Analytika Baránka vyrušuje politická nesmrteľnosť Figeľa

Analytika Jána Baránka vyrušuje politická nesmrteľnosť odstupujúceho predsedu KDH Jána Figeľa. „Ján Figeľ, ktorý prešiel od predsedu celofaktultného výboru Socialistického zväzu mládeže (SZM), a po roku 1989 sa vedel pretransformovať na kresťanského demokrata, keď dosiahol s KDH volebné fiasko, dokázal sa sám o seba postarať,“ vyhlásil Baránek.

07.05.2016 15:53
Ján Baránek Foto: ,
Ján Baránek.
debata (101)

Analytika prekvapuje, akú problematiku bude mať Figeľ na starosť. „Mám obavy, ak politik so schopnosťami Jána Figeľa sa má starať o prenasledovaných kresťanov, tak Boh im žehnaj. Prenasledovaní kresťania budú mať vo Figeľovi mizerného zástancu,“ konštatoval Baránek.

Analytik tiež pripomenul, že pred niekoľkými mesiacmi sa Figeľ ohradzoval voči tvrdeniam, že si pripravuje miesto v Bruseli. „Dnes sa potvrdilo, že Figeľ zavádzal. Vážnejšie je však to, že už vtedy tušil, že KDH bude vo voľbách neúspešné,“ povedal Baránek s tým, že Figeľ mal zrejme signály a istil sa týmto postom.

„Je to útek od zodpovednosti a od ľudí, ktorými sa obklopil, ktorí zostávajú v KDH,“ dodal Baránek, podľa ktorého Figeľ vybral svojho možného nástupcu a balí kufre a odchádza. „Je to prejav politickej nevyzretosti. Hraničí to so zbabelosťou, či ignorantstvom,“ zdôraznil analytik.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v piatok oznámil vytvorenie postu osobitného vyslanca EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete. Vznik tohto postu inicioval v roku 2015 Figeľ.

Juncker zároveň oznámil, že vyslancom sa na jeden rok stáva práve Figeľ. Funkciu bude Figeľ vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Po roku mu môže byť mandát obnovený.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ján Figeľ #náboženská sloboda #Ján Baránek