Ševčík: Vyšetrovanie zásahov v osadách je veľmi zložité

Najväčšími hriešnikmi v radoch polície sú bežní pochôdzkari a dopravní policajti. Dopúšťajú sa najmä trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a korupcie, povedal generálny riaditeľ sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra generál Ivan Ševčík. Prezradil aj, prečo inšpekcia zrušila stíhanie policajtov pre zásah v Moldave nad Bodvou.

12.05.2016 15:00
debata (36)
Generál Ivan Ševčík, generálny riaditeľ sekcie... Foto: Robert Hüttner, Pravda
ivan sevcik Generál Ivan Ševčík, generálny riaditeľ sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Je veľa hriešnikov policajtov? Klesá alebo stúpa ich trestná činnosť?
Je to veľmi vyrovnané. Tá krivka nemá za posledné roky veľké odchýlky. Veľa trestných oznámení však musí inšpekcia odmietnuť, pretože ide o akúsi pomstu voči policajtom. Rozhodnutia však vždy preskúmava prokurátor. Vlani bolo obvinených 121 policajtov, čo je o deväť viac ako rok predtým. V 71 prípadoch išlo o zneužívanie právomoci verejného činiteľa a korupciu. Je to 49 percent z celkovej trestnej činnosti policajtov za rok 2015. Najviac obvinených bolo v Bratislavskom a Košickom kraji. V Banskobystrickom kraji, naopak, najviac poklesol počet obvinených policajtov. Hriešnikmi sú najmä pochôdzkari, teda príslušníci poriadkovej služby, stúpol však aj počet obvinených v kriminálnej službe. Až o 12 kriminalistov. Trestnej činnosti sa najčastejšie dopúšťajú policajti od 31 do 40 rokov.

Vláda uvažuje o posilnení nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zložiek. Na trestnú činnosť by po novom mal dohliadať nový odbor na Generálnej prokuratúre. Je inšpekcia nezávislá pri vyšetrovaní prehreškov policajtov?
Inšpekcia je nezávislá. Patríme síce pod rezort vnútra, minister vnútra je môj nadriadený, ale len čo sa týka personálnej právomoci vo vzťahu ku mne a k riaditeľom úradov. Čo sa týka vyšetrovateľov inšpekcie, tí sú absolútne nezávislí a nikto si nedovolí v súčasnosti zasahovať do ich rozhodovacej činnosti. A čo je najpodstatnejšie, majú nad sebou dozor prokurátora. Ten rozhoduje, či postup vyšetrovateľa bol zákonný, alebo nie. Je nemysliteľné, aby som si napríklad ja dovolil povedať vyšetrovateľovi, ako má s preverovanou vecou naložiť. Podľa prieskumu, ktorý sme si spravili, ako fungujú inšpekcie v iných štátoch únie, máme ju zriadenú podobne ako v Nemecku. V Česku vytvorili Generálnu inšpekciu bezpečnostných zborov na základe rozhodnutia súdu pre ľudské práva. Zamyslíme sa nad tým, prečo tento záver platí pre Českú republiku a ostatné štáty únie sa tým nezaoberajú. Navyše generálna inšpekcia patrí pod právomoc predsedu vlády, a to je politik. Takže tam sa nedá hovoriť o nezávislosti. Neviem si predstaviť, ako by sa dala zabezpečiť absolútna nezávislosť.

Inšpekcia zastavila najprv štyri a neskôr ďalšie dve trestné stíhania policajtov pre zásah v rómskej osade v Moldave nad Bodvou v roku 2013. Právnici zastupujúci poškodených podali sťažnosť a chcú sa kvôli tomuto zásahu obrátiť aj na súd v Štrasburgu. Aké boli dôvody zastavenia stíhania?
Zastavili sme trestné stíhania v šiestich skutkoch. Prvý raz v štyroch, nedávno v ďalších dvoch. V prvom prípade vyšetrovateľ takmer na sto stranách rozpísal dôvody, prečo stíhanie zastavil. V tom druhom je rozhodnutie zastaviť stíhanie zanalyzované na vyše dvesto stranách. Keďže celý prípad ešte nie je ukončený, nemôžem hovoriť o podrobnostiach. Pri vyšetrovaní sa napríklad zistilo, že poškodený, ktorý vypovedal, že ho policajti zbili v chatrči, vtedy nebol ani doma. Dokonca tak vypovedala jeho vlastná matka. Jedna poškodená zase povedala, že jej pri zásahu policajt vybil zuby. Vyšetrovanie ukázalo, že to nie je pravda. Dvaja znalci vo svojich posudkoch uviedli, že dotyčná mala silnú paradentózu a všetky zuby jej vypadli pre toto ochorenie. Takýchto nezrovnalostí vo výpovediach poškodených je tam množstvo. Jej vlastný brat neskôr potvrdil, že ona ani do kontaktu s policajtmi pri zásahu neprišla. Všetko je to svedecky zdokumentované a boli tam aj iné dôkazy. Len spomeniem, že znalecké posudky stáli takmer 30-tisíc eur.

Minister vnútra už prijal opatrenia, ako postupovať najmä v problémových osadách. Viete, osadníci neváhajú proti policajtom použiť ako štíty ženy alebo aj vlastné deti.

Právni zástupcovia poškodených tiež namietali, že polícia začala primeranosť zásahu vyšetrovať veľmi neskoro. Prečo sa to naťahovalo?
Najprv o tejto veci rozhodoval odbor inšpekcie v Košiciach, a to na základe zhromaždených dôkazov, úradných záznamov a podkladov, ktoré poskytlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach. Trestné oznámenia na základe týchto dokumentov odmietli. Neskôr začala na pokyn Generálnej prokuratúry inšpekcia zásah vyšetrovať znovu. Zmenil sa aj odbor a prípad prešiel pod Banskú Bystricu z dôvodu objektívnosti. Znovu bolo vykonaných množstvo dôkazov a na ich základe bolo trestné stíhanie zastavené. Tieto meritórne rozhodnutia sú veľmi dôkladne podložené dôkazmi. Prokuratúra vykonávala aktívny dozor a na viaceré úkony chodil aj dozorujúci prokurátor. Je zarážajúce, že teraz právni zástupcovia poškodených dali sťažnosť, keďže boli pri tých úkonoch a videli, ako sa to vyvíja. Tu existuje vyše 200 strán zdôvodnenia, prečo bolo trestné stíhanie zastavené. A teraz niekto vytvára mýtus, že inšpekcia kryje trestnú činnosť policajtov.

Čo bude ďalej?
Teraz o sťažnosti rozhoduje dozorujúci prokurátor a počkáme si na jeho verdikt. Ten bude skúmať zákonnosť rozhodnutia vyšetrovateľa.

Z pohľadu verejnosti aj ochrancov ľudských práv, ale aj samotnej polície sú zásahy najmä v rómskych osadách problematické. Sú alebo budú podobné akcie polície natáčané na kamery, aby sa predišlo takýmto prípadom?
Musíme si uvedomiť, kto žije v týchto osadách. Tie zákroky sú veľmi emotívne. Poviem príklad, v osade sa pobijú dve rodiny a pri zásahu sa spoja proti polícii. Inšpekcia má pri vyšetrovaní takýchto prípadov veľmi sťaženú úlohu. Pokiaľ ide o vyšetrovanie korupcie, tam je to jasné. Policajt zlyhal osobnostne a my máme presne stanovené postupy. Zákroky v osadách sú však veľmi špecifické. Tieto prípady musíme riešiť veľmi citlivo. Sú tam emotívne reagujúci obyvatelia a polícia, ktorá má určité zákonné oprávnenia. Použiť zbraň, donucovacie prostriedky a podobne. Toto musíme veľmi citlivo vyhodnotiť, aby sme nepoškodili ani jednu stranu. Zákon inšpekciu nepustí, musíme to vyhodnotiť objektívne. Samozrejme, minister vnútra už prijal opatrenia, ako postupovať najmä v týchto problémových osadách. Viete, osadníci neváhajú proti policajtom použiť ako štíty ženy alebo aj vlastné deti. Takéto prípady sa riešia veľmi zložito.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #ministerstvo vnútra #hlásenie korupcie #Ivan Ševčík