Práce pribúda, voľné miesta je ťažké obsadiť

Nezamestnanosť sa aktuálne vyvíja tak dobre, že sa blíži k pomyselnej hranici ôsmich až siedmich percent, pod ktorú však už nemá šancu klesnúť. Konštatoval to v piatok premiér Robert Fico (Smer), keď oznámil, že miera nezamestnanosti sa v apríli opäť znížila. Už na 9,64 percenta, čo je najmenej od januára 2009, keď predstavovala 9,03 percenta.

22.05.2016 17:00
debata (98)

„Blížime sa k hranici konjunktúry, ktorá bola v rokoch 2007 a 2008, keď bola nezamestnanosť niekde na úrovni sedem alebo osem percent,“ zdôraznil Fico.

Podliezť túto latku už podľa neho nedovolí špecifická štruktúra slovenských nezamestnaných. Spomenul rómsku komunitu, ľudí odmietajúcich pracovať pre problémy s exekúciami či rôznych zneužívateľov sociálneho systému, ktorí popri dávkach robia načierno.

Napriek tomu sú podľa premiéra dosiahnuté výsledky v oblasti nezamestnanosti „veľký úspech“. Aj jej znižovanie zaradil k faktorom prispievajúcim k rastu životnej úrovne v krajine. „Máme na to, aby sme do roku 2020 dosiahli úroveň 85 percent priemernej životnej úrovne Európskej únie,“ vyhlásil Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer) spresnil, že na prekonanie historického rekordu v nízkej nezamestnanosti z augusta 2008 by bolo treba zamestnať ešte zhruba 69-tisíc ľudí. Podľa neho už dôsledná snaha úradov práce pripraviť ľudí na prácu priniesla výsledky. Za rok, pripomenul, ubudlo z evidencie 36-tisíc a len za ostatný mesiac asi 5 100 dlhodobo nezamestnaných.

Nezamestnanosť v apríli 2016

  • miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 9,64 %, medzimesačne klesla o 0,25 percen­tuálneho bodu, medziročne o 2,04 p. b.
  • okamžite schopných pracovať bolo 261 914 osôb, čo je medzimesačný pokles o 6 645 (2,47 %) a medziročný o 53 176 (16,88 %) osôb
  • nezamestnanosť sa znížila vo všetkých krajoch, najviac (o 0,40 p. b) v Nitrianskom, najvyššiu ju má Prešovský (14,49 %), z okresov bola na tom najhoršie Rimavská Sobota (26,43 %), najlepšie Galanta (4,04 %)

Zdroj: ÚPSVAR

Zafungovalo aj šesť nových projektov zamestnanosti, cez ktoré rezort plánuje vytvoriť okolo 90-tisíc pracovných miest. Dodnes sa do nich prihlásilo 26-tisíc záujemcov, z nich 17,5-tisíca z rizikovej skupiny dlhodobo nezamestnaných a 8,3-tisíca mladých do 29 rokov.

Rezort sa tiež podľa ministra vynasnaží spoluprácou pri zmene príslušného zákona, ktorý by sa mal stať účinný od januára budúceho roka, zvýšiť motiváciu pracovať u asi 40-tisíc ľudí v exekúcii. Tí sa zamestnať nechcú, keďže veľkú časť z budúceho príjmu by im strhol exekútor.

Medzimesačne aj medziročne sa však zároveň zintenzívnil problém s obsadzovaním nových voľných miest kvalifikovanou domácou pracovnou silou. Ako včera vyčíslil generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič, ku koncu apríla evidovali úrady práce už 40-tisíc neobsadených pracovných miest. Ich počet teda len za jediný mesiac narástol o takmer o 4,5-tisíc.

Z hľadiska štruktúry bol zo strany zamestnávateľov najväčší záujem o stredoškolské kvalifikované kádre, napríklad vyše 12-tisíc miest čakalo na operátorov a montérov strojov a zariadení, okolo 7-tisíc na remeselníkov, ale aj na pracovníkov v službách a obchode.

V apríli na slovenskom území pracovalo vyše 21-tisíc cudzincov z krajín EÚ, teda asi o 800 viac oproti marcu tohto roka. Najviac, takmer 7-tisíc, bolo Rumunov, medzimesačne ich počet vzrástol takmer o štyri stovky. Nasledovali Česi, Poliaci a Maďari, z krajín mimo EÚ bolo zase veľa Ukrajincov, Kórejčanov, Srbov a Rusov.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Robert Fico #Ján Richter