Sulík nechá na SaS jazvu, hovorí politológ

Dusno v SaS po tom, čo predseda strany Richard Sulík narýchlo zvolal kongres, sa dá krájať. Sulík sa nateraz snaží stlmiť emócie stretnutím s jeho protikandidátom na post šéfa strany Jozefom Mihálom. Už zajtra si majú povedať, ako budú ďalej viesť kampaň v snahe predísť vzájomným prestrelkám na verejnosti.

18.05.2016 12:00
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík.
debata (47)

„Ideme sa skrátka porozprávať. Nemáme pevnú agendu, budeme si mať čo povedať,“ reagoval včera Richard Sulík. Situácia sa v SaS vyhrotila v pondelok, keď Sulík oznámil, že mimoriadny kongres, na ktorom sa bude voliť predseda, bude už 11. júna. Pôvodne sa mal uskutočniť až na budúci rok na jar. Dôvodom je podľa Sulíka snaha zamedziť diskusiám, že v strane je rozkol či hádky. Mihálovi, ktorý záujem byť šéfom strany oznámil koncom apríla, tak na kampaň medzi 160 členmi SaS zostane len niečo vyše troch týždňov. Samotný Mihál má obavu, či bude mať dostatok času pripraviť sa na boj so Sulíkom.

Niektorí straníci tvrdia, že ide o nedemokratický krok predsedu. Vyjadril sa tak poslanec Martin Poliačik. Aj včera povedal, že jeho výhrady k rozhodnutiu Sulíka pretrvávajú. Naznačil však, že situácia sa môže upokojiť. „Myslím si, že to utíchne skôr ako po 11. júni, kedy sa kongres uskutoční,“ uviedol Poliačik. Podľa neho bude snahou, aby nepokračovali mediálne prestrelky. Sklamanie v SaS netajila ani poslankyňa Lucia Nicholsonová, ktorá hovorila, že za tri týždne sa nedá stihnúť nič a Sulík situáciu pochopil tak, že diskusia nebude žiadna.

Ďalší dvaja oslovení poslanci SaS Sulíka podržali a rozhodnutie o mimoriadnom kongrese nekritizovali. „Nič mimoriadne, normálne konanie, ktoré ukáže, kto bude nakoniec predsedom strany. Richard Sulík sa rozhodol tak, aby táto téma netraumatizovala našich voličov. My sme tu na to, aby sme predkladali novely zákonov a nezaoberali sa vnútornými problémami,“ hovorí poslanec Miroslav Ivan.

Jozef Mihál. Foto: Ivan Majerský, Pravda
sas,Sulik, Mihal, Nicholsonova, Galko Jozef Mihál.

Poslankyňa SaS Anna Zemanová si nemyslí, že by Mihál mal na kampaň menej času ako Sulík a bol v nevýhode. „Bude dobre, že po 11. júni upadnú mediálne hry. Je to na škodu našej práce, lebo sa vyjadrujeme o dianí v SaS. Pán Mihál ohlásil o rok a pol svoju kandidatúru skôr a tiež si neuvedomil, že vyvolá diskusie, ktoré sú podľa mňa zbytočné. Vôbec nevnímam situáciu v SaS ako zlú. Veľmi mi vyhovuje, že máme v strane priestor povedať si vlastný názor,“ tvrdí Zemanová.

Sulík včera povedal, že žiadna dráma sa v SaS nedeje. „Vedel som, že všetci nebudú s každým mojím krokom súhlasiť. Niektorí nesúhlasia, ale väčšina súhlasí, to je v poriadku. Do júna to bude úplne v pohode,“ poznamenal. Ako ďalej uviedol, nemá obavu, že by Mihál po kongrese zo strany odišiel.

Podľa politológa Tomáša Koziaka snaha Sulíka uťať rýchlo debatu o šéfovi strany bude mať dôsledky. „Ukazujú to už reakcie v SaS, pretože sa udialo niečo, čo nebolo so súhlasom dôležitých členov strany. Zvolať mimoriadny kongres je pre Sulíka výhodnejší krok, ale do budúcnosti atmosféra v SaS zhustne a môže to vyústiť do niektorých vecí, ktoré sa podpíšu pod skutočnosť, že Sulíkova pozícia nebude až tak jednoznačná,“ zhodnotil Koziak. Podľa neho sa môžu v SaS vytvoriť výraznejšie skupiny, ktoré nie sú spokojné s tým, čo sa v strane deje. „Pamätám si bilbord Sulíka s textom – nie som fešák, ale hrám fér. Ukázalo sa, že až tak celkom fér nehrá. Pokiaľ si SaS zakladala na imidži, že tam nie sú podrazy, toto bude jazva,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Jozef Mihál #predseda strany #SASKA