Slováci už nie sú obvinení v kauze švajčiarskej banky

Traja Slováci obvinení z pokusu o krádež vo švajčiarskej banke sú nevinní. Švajčiari im priznali aj odškodné. Bývalý starosta Ivanky pri Nitre, ktorý bol ako jediný vo väzbe, plánuje žiadať finančnú náhradu aj od banky.

12.05.2016 12:00
SCHWEIZ BANK ZUERCHER KANTONALBANK Foto:
Štvorica mužov sa pokúšala z banky vo švajčiarskom Zürichu vybrať za pomoci falošných dokladov 350 miliónov eur.
debata (19)

Začiatkom decembra minulého roka podozrievali trojicu Slovákov spolu s českým europoslancom Miloslavom Ransdorfom, že sa pokúsili z Zürcher Kantonalbank vybrať na falošné doklady 350 miliónov eur. Zadržala ich polícia a švajčiarska prokuratúra začala trestné konanie pre majetkovú trestnú činnosť. Vo väzbe zostal iba jeden z údajných páchateľov, bývalý starosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický. Strávil tam dvadsať dní. Obvinení stále trvali na tom, že peniaze nechceli vybrať, podľa ich verzie mali v pláne iba sprostredkovať kontakt medzi bankou a jej klientom.

Švajčiarska prokuratúra po takmer pol roku, koncom apríla, rozhodla o zrušení obvinenia voči všetkým podozrivým. „Trestné konanie bolo zastavené, nebolo možné ho viesť ďalej, pretože nebolo preukázané, že by som sa dopustil trestného činu, a že by som sa pokúšal vykradnúť banku. Toto vyjadrenie je definitívne. Konanie je teda absolútne ukončené. Rozhodnutie prokuratúry, ako sa v ňom konštatuje, má silu rozhodnutia súdu,“ povedal k záverom švajčiarskych vyšetrovateľov Guzmický. Ako prvý o tom informoval denník Nový čas.

Ako ďalej uviedol, všetci účastníci kauzy získali od švajčiarskeho štátu odškodné. Vypočítať im ho mali na základe taríf, podľa ktorých štát odškodňuje. O akú konkrétnu sumu ide, bývalý starosta prezradiť nechcel. „Dostal som odškodné vo výške 100 percent, čiže som nemal ani dôvod sa odvolávať, lebo som dostal maximum, čo švajčiarsky poriadok dovoľuje. V pondelok 9. mája uplynula lehota, do ktorej mal ktokoľvek možnosť sa odvolať, preto som dovtedy nič nehovoril,“ ozrejmil bývalý starosta.

Za jednoznačného vinníka celej kauzy označil švajčiarsku banku, ktorá bola ochotná si „takéto niečo vymyslieť a dať to éteru“. V banke podľa neho nemal možnosť sa k prípadu vyjadriť, opäť pripomenul, že nikto z účastníkov si nechcel odniesť peniaze, keďže prišli diskutovať. Podľa neho banke nikdy nedali ani žiadne doklady.

Kauzou sa zaoberali aj zahraničné médiá. Za negatívne zviditeľnenie, krivé obvinenie a vyhlásenie za lupiča sa podľa Guzmického musí pykať. Okrem štátneho odškodnenia preto plánuje žiadať peniaze aj od samotnej banky. „Prečo by som mal skončiť ako bankový lupič, keď som sa ničoho takého nedopustil, ani som sa toho dopustiť nemohol, tak nech sa za to niekto zodpovedá. Všetko má svoj čas, mám právnika v zahraničí, vráti sa a urobíme kroky. Myslím, že každý z účastníkov bude vo veci ďalej konať, lebo sme nevinní,“ doplnil exstarosta.

V súvislosti so zvratom v prípade a rozhodnutím oslovil denník Pravda aj švajčiarsku prokuratúru. Na naše otázky však do uzávierky neodpovedala.

Doriešenia kauzy a zbavenia obvinenia sa už nedočkal český europoslanec Miloslav Ransdorf. Zomrel viac ako mesiac od jej prepuknutia. Príčinou mala byť mozgová príhoda. Ransdorf celý čas trval na tom, že do švajčiarskej banky spolu so Slovákmi prišiel, aby sprostredkovali kontakt medzi ňou a jedným z jej klientov. Neskôr sa ukázalo, že tým klientom bol Čech Vladimír Huněk, ktorý bol podľa polície odsúdený za trestné činy hospodárskeho charakteru, vrátane úverových podvodov.

Kauza vypukla na začiatku decembra 2015 po tom, čo sa trojica Slovákov spolu s českým europoslancom mala pokúsiť na falošné doklady získať z účtu jedného z klientov sumu 350 miliónov eur. Švajčiarska prokuratúra obvinila z majetkovej trestnej činnosti všetkých štyroch. Traja boli z väzby prepustení a zostal v nej iba bývalý starosta Ivanky pri Nitre, ktorého prepustili po dvadsiatich dňoch.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #krádež #slováci #Švajčiarsko #odškodné