Traja zamrznutí prinesú dážď

Na letné teploty si ešte budeme musieť počkať. Ak sme si v posledných rokoch zvykli, že počas mája na nás sálalo aj tridsať a viac stupňov Celzia, tento rok to podľa všetkého tak nebude.

07.05.2016 08:00
debata (1)

V máji by sa teploty mohli pohybovať najviac do 25 stupňov, očakávať môžeme dažďové prehánky, dokonca aj búrky, a na severe Slovenska nás ešte môžu prekvapiť aj ranné prízemné mrazíky.

Tie sa objavovali aj počas uplynulých dní, i keď cez deň bolo príjemné počasie. Vo štvrtok bolo podľa klimatológa Pavla Faška najteplejšie v Moldave nad Bodvou, kde teplomer ukazoval 23,5 stupňa Celzia.

Zato v piatok ráno sa niekde bolo treba teplejšie obliecť. V Podolínci namerali ráno –0,2 stupňa, podobná teplota bola v Oravskej Lesnej. Chladnejšie bolo na Štrbskom Plese, kde mali –1,1 stupňa.

„Víkend, ktorý máme pred sebou, bude z teplotného hľadiska veľmi sympatický. Teploty budú podobné ako v posledných pracovných dňoch týždňa, no vyskytnúť sa môžu aj prehánky alebo búrky. Ak sa niekto chystá na výlet do prírody, odporúčam mu, aby si do ruksaku pribalil aj dáždnik alebo pršiplášť,“ odporúča Faško. V podobnom teplotnom duchu sa začne aj ďalší pracovný týždeň.

Prvé dni budú teplé, len s občasnými zrážkami, tie pribudnú na konci týždňa, keď na Slovensko dorazia traja zamrznutí Pankrác, Servác, Bonifác a aj Žofia. „Toto obdobie už bude ovplyvňovať rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu, pri ktorej sa bude tvoriť veľká oblačnosť a bude viac zrážok,“ zdôraznil Faško.

Ako bude

  • sobota – jasno až polojasno, cez deň miestami oblačno, cez deň 18 až 23 stupňov
  • nedeľa – polooblačno až oblačno, miestami dážď alebo búrky, v noci 9 až 4 stupne, cez deň 17 až 21 stupňov
  • pondelok – polooblačno až oblačno, miestami dážď, v noci 10 až 6 stupňov, cez deň denné 18 až 23 stupňov
  • utorok – jasno až polooblačno, miestami prehánky, v noci 12 až 7 stupňov, cez deň 18 až 23 stupňov
  • streda – prevažne oblačno, na mnohých miestach dážď, v noci 13 až 7 stupňov, cez deň 19 až 24 stupňov

ZDROJ: SHMÚ

Čaká nás teda obdobie typicky májové, ako má byť. „Nebude horúco a bude pršať, z čoho budú mať určite radosť poľnohospodári, ale aj alergici, pretože peľ, ktorý je v atmosfére, bude zmytý dažďom,“ hovorí klimatológ. A hnevať sa nebudú ani hubári, ktorí sa už môžu tešiť na začiatok pravej hubárskej sezóny.

Podľa hubárskeho nadšenca Jozefa Šaranka v lesoch na juhu stredného Slovenska už rastú májovky. „Okolo 15. až 20. mája predpokladám, že v lesoch už porastú aj dubáky, plávky či kuriatka,“ myslí si Šaranko.

Ani v druhej polovici mája sa ešte nemôžeme tešiť na typické letné teploty. Faško neočakáva výrazné oteplenie nielen u nás, ale ani v celej strednej Európe. Trend len postupného a nie prudkého oteplenia ovplyvnilo výrazné ochladenie na konci apríla, ktoré prinieslo mrazy a aj škody poľnohospodárom či vinohradníkom.

Príroda sa z toho spamätáva pomalšie. Faško dokonca upozorňuje, že v druhej polovici mája sa ešte opäť kde-tu môžu vyskytnúť aj prízemné mrazíky. Nebudú mať už však takú silu, ako mali na konci apríla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #búrky #jarné počasie #prízemný mráz