Víkend aj najbližšie dni budú daždivé

Dáždniky treba mať celý tento víkend poruke, ďalšie dni minimálne v pohotovosti. Z daždivého počasia v najbližších dňoch budú mať radosť najmä pestovatelia, už menej turisti či vyznávači májového grilovania v záhrade.

14.05.2016 07:00
počasie, jar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Sobota a nedeľa nebudú prívetivé, hoci klimatológ Pavol Faško počasie týchto dní vôbec nepovažuje za nepriaznivé. „Dážď, ktorý spadol, nenarobil škody a dá sa povedať, že bol užitočný. Určite pre poľnohospodárov a rast vegetácie,“ zdôraznil.

Riaditeľ úradu Poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach Robert Gašpar s jeho tvrdením súhlasí. „Jednoznačne toto počasie poľnohospodárom a pôde pomôže. Len mohlo začať pršať o niekoľko dní skôr, lebo sme už mali na poliach sucho,“ konštatuje Gašpar.

Pršať, aj keď už s menšou intenzitou a menej často, má ešte aj budúci týždeň. Zrážky však podľa Faška určite nebudú také výdatné, ako boli teraz vo štvrtok a na niektorých miestach v piatok. „Počasie bude mať premenlivý charakter a odporúčal by som, aby sme tie dáždniky mali ešte radšej poruke. Na niektorých miestach sa ešte môžu zísť,“ povedal klimatológ. Zdôraznil však, že musí sklamať tých, ktorí by budúci týždeň chceli ísť do ulíc oblečení letnejšie. Na to si budú ešte musieť počkať. Posledný týždeň v máji by už malo byť slnečnejšie. „Nechcem predbiehať, ale tu už budem, čo sa predpokladaného počasia týka, optimista,“ naznačil Faško.

Tohtoročný máj bude bohatším na zrážky, určite sa však nepriblíži k máju 2010, ktorý bol zrážkovo najbohatší od roku 1881. „V máji pred šiestimi rokmi spadlo na Slovensku na každý jeden štvorcový meter 212 litrov vody, čo je naozaj veľa,“ podčiarkol Faško.

Suchý máj nebol ani vlani, najmä na strednom a východnom Slovensku. Napríklad v Nižnom Komárniku spadlo vtedy 148 milimetrov zrážok. Horšie to bolo na západe nášho územia. V Brodskom spadlo vlani v máji iba 20 milimetrov zrážok. Tohtoročný máj bude zrážkovo podobný ako vlaňajšok, no na západnom Slovensku naprší viac ako minulý rok. „Len v spomínanom Brodskom spadlo tento štvrtok toľko dažďa, ako za celý vlaňajší máj dokopy. V Bratislave-Mlynskej doline v piatok napršalo 33 milimetrov zrážok,“ dodal Faško.

Ako bude?

Sobota - Oblačno, zamračené, na mnohých miestach dážď. Denné teploty: 15 až 20 stupňov Celzia
Nedeľa - Veľká oblačnosť, dážď. Nočné teploty: 11 až 5 stupňov, denné: 12 až 17 stupňov Celzia
Pondelok - Premenlivá oblačnosť, miestami prehánky. Nočné teploty: 6 až 1 stupeň, denné: 13 až 18 stupňov Celzia
Utorok - Premenlivá oblačnosť, miestami prehánky. Nočné teploty: 6 až 0 stupňov, denné 13 až 18 stupňov Celzia
Streda - Premenlivá oblačnosť, miestami prehánky. Nočné teploty: 6 až 0 stupňov, denné 13 až 18 stupňov Celzia
(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď