie si úplatku vymeral dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu udelili peňažný trest 3 319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach.

Súdiť už nebude môcť podľa právoplatného rozsudku do konca života. Škultétyho ako prvého slovenského sudcu obvinili z trestného činu brania úplatku. V auguste 2002 požadoval 100-tisíc korún (3 319 eur), neskôr sa uspokojil so 70 000 korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre jeho syna, ktorého Škultéty súdil za lúpež. Škultéty podal dovolanie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátor #Štefan Harabin