Predpoveď sucha je už na webe

Už nielen predpoveď počasia, ale aj sucha je možné nájsť na internete. Nový monitoring spustil Slovenský hydrometeorologický ústav. Predpovede by mali pomôcť poľnohospodárom, lesníkom či vodohospodárom.

12.05.2016 16:12 , aktualizované: 13.05.2016 09:33
intersucho, sucho, stránka Foto: ,
Tohtoročné sucho sa podpíše pod zlú úrodu niektorých plodín.
debata (2)

Ako pripomenula hydrologička ústavu Zuzana Danáčová, už teraz sa ukazuje, že je na Slovensku menej vody, ako zvyčajne býva.

„Povodne, zrážky alebo víchrice majú rýchly nástup, ako aj rýchly priebeh, no sucho má nástup pomalší, pomalšie a nenápadne sa vyvíja, pričom jeho dôsledky môžu byť veľmi negatívne,“ povedal riaditeľ SHMÚ Martin Benko, prečo je dôležité sledovať aj tento prírodný jav. Poznamenal, že ústav sucho zatiaľ nezverejňuje v rámci svojich výstrah, no nie je vylúčené, že sa tam postupom času dostane.

Výsledky meraní vedci aktualizujú každý pondelok poobede na webových stránkach shmu.sk a intersucho.sk. Stránka intersucho.sk sa zameriava na podrobnosti o nedostatku vlahy pre plodiny, čiže pôdnom suchu, jeho intenzite a dosahoch na vegetáciu. Tieto údaje využijú najmä záhradkári a poľnohospodári.

Stránka obsahuje predpoveď na najbližší týždeň. V predošlých štyroch týždňoch mapa ukazovala výnimočné až extrémne pôdne sucho na juhovýchode Slovenska v okresoch Michalovce a Sobrance a čiastočne chýbajúcu vlahu aj v oblasti pri Nitre, Bratislave a malej časti severného Slovenska okolo Čadce. Aktuálna predpoveď nepotvrdila riziko sucha pre žiaden región.

Informácie sú zverejnené o Slovensku a Česku, do budúcnosti plánujú pridať aj Rakúsko, Poľsko či severozápadnú časť Maďarska.

Denník Pravda oslovil záhradkárov z Komárna, tí zatiaľ o tej novinke nevedia, rovnako ako poľnohospodárske družstvo v Kráľovej pri Senci. Marián Varga, predseda Slovenskej ovocinárskej únie, o novospustenej stránke zatiaľ nevedel, ale hovorí, že so Slovenským hydrometeorolo­gickým ústavom sú v úzkom kontakte. „Pomáhame si ich meraniami, aj my im posúvame informácie z našich vlastných monitoringov. Nová webová stránka by mohla byť užitočná,“ poznamenal Varga.

Stránka shmu.sk informuje aj o meteorologickom suchu (menej zrážok, ako je normál v určitom časovom období) a neskôr by malo pribudnúť aj hydrologické sucho (významné zníženie hladín vodných tokov).

„Je paradoxom, že keď je hydrologické sucho, nemusí byť pôdne sucho. Naopak, sú prípady, keď sú povodne, a zároveň je pôdne sucho. Práve na tieto zložitosti vo vývoji sucha chceme na našej stránke upozorniť,“ povedal klimatológ SHMÚ Pavel Šťastný.

Ústav začal sucho monitorovať vlani v rôznych oblastiach Slovenska. Pilotné merania sa uskutočnili od marca do septembra 2015. Zamerali sa na Východoslovenskú a Podunajskú nížinu. Veľmi až extrémne suché podmienky klimatológovia zaznamenali na východe vo Vysokej nad Uhom, na Podunajskej nížine v Žihárci a Ivanke pri Dunaji. Tento rok SHMÚ sleduje sucho po celom Slovensku.

K suchu dochádza pri nedostatku zrážok v dlhšom časovom období, na Slovensku to znamená niekoľko týždňov až mesiacov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sucho #predpoveď počasia