Rezort nerieši situáciu nepedagogických zamestnancov, tvrdia odborári

Ministerstvo školstva sa nezaoberá situáciou nepedagogických zamestnancov či návrhom štátneho rozpočtu na rok 2017, ktorý by vykryl ďalšie hendikepy v slovenskom školstve. Zhodli sa na tom Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerské organizácie pôsobiace v školstve, ktoré v stredu spoločne hovorili o navrhovanom programe ministerstva školstva a úlohách, ktoré chce ministerstvo splniť do konca roka.

18.05.2016 15:58
debata (6)

Odborári a partnerské organizácie v školstve v stredu hovorili aj o samotnom systéme výučby v školách. Ako pre média po stretnutí vyhlásil predseda odborového zväzu Pavel Ondek, pri zmene zákona o financovaní škôl by bolo dobré, ak by ministerstvo povedalo, že škola bude solventná vtedy, keď bude mať minimálny počet žiakov, nie maximálny.

„Navrhujeme aj ďalšiu zmenu v rámci financovania škôl, a síce aby sa vychádzalo nielen z normatívneho financovania, ktoré považujeme za archaizmus a zastaraný systém, ale aby sa vychádzalo aj zo mzdových inventúr,“ uviedol Ondek. Ministerstvo by podľa signatárov deklarácie malo garantovať aj nadtarifnú zložku platu, aby riaditeľ mohol motivovať učiteľov.

Predseda školských odborov dnes zareagoval aj na úvahy, že plánované zvyšovanie platov pedagogických a odborných zamestnancov o šesť percent by nemuselo ísť celé do tarifnej zložky, ale aj do motivačnej. Odborový zväz však s takýmto návrhom nebude súhlasiť a podľa Ondeka musí ísť celých šesť percent do taríf.

Ak by totiž toto zvýšenie nešlo priamo do taríf, nestalo by sa nárokovateľnou zložkou. Predsedníčka Združenia základných škôl Alena Petáková uviedla, že na jednej strane by sa ako riaditeľka potešila peniazom určeným na ocenenie učiteľov, na druhej strane je však zvýšenie platu tak nízke, že si to zaslúžia všetci ľudia v školstve. Dodala tiež, že je zlá správa pre ľudí v školstve, ak sa nemyslí na nepedagogických zamestnancov. Riaditelia škôl totiž musia dofinancovať ich platy do minimálnej mzdy.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala za oblasť vysokých škôl uviedol, že problém vidí v tom, že reformy nie sú finančné kryté. Zástupcovia za vysoké školy preto požadujú plán finančného krytia reformy. Základným cieľom je podľa neho pomôcť vytvoriť tlak na narábanie s verejnými zdrojmi tak, aby sa pre školstvo dostal objem prostriedkov porovnateľný s vyspelými štátmi sveta.

Skvalitňovanie procesu na vysokých školách si vyžaduje podľa Putalu ďalšie prostriedky. Podpredseda odborového zväzu Miroslav Habán uviedol, že pri šesťpercentnom zvyšovaní platov pedagogických zamestnancov na vysokých školách sa zabudlo na vedecko-výskumných zamestnancov, ktorí sú v osobitnej platovej tabuľke.

Minister školstva Peter Plavčan zvolal na štvrtok 19. mája okrúhle stoly z oblasti vysokého a regionálneho školstva. Po diskusii s odborníkmi z praxe, pedagógmi, predstaviteľmi iniciatív a odborármi vznikne dokument, ktorý zadefinuje konkrétne úlohy v reforme školstva s plnením do konca tohto roka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku