Opozičné návrhy považuje Richter len za marketingový ťah

Návrhy poslancov za SaS a lídra OĽaNO Igora Matoviča na zmeny v Zákonníku práce sú podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera len marketingovým ťahom na prezentovanie sa v parlamente.

13.05.2016 12:07
Ján Richter Foto: ,
Šéf rezortu práce Ján Richter.
debata (13)

Ako ďalej uviedol na tlačovej besede, opoziční poslanci o svojich legislatívnych návrhoch nediskutovali so sociálnymi partnermi. "Akákoľvek zmena musí prejsť procesom vyjednávania so sociálnymi partnermi,“ zdôraznil Richter. Upozornil na to, že Zákonník práce je kódexom na ochranu práv zamestnancov a jeho ostatná novela z roku 2013 vyrovnala nerovnoprávne postavenie zamestnancov a zamestnávateľov.

"Vysoko oceňujem, že aj pri tvorbe novej koalície sa koaliční partneri dohodli, že nie je potrebné otvárať Zákonník práce,“ povedal minister. O to, aby sa Zákonník práce nemenil, požiadali podľa Richtera aj viaceré zamestnávateľské organizácie. "Nie je dobré ani pre zamestnávateľov, keď sa často Zákonník práce otvára,“ tvrdí. Šéf rezortu práce na tlačovej besede kritizoval najmä návrh na zrušenie minimálnych mzdových nárokov, ktoré predstavujú šesť úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce, ako aj zrušenie zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania pri dodržiavaní rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov.

Časť opozície chce novelizovať Zákonník práce

Poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom predložili do parlamentu sedem návrhov na novelizáciu Zákonníka práce. Jedným z nich je návrh novely Zákonníka práce, ktorý má umožniť zamestnancom zvoliť si namiesto stravovacích poukážok finančný príspevok na stravovanie. Ďalším návrhom novely Zákonníka práce chcú liberáli spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom riešiť problematiku mzdy a mzdového zvýhodnenia a náhrady mzdy za prácu vo sviatok a pracovný deň, ktorým je nedeľa. "Oproti predchádzajúcej právnej úprave sa zužuje deň nepretržitého odpočinku na nedeľu a mení sa okrem iného aj výška percentuálneho mzdového zvýhodnenia za prácu v nedeľu a vo sviatok,“ uviedli predkladatelia.

Liberáli spolu s Matovičom podali aj tretí návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa má znížiť maximálna náhrada mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na šesť mesiacov. Parlament by mal rokovať aj o štvrtom návrhu na novelizáciu pracovného kódexu od liberálov a Matoviča. V tomto prípade ide o zjednodušenie pravidiel pri výpočte nároku na dovolenku v prípade, že pracovný pomer netrval celý rok, resp. ak zamestnanec nevykonával prácu počas celého roka. Za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru má mať zamestnanec nárok na jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok. Za každých 21 neodpracovaných zmien v kalendárnom roku môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o jednu dvanástinu.

Piatym návrhom novely Zákonníka práce chcú poslanci za SaS spolu s Matovičom liberalizovať zákonné obmedzenia pri dočasnom pridelení zamestnancov a zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania vo veci dodržiavania rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov. Ich šiesty návrh na zmenu pracovného kódexu upravuje vyradenie dopravných predpisov zo skupiny predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany práce a siedmym návrhom novely Zákonníka práce navrhujú vypustiť z legislatívy sadzby minimálnych mzdových nárokov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #opozícia #zákonník práce