Pri Veľkom Mederi strieľali na prevádzačov, zasiahli sýrsku utečenku

Tlak na slovensko-maďarskú hranicu zo strany prevádzačov sa stupňuje. Deje sa tak potom, čo Rakúsko koncom apríla ohlásilo prísnejšie kontroly na svojich východných hraniciach. Jeden z pokusov previesť nelegálne migrantov na naše územie sa v noci z nedele na pondelok skončil streľbou. Colníci pálili na auto, ktoré im odmietlo zastaviť. Zasiahli pritom 26-ročnú sýrsku ženu. Po deviatich dňoch je to ďalšia väčšia skupina nelegálnych utečencov, ktorú sa podarilo zadržať.

09.05.2016 08:53 , aktualizované: 10.05.2016 09:10
policia, odchodo do madarska, Foto: ,
Polícia na celý incident, ktorý sa stal pri Veľkom Mederi, uvalila informačné embargo. Ilustračné foto.
debata (111)

Polícia na celý incident, ktorý sa odohral pri Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda, uvalila informačné embargo. „Prípad prevzal vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nie je možné poskytnúť bližšie informácie," reagoval hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Viac informácií poskytla Finančná správa, pod ktorú colníci patria. Podľa jej hovorkyne Patrície Macíkovej colníci zastavovali štyri autá. Na pokyn však reagovali len tri z nich. Štvrté auto išlo ďalej. Ako Macíková ďalej uviedla, colníci sa ho snažili zastaviť najskôr varovnými výstrelmi. Keď šofér ani potom nezastavil, colník opakovane vystrelil. Prevádzači na autách počas zásahu colníkov ohrozili.

„Vodič jedného neuposlúchol a to ani po varovnom výstrele. Motorové vozidlo zastavilo až potom, ako mu colníci prestrelili zadné pneumatiky," uviedla hovorkyňa. Stalo sa tak až po 400 metroch, keď auto stopla policajná hliadka. Jednu z cestujúcich strela zasiahla.

Hovorca rýchlej zdravotnej pomoci Boris Chmel povedal, že do nemocnice v Dunajskej Strede viezli v nočných hodinách tri osoby, z toho jednu postrelenú. Ide o ženu pôvodom zo Sýrie, ktorá mala priestrel v oblasti drieku a panvy. Ešte v pondelok ju operovali a lekári jej z tela vybrali projektil. „Jej stav je stabilizovaný a je mimo ohrozenia života. Pacientka ostáva naďalej v nemocnici," spresnil hovorca nemocnice patriacej pod Svet zdravia Tomáš Kráľ. Na urgentnom príjme ošetrili aj dvoch mužov zo zadržaných áut. Boli silne dehydrovaní. Potom ich prepustili.

Podľa našich informácií sa v štyroch osobných autách nachádzalo 11 migrantov zo Sýrie a Afganistanu a šesť prevádzačov. Vozidlá mali rumunské a maďarské poznávacie značky. Migranti sú už v Útvare policajného zaistenia v Medveďove a v najbližších dňoch budú vyhostení do Maďarska.

Na slovensko-maďarskú hranicu prúdi čoraz viac migrantov. Prevádzači sa snažia obísť Rakúsko cestou cez Slovensko a Česko. Ich trasy smerujú do Nemecka. Za posledné dva týždne skončilo v Medveďove a Sečovciach 179 zadržaných migrantov, povedal pre Pravdu Wäldl. O azyl požiadali štyria.

Medzi zadržanými je aj 29 Afgancov a traja Pakistanci, ktorých chytili v Bratislave na Kopčianskej ulici v smere na diaľnicu D1. Podľa polície všetci nelegálne prekročili naše hranice. Už predtým požiadali o azyl v Maďarsku, preto budú podľa Dublinského dohovoru vrátení do členského štátu, kde požiadali o azyl.

Rakúska polícia začala s kontrolami na východnej hranici republiky v spolkovej krajine Burgenland od 25. apríla, najmä na väčších hraničných prechodoch. Policajtom tu pomáhajú aj príslušníci rakúskej armády. Dôvodom prijatých opatrení má byť boj proti prevádzačstvu a ilegálnej migrácii. V tejto súvislosti prijala aj slovenská polícia opatrenia na zvýšenú ochranu hraničného priestoru. „Policajti monitorujú situáciu na hraničných priechodoch, zameriavajú sa najmä na vytypované posádky vozidiel či prechádzajúcich ľudí. Ide o zisťovanie prevádzačov a nelegálnych migrantov," uviedol Wäldl.

Vo februári rezort vnútra nakúpil mobilné bariéry, ktorými sa dajú uzavrieť najrizikovejšie úseky na celej našej zelenej hranici. Premiér Robert Fico už vtedy varoval, že „je to iba otázka času, kedy sa Slovensko môže stať predmetom tranzitu veľkého počtu migrantov".

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Veľký Meder #migranti