Pamätník najväčšieho štrajku je schovaný v burine

Nedá sa k nemu dostať. Pamätník najväčšieho štrajku robotníkov v dejinách bývalého Československa, ktorý sa nachádza vo Fiľakove, je obrastený burinou a takmer zabudnutý. Leží na vrchu Červená skala neďaleko zrúcanín Fiľakovského hradu.

16.05.2016 14:00
pamätní, štrajk robotníkov, Červená skala,... Foto:
Pamätník veľkého štrajku na Červenej skale je v súčasnosti nedostupný.
debata (8)

Tento rok uplynie osemdesiat rokov od udalosti, ktorú pripomína, a Fiľakovčania chcú preto pamiatku zrevitalizovať a cestu k nej sprístupniť.

Riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová odhaľuje históriu pamätníka. „V roku 1936 sa vo Fiľakove konal veľký štrajk robotníkov z miestnej smaltovne Sfinx, neskôr známej ako Kovosmalt. Nárokovali si zvýšenie miezd. Zapojilo sa doň celkom 1 800 robotníkov, ktorí sa usadili na vrchu nad závodom známom ako Vereška, ako aj na futbalovom ihrisku. Tam strávili takmer mesiac,“ približuje dejinnú udalosť Tittonová.

Štrajkujúci robotníci týmto spôsobom protestovali od 30. júla až do 29. augusta spomínaného roku 1936. Na vrchu, kde štrajkovali, bývali v stanoch a jedlo im nosili ako prejav podpory a solidarity poľnohospodári zo širokého okolia. Napokon dosiahli svoje. Podľa Tittonovej vedenie závodu súhlasilo so zvýšením ich miezd o 10 percent a dokonca dostali ako formu druhotnej výpomoci 100-tisíc korún. Štrajkujúci dohromady preštrajkovali vyše 30-tisíc pracovných zmien a ich štrajku z hľadiska jeho rozsahu dodnes patrí prvenstvo v rámci celého bývalého Československa.

Na výročie štrajku boli v minulosti vydané... Foto: Archív mesta Fiľakovo
medaily, štrajk robotníkov, Fiľakovo Na výročie štrajku boli v minulosti vydané pamätné medaily.

Na počesť tejto dejinnej udalosti bol na mieste štrajku v roku 1961 postavený pamätník, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Už roky je však v zabudnutí. Leží v lese, asi kilometer od centra mesta, a je obrastený burinou. Tá zmazala aj chodník, ktorý k pamätníku viedol. Prístup k nemu komplikuje tiež fakt, že v ceste je aj osemnásť pozemkov, ktoré dnes majú súkromných vlastníkov.

Primátor Fiľakova Attila Agócs hovorí, že pri príležitosti osemdesiateho výročia štrajku by pamätník chceli zrevitalizovať a vrátiť mu dôstojnosť. Mesto ho plánuje vyčistiť a cestu k nemu sprístupniť. S tým však musia súhlasiť vlastníci pozemkov. „Tých sme už požiadali o vstup na ich pozemky,“ zdôraznil primátor. Vedúci oddelenia ekonomiky a majetku mesta Zoltán Varga dopĺňa, že vyčistenie terénu k pamätníku by chceli stihnúť do konca júla. Potom by na mieste, kde prejavili miestni robotníci vzdor, chceli zorganizovať menšiu pietnu slávnosť.

Okrem pamätníka na Červenej skale si chce fiľakovská samospráva v tomto roku uctiť aj pamiatku vtedajšieho riaditeľa závodu Sfinx Viliama Hulitu. Ten bol paradoxne protistranou štrajkujúcich, zároveň má však nemalý podiel na rozvoji mesta. „Štrajk bol síce zameraný proti Hulitovi, no treba si uvedomiť kontext doby. Bolo práve po veľkej hospodárskej kríze, ťažko sa dali dvíhať platy. Hulita však aj v tejto ťažkej dobe dokázal doviesť závod k prosperite. Preberal ho s približne 800 zamestnancami a odovzdával, keď už v ňom pracovalo 4 400 ľudí,“ hovorí primátor Fiľakova.

Na počesť Hulitu plánuje mesto dať vyrobiť jeho bustu a odhaliť ju na námestí vo Fiľakove.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Fiľakovo #štrajk robotníkov