SaS: Firma, ktorá postavila Bonaparte, má daňový dlh dva milióny eur

Spoločnosť, ktorá postavila bytový komplex Bonaparte, v ktorom si prenajíma byt aj predseda vlády Robert Fico, má daňový nedoplatok dva milióny eur. Ako v pondelok na brífingu informoval poslanec Jozef Rajtár (SaS), konateľom spoločnosti Real Forum Invest bol v rokoch 2009 až 2013 podnikateľ Ladislav Bašternák.

16.05.2016 12:32
debata (26)

Ten je zároveň známy z kauzy nákupu a predaja bytov v komplexe Five Star Residence, pri ktorom vzniklo podozrenie z neoprávnených nárokov na odpočty DPH. Záležitosť momentálne vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

„Keď sa pozrieme na verejne dostupné informácie, tak zistíme, že tá firma (Real Forum Invest, pozn.) bola väčšinu času v strate, takže ten nedoplatok zrejme nevznikol ako nedoplatok zo zisku, ale môžme sa domnievať a dedukovať, že vznikol ako nedoplatok za nadmerný odpočet DPH,“ vyhlásil Rajtár s tým, že kdekoľvek sa vyskytuje meno Ladislava B. vznikajú podozrenia zo závažných daňových machinácií.

„Pravdepodobne už v utorok podám trestné oznámenie, aby polícia prešetrila aj firmu Real Forum invest,“ povedal Rajtár. Keďže sa podľa neho v kauzách nadmerných odpočtov DPH objavujú stále tie isté mená, existuje podozrenie, že pôsobia ako organizovaná skupina.

Podľa poslanca Ľubomíra Galka sú mená spájajúce sa s dňovými kauzami späté so špičkami strany Smer a majú tak politické krytie z najvyšších miest. „Polícia v týchto prípadoch nekoná alebo nekoná razantne, vyšetrovatelia nemôžu konať slobodne,“ povedal Galko. Za účelom efektívneho vyšetrenia podobných káuz podľa Galka SaS podporí návrh Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) na zriadenie parlamentných vyšetrovacích výborov.

Národná kriminálna agentúra momentálne vyšetruje inú kauzu spájanú s podnikateľom Ladislavom B. Podozrenia sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav B. tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur.

Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #daňový dlh #Ladislav Bašternák #SASKA